In het Dokkumer vragenuurtje “ondervragen” we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Monique Lourens.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Monique Lourens en ik ben eigenaresse van Silk & Design; een winkel in woon & lifestyle accessoires en groendecoratie in Dokkum, gelegen aan de Koornmarkt 10.

Wat heb je met Dokkum?
Dokkum is één van de mooiste vestingsteden van Nederland waar ik vrijwel iedere dag te vinden ben.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
De Zijl, vooral in de winter. Prachtig met die sfeerverlichting!

Welk plekje in Dokkum zou jij veranderen om de stad mooier te maken?
De Koornmarkt. Het is een prachtig plekje, zo pal aan het water, maar lang niet zo bekend en sfeervol als bijvoorbeeld De Zijl. Hier hangt in de winterperiode prachtige sfeerverlichting. Hiermee mag wat mij betreft ook de Koornmarkt versierd worden. Ik droom dan ook weg over verlichting onder de bruggen. Dit zal voor velen een mooie eerste indruk van Dokkum in de winter opleveren.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… voor mij geen probleem.
Dokkum is over tien jaar… de meest toeristische stad van het noorden! We zijn al goed op weg, bijvoorbeeld alle bijzondere boetiekjes die dit stadje rijk is en recent ook door het herstel van de authentieke gevels van panden in de binnenstad.
De nieuwe markt is… beter dan hij was, en hopelijk in de toekomst nog mooier.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?

Het gaat goed!

Vertel eens iets over je werk.
Als eigenaar van Silk & Design, een winkel met woon- en lifestyle artikelen, verkoop ik decoratie en accessoires voor in en rondom huis. Bovendien bestaat een deel van mijn werk ook uit de verkoop van groendecoratie: kransen, festoenen, toefen en de voor de vaste klanten inmiddels bekende boeketjes…

Waarom ben je begonnen met Silk & Design? Hoe is dit op je pad terechtgekomen?
Dat is een lang verhaal! Ik ben in 1996 begonnen met een bloemenwinkel in de Westereen. Na een paar jaar verhuisd naar Burgum, maar daarna werd het tijd voor een nieuwe uitdaging. Daarom ben ik naar de Randstad getrokken en heb ik lange tijd voor verschillende bedrijven in de bloemenbranche gewerkt met diverse uiteenlopende activiteiten en functies. Daar heb ik veel geleerd en allerlei heel mooie en bijzondere projecten mogen doen. Weer naar Fryslân, dat stond niet op het programma.
Maar toen ontmoette ik mijn huidige partner. Met mij terug naar het noorden, dat leek hem wel wat. Dus zo gezegd, zo gedaan. In 2012 ben ik opnieuw begonnen met een winkel in de Westereen, dit keer met Silk & Design. Al in 2017 wilde ik graag verhuizen, bij voorkeur naar Dokkum, maar ik kon lange tijd geen geschikt pand vinden. Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met Eric Kooistra en samen met hem heb ik het perfecte plekje gevonden: dit mooie pand aan de Koornmarkt.

Hoe ziet een werkweek er voor jou uit?
Silk & Design is open van dinsdag t/m zaterdag, en op enkele koopzondagen. Maandag is mijn vaste inkoopdag op de veiling. Vaak zijn mijn zondagen en dinsdagavonden ook goed gevuld met de nodige inkoopactiviteiten en mijn zoektocht naar nieuwe en unieke producten. Sommige inkopen gaan via de digitale snelweg. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende interieur-stylen dat iets van iedere stijl in mijn winkel verkopen onmogelijk is.
Daarom probeer ik iedere week mijn winkel weer op een andere manier te stylen, zodat het altijd een feestje blijft om hier binnen te wandelen. Ook druk ik graag mijn eigen stempel op de producten die ik verkoop. Zo heb ik ook een vast stramien in de winkel: op dit moment helemaal voorin heb ik de lichte, crèmekleurige tinten, daarna komen de poeder- en aardekleuren, en hoe verder je de winkel in loopt, hoe warmer en donkerder van kleur de artikelen worden. Maar dit kan een week later weer anders zijn.

Wat is de grootste uitdaging op je werk?
Buiten de crises van de afgelopen jaren… je moet constant een scherpe blik houden en vooruit blijven kijken.

Heb je nog bepaalde doelen die je graag wilt bereiken met Silk & Design?
Op dit moment ben ik tevreden met hoe het nu loopt. Natuurlijk maak je altijd een soort businessplan als je begint met een onderneming. Maar bij mij gooide corona al snel roet in het eten. Vooral de eerste lockdown was een zware periode…. Sinds afgelopen zomer kun je nu ook voor diverse kleding bij Silk & Design terecht, zoals linnen en katoenen jurkjes en voor de komende wintermaanden warme vesten en sjaals. Zo probeer ik iedere keer nieuwe producten aan mijn assortiment toe te voegen zodat Silk & Design altijd een breed palet van mooie cadeaus, woonaccessoires, groendecoratie en lifestyle artikelen kan blijven aanbieden.

Wat maakt je gelukkig?
Mijn vrijheid. En Netflix 😉

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.

In de auto of op de fiets? Auto.

Online shoppen of de stad in? Allebei!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?

Iris Boersma van De Abdij zou ik graag willen zien.