Sandra Visser
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Sandra Visser.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Sandra Visser en ik ben eigenaar van Studio44. Dit is de verzamelnaam voor al mijn activiteiten zoals projecten en workshops rondom beeldend theater, ook ben ik poppenspeler en creatief invaldocent..  Daarnaast heb ik de Vrolijkheidskliniek opgestart, ben ik ‘opperhoofd’ van Stitch ‘’n Bitch Dokkum, stadsgids voor Stadswandeling Dokkum en nog veel meer! Ik heb een zeer ruime kennis van kunst en cultuur, ben een netwerker, mensenmens en communicatief zeer vaardig.


Wat heb je met Dokkum?
Als stadsgids van Dokkum verdiep ik mij (nog altijd) in het verleden en heden. Ik blijf mij verwonderen over Dokkum, het is zo mooi om dat door te vertellen!

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Bovenin de watertoren. Wat zou ik daar graag willen wonen!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Lelijk of mooi, dat is maar subjectief. Ik zou wel graag meer bomen in Dokkum willen, een soort bos is meer dan welkom hier!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… niet nodig. Graag autovrij in het centrum!
Dokkum is over tien jaar…  2030. Het liefst met minder huizen en meer natuur buiten het centrum.
De nieuwe markt is… Jammer dat het originele concept van de kunstenaar om 52 eiken  op de Markt te plaatsen is aangepast. Dan hadden we een beetje bos in het centrum van Dokkum gehad.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Je bent de oprichtster van Studio44 Verbeeldende Projecten, wat gebeurt daar allemaal?
Heel veel! Allereerst is het de naam van mijn bedrijf. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor alle activiteiten die ik bedenk en organiseer. Dat kunnen voorstellingen, workshops in theater- en beeldende vorming zijn maar ook mijn nieuwe pilot van de Vrolijkheidskliniek valt daar onder. Het huisnummer van mijn Werkstudio is 44, vandaar de naam.

Wat is de Vrolijkheidskliniek?
Bij de Vrolijkheidskliniek organiseer ik activiteiten om vrolijk van te worden. Het is natuurlijk geen échte kliniek, maar meer bedoeld voor mensen die zich soms somber voelen. Eigenlijk wil ik mensen proberen te activeren op een speelse manier. Afgelopen jaar ben ik met een pilot gestart en de animo en interesse was boven verwachting. Ik organiseer bijvoorbeeld Wind-Wandelingen of Doelloos-Wandelen: we wandelen op verrassende plekken door Dokkum waar je anders nooit komt. Ik probeer je af te leiden van alles met wat grapjes tussendoor. Zo heb ik een stopbordje bij me, een kompas, een badeendje voor in de waterplassen en een nep-hondendrol. Heel interessant om de reacties van de mensen te zien.

Doelloos wandelen…. Hoe doe je dat precies?
Ik geef de mensen een kaartje mee met de simpele aanwijzing: 1e links, 1e rechts, 2e links en herhaal. Zo wandel je doelloos door Dokkum en kun je de stad op een heel andere manier beleven. Wandelen in de regen of tegen de wind in of juist met de wind mee, kan ook heel verrassend zijn! Mijn boodschap is: ga er uit! Wandelen is heel goed voor de mens.

Je bent ook stadsgids van Dokkum, wat is daar zo leuk aan?
Dokkum heeft zo’n rijke historie en door mijn theaterwandelingen die ik vroeger organiseerde, heb ik me daar enorm in verdiept. Nu weet ik heel veel extra verhalen en weetjes van Dokkum. Het blijft leuk om dat aan mensen te vertellen.

Wat doe je als poppenspeler?
Op mijn 15e kwam ik in aanraking met een poppenspeler, ik ging voor ‘m werken maar mocht eerst alleen maar klusjes doen. Later kreeg ik van hem mijn opleiding tot poppenspeler. Ter illustratie : Als het nog gaat sneeuwen, speel ik buiten de poppenvoorstelling over de Sneeuwkoningin. Afgelopen september speelde ik bij de Fûgelpits de voorstelling over de Vuurvogel. Veelal  word ik voor verschillende projecten gevraagd.

Tien jaar geleden richtte je Stitch ‘n  Bitch op, wat doen jullie?
Breien in openbare gelegenheden, wat is overgewaaid vanuit Amerika. We hebben een clubje van ongeveer tien dames waarmee we elke eerste woensdag van de maand met elkaar gaan breien. Dat deden we altijd in Hotel de Abdij, tegenwoordig kun je ons vinden in  ArtiSante. We kletsen vooral en ondertussen breien we. Soms inspireren we elkaar voor gezamenlijke projecten. Lekker gezellig dus!

Én je bent postbezorger…?
Ja heerlijk werk! Een paar uren per week voor mijn conditie. En ik ben ook nog tuinvrouw en klusjesvrouw voor een dame met MS. Haar help ik 1x per week en ondertussen praten we ook heel veel. Ik ben gewoon graag bezig.

Je doet van alles om mensen te vermaken, waar komt dat vandaan?
Ja ik zorg graag voor mensen. En ik ben zelf heel gelukkig en heb nog wel wat energie over om weg te geven. Het is een heerlijk gevoel om creatief bezig te zijn, daarnaast geniet ik van de vrijheid. En misschien komt het ook wel voort uit een soort idealisme: ik breng graag nieuwe dingen. En dan het liefst speciaal voor de mensen uit Dokkum.

Welk creatieve project zou je nog graag willen oppakken of bij betrokken willen zijn?
Ik zou nog wel eens een  poppenfestival willen organiseren. Zoiets als de Meppelerdagen. Maar dat ga ik niet alleen doen, dan moet ik eerst het juiste clubje mensen bij elkaar krijgen. Eigenlijk, zijn er nog zoveel leuke dingen te doen en te organiseren…..

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Zoals Rutger Bregman (historicus en schrijver van ‘De meeste mensen deugen’)  schrijft, zo volg ik ook minimaal de ‘waan van de dag’; het actuele nieuws. Online volg ik wel zoveel mogelijk het nieuws in mijn netwerk, nieuwe voorstellingen, exposities etc. Ook verdiepingen van onderwerpen uit de media volg ik online.

In de auto of op de fiets?
Fietsen is heerlijk om te doen!

Online shoppen of de stad in?
Ik probeer de artikelen altijd eerst te vinden in de stenen winkels, wanneer ik daarvoor niet slaag dan pas ga ik online zoeken.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Henk Aartsma