Sjoek Nutma
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Sjoek Nutma.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sjoek Nutma en ik werk in Hilversum als programmamaker muziek. Ik reis al heel wat jaren wekelijks van Dokkum naar Hilversum, waar ik voor verschillende muzikale televisieprogramma’s (als Café Lazarus, Nederland Zingt, Matthäus Passion, Messiah) de musici, de samenstelling van het programma en hoe alles in beeld gebracht wordt, regel.

Daarnaast doe ik nog allerlei losse projecten als drama en film, theaterstukken, herdenkingen en andere muzikale projecten. Zo zijn we momenteel bezig met de voorbereidingen van een prachtige herdenking in januari op het Dockinga College.

Wat heb je met Dokkum?
Hoewel ik ben opgegroeid in Oostrum, wonen we met ons gezin al heel lang in Dokkum. Ik leerde mijn vrouw Siepie al heel jong kennen en we wonen nog altijd met veel plezier in Dokkum. Natuurlijk bracht mijn werk in Hilversum wel eens een verhuizing naar de Randstad ter sprake, maar we hebben nooit het definitieve gevoel gehad om ons daar te settelen.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Mijn thuis! Vanwege mijn drukke baan, is thuis het mooiste plekje.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Dan denk ik dat er toch iets met de Grote Breedstraat moet gebeuren. Die kan wel wat vriendelijker, bijvoorbeeld door ‘m autovrij te maken. Daar kan een stad mooier van worden. In Spanje hebben we daar een goed voorbeeld van gezien: we waren op vakantie en genoten op een avond in het prachtige centrum, inclusief toeterende automobilisten. Een paar jaar later kwamen we er opnieuw. Het centrum was autovrij gemaakt, wat een verschil! Dan denk je: wat moet je hier ook met een auto?!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… momenteel heel makkelijk. En het is een service dat het parkeren hier ‘s morgens tot elf uur gratis is en daarna blijft het goedkoop. Voor mijn werk kom ik in veel steden zoals Utrecht, Amsterdam en Rotterdam en ben je aan parkeerkosten zo vijftig euro per dag kwijt!

Dokkum is over tien jaar… ik hoop een stad die groeiende is. Dat het nog meer een community wordt waar mensen zich tot aan getrokken voelen. En dat Dokkum als een hoofdstad van Noardeast-Fryslân voelt. Qua diversiteit op het gebied van theater en muziek, als ook op het gebied van eten en drinken is er nog veel mogelijk, bijvoorbeeld in buitenlandse of vegetarische/veganistische restaurantjes. Ik denk aan de Markthallen van Rotterdam waar verschillende culturen samenkomen; eten en drinken samen met muziek. Dat zou hier in Dokkum heel goed kunnen…

 De nieuwe markt is…  mooi geworden. Ik stond niet direct te juichen bij de IJsfontein, maar tijdens een evenement als de Admiraliteitsdagen is het daar wel prachtig.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Waar komt je interesse voor muziek vandaan?
Ik heb al van jongs af aan gehad dat ik wilde musiceren. Het is niet zo dat ik in een extreem muzikaal gezin opgroeide, al kregen wij wel de mogelijkheid om iets met muziek te doen. Ik kom uit een groot gezin en toen de plaatselijke vereniging nieuwe leden nodig had, vroegen ze mij en mijn broers om lid te worden, hadden ze gelijk een hele groep muzikanten. Wij kregen destijds gratis een muziekinstrument in bruikleen en later werden we lid van de muziekschool.

Wat is er zo mooi aan muziek maken?
Dat je er alles qua emoties in kwijt kan. Zelf muziek maken of voor een orkest staan: het is uniek om met elkaar iets neer te zetten, écht teamwork.Tijdens een uitvoering op een podium is het zo inspirerend en stimulerend met elkaar, dat geeft heel veel energie.

 Je dirigeert, componeert, musiceert, coördineert… Wat is het leukste om te doen?
Musiceren; absoluut zelf muziek maken! Al kan ik ook genieten van het creatieve proces van componeren, maar daar is tijd vaak het probleem. De gave van creatief bezig zijn heeft ieder mens: je moet alleen even durven om je kwetsbaar op te stellen om nog niet uitgewerkte ideeën neer te leggen,

Hoe staat het met de muzikaliteit van Dokkum(mers)?
In algemene zin is muziek minder ingeburgerd in Nederland. Nederland heeft gewoon geen speerpunten op cultuur en dan zijn dat de gevolgen. Doordat er weinig tijd en geld in muziek wordt geïnvesteerd is er minder diversiteit. Toch zal er altijd tegenstroom zijn waarmee nieuwe initiatieven naar boven drijven! Bovendien kan het in deze tijd niet meer alleen om muziek alleen gaan, dat is te kaal met alle visuele mogelijkheden die er momenteel zijn.

Een voorbeeld van een Dokkumer band die goed aan de weg timmert is the Homesick. Op het gebied van dans en theater zou er nog wel een slag geslagen kunnen worden in Dokkum.

Je bent al jaren betrokken als artistiek leider van de Admiraliteitsdagen, wat doe je daar allemaal?
Samen met een commissie van vijf leden organiseren wij de artistieke invulling van de muziek tijdens de Admiraliteitsdagen op de vrijdag, zaterdag en zondag. Het is een groot voorrecht om dat te doen en dat blijft ook leuk en uitdagend! Het is nooit hetzelfde en ons streven is om onszelf te blijven verbeteren, die mogelijkheden krijgen we ook. Zo lang deze dagen vanuit Dokkum en de omgeving sterk gedragen worden en iedereen er een rol in kan hebben, dan blijft het de moeite waard! De wens van de organisatie is ook om heel Noardeast-Fryslân er bij te betrekken.

 Heb je nog muzikale ambities?
Zeker wel, ik kan genieten van de projecten waar ik aan mee werk, en blijf graag op die manier nieuwe verhalen vertellen. Momenteel ben ik bezig met een muziektheaterspektakel op de savanne van het dierenpark in Emmen: Veenbrand. Dit is zo’n vertolking van de onrustige tijden die je onder de huidoppervlakte voelt. De tegenstellingen in de wereld die momenteel steeds groter worden, worden weerspiegeld in de personages van dit stuk. De drie verhaallijnen die uiteindelijk samenkomen geven dit perfect weer, zo’n project is voor mij geweldig om aan mee te mogen werken.

Is de volgende generatie Nutma ook zo muzikaal?
Mijn vrouw en ik zingen samen bij vocaal ensemble Lijn 12 en dat zingen hebben we wel doorgegeven aan onze dochter Sjoukje, die ook haar eigen songs schrijft. Onze zonen Ewoud en Jesse luisteren ook heel graag naar muziek en bezoeken vaak een festival. En Ewoud heeft als acteur meegewerkt aan Titus en De Oerbliuwers.

Is er nog een leven naast de muziek?
Uiteraard is muziek zowel werk als hobby
Hardlopen, twee a drie keer per week
Films kijken en lezen

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? De krant.
In de auto of op de fiets? Ik heb geen fiets….
Online shoppen of de stad in? Beide: online omdat het makkelijk is en de stad in omdat dat gezellig is.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ruth Hanemaayer.