In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Miranda van der Kooi.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Miranda Talstra – Van der Kooi, ik ben 41 jaar.


Wat doe je?
Ik run een lederwarenwinkel in Dokkum.

Wat heb je met Dokkum?
Alles. Ben er geboren en getogen. En nooit meer weggegaan.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Voor mij is dat de Breedstraat.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Ik kan in de binnenstad echt geen plek aanwijzen! Het is wel jammer dat je bij binnenkomst in Dokkum alleen bedrijventerreinen ziet. En voor toeristen die over de Bolwerken wandelen is de achterkant van de parkeergarage niet zo heel erg fraai. Daar mag wel wat meer begroeiing komen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima.
Dokkum is over tien jaar… door alles wat er wordt ondernomen nog leuker en toeristischer. Tijdens de kerstfair waren alle hotels vol. Hoe mooi is dat? Ik hoor mensen zeggen dat ze Dokkum zo leuk vinden en de mensen zo aardig. Een betere promotie van Dokkum is er niet!
De nieuwe markt is… prachtig. Ik vraag me wel eens af of er ook een parkeergarage onder kan. Dat lijkt me ideaal.

Tien vragen, speciaal voor jou:

Waar ben je opgegroeid?
Hier aan de Breedstraat. Ik had vriendinnetjes op de buurt en we speelden altijd samen, zwaaiden naar elkaar door het raam als we thuis waren. En ik heb op de Breedstraat leren fietsen. Mijn ouders wonen nog steeds boven de winkel.

Wat is je achtergrond?
Ik heb LBO in Dokkum gevolgd en ging daarna naar het middelbaar middenstandsonderwijs. Deze opleiding heb ik niet afgemaakt, omdat mijn vader een lederwarenwinkeltje in Damwoude voor mij had gekocht; als voorbereiding op het werk in de winkel van mijn ouders. Dit winkeltje werd helemaal mijn eigen ding. Dit was wel een pittige periode; ik was pas 19 jaar oud en moest mezelf helemaal alleen redden. Ik nam maar één week in het jaar vakantie. Op deze manier heb ik wel heel veel geleerd van het ondernemerschap. En in de avonduren heb ik mijn middenstandsopleiding afgemaakt.

Hoe voelt het om derde generatie ‘Van der Kooi’ te zijn?
Mijn ouders besloten drie jaar geleden om te stoppen. Ik heb wel even getwijfeld of ik het helemaal zou overnemen maar mijn man Bram zei: “Dit zit in je bloed, ga er gewoon voor!”. Dus dat heb ik gedaan. Ik doe dit overigens niet alleen; Bram neemt de administratie volledig op zich. Als derde generatie is het ook wel heel anders dan toen mijn ouders begonnen. In hun tijd kwam je de winkel binnen en kocht je een tas, dat stond vast. Tegenwoordig is winkelen meer een belevenis.

Hoe combineer je de winkel met je gezin?
Bram is veel op pad voor zijn werk. Mijn ouders staan op maandag in de winkel, zodat ik op inkoop kan gaan of thuis kan zijn. En op dinsdag heb ik ook hulp in de winkel. Met elkaar lukt het allemaal. Er zijn hier heel veel mensen die dichtbij ons staan en bijspringen als er oppas nodig is voor onze kinderen van 12 en 9. Dat is het fijne van Dokkum, het veilige gevoel. En mijn zoon vind het heerlijk om uit school naar de winkel te fietsen en hier zijn huiswerk te maken. Of op vrijdagavond gezellig mee te helpen.

Je winkel is een gezellige mix, hoe doe je dat?
Ik hou alle trends goed in de gaten op internet, bezoek tassenbeurzen in Duitsland en ga vaak naar Amsterdam. Naast de grote merken verkoop ik ook heel graag producten die in Nederland zijn gemaakt en vooral in Fryslân. Er zijn zoveel mensen in de buurt die tassen en leuke accessoires maken! Niet alles hoeft uit Italië of Azië te komen. Ik vind het juist leuk om direct contact met makers te hebben. Die verscheidenheid zie je allemaal terug in de winkel.

Heb je een missie?
Ik hoop dat ik nog jaren mag doorgaan met ondernemen op mijn manier. In tegenstelling tot mijn ouders verkoop ik naast tassen ook veel andere modeproducten. Bijvoorbeeld horloges, tassen op maat, babyslofjes en handschoenen van ontwerpers in Fryslân. En accessoires van een ontwerper in Utrecht. Dit kun je allemaal hier in de winkel vinden. Het fijne hiervan is dat je met de makers zelf te maken hebt in plaats van een verre tussenpersoon. Dat vind ik belangrijk: lokale ondernemingen steunen en hiermee iets extra’s bieden.

Wat geeft jou voldoening?
Als een klant tevreden en met een glimlach de deur uitgaat!

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik hou ontzettend van shoppen, ook met vriendinnen. En ik sport graag op de maandagochtend; dan kan ik me even helemaal uitleven. Ik kan er zelfs van balen als ik op maandag niet kan sporten vanwege het inkopen.

Wat is je lievelingseten?
Pasta.

Heb je nog een droom?
Ja, een tassenlijn. Ik zou heel graag een eigen merk ontwikkelen dat exclusief wordt verkocht, via internet en geselecteerde winkels. Dan verkoop ik mijn eigen tassen hier in de winkel. Dat lijkt me geweldig.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Krant
In de auto of op de fiets? Beide.
Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?. Gitte Knoop van Toerkoop Reisbureau Dokkum.

Deel dit bericht: