In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Marijke Gorter.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marijke Gorter, getrouwd met Feiko en samen hebben we 2 kinderen en wonen we in Dokkum. Ik ben Animal Flow instructor en geef small group trainingen bij Fit Dockum.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben geboren en opgegroeid in Anjum. We waren georiënteerd op Dokkum, voor boodschappen en bijvoorbeeld de bibliotheek. Ik ben in Dokkum naar het voortgezet onderwijs gegaan, mijn eerste baan was in Dokkum en ook mijn eerste huisje. Nu woon ik hier al zo`n 15 jaar. Het woont hier heerlijk, ik vind het ideaal als gezin. Er zijn veel basisscholen, genoeg winkels, sport/hobby activiteiten en alles is dichtbij.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Ik houd van wandelen en wandel graag over de bolwerken, het uitzicht op de molens en het water is prachtig.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Moeilijke vraag, volgens mij wordt er al flink wat aangepakt om Dokkum nog mooier te maken. Ik ben blij dat ze nu bezig zijn met het Hardraverspark. Ik hou van groen, daar zou nog meer van mogen zijn in Dokkum.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… Helemaal prima geregeld. Genoeg plekjes op verschillende locaties en het centrum is toch altijd dichtbij.

Dokkum is over tien jaar… Nog levendiger. Ik verwacht dat Dokkum de komende tien jaar gaat groeien, qua toerisme, winkel aanbod en horeca.

De nieuwe markt is… Netjes en overzichtelijk, helemaal van deze tijd met ruimte voor activiteiten.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Jij geeft ‘animal flow’ lessen bij Fit Dockum, wat houdt dit precies in?
Bij Animal Flow beweeg je op handen en voeten. Het is een training met alleen je eigen lichaamsgewicht. De oefeningen zijn heel gevarieerd, er komt van alles aan bod. Je werkt aan je flexibiliteit, kracht, stabiliteit, uithoudingsvermogen en je mobiliteit. Animal flow is voor iedereen, je hoeft niet super fit of lenig te zijn om te beginnen met Animal Flow. Je kunt de bewegingen los van elkaar trainen maar ook als Flow. Door de bewegingen aan elkaar te verbinden ontstaat er een vloeiend geheel. Er zijn veel verschillende bewegingen en combinaties mogelijk, dat maakt Animal Flow enorm divers en super leuk om te doen!

Hoe ben je erbij gekomen om Animal Flow Instructor te worden?
De afgelopen 2 jaar moest ik door de lockdowns en de maatregelen anders gaan trainen. Ik ben toen veel bezig gegaan met trainingen met alleen je eigen lichaamsgewicht. Zo ben ik Animal Flow tegen gekomen en ik was direct verkocht.

Doe je zelf verder ook aan sporten?
Ja, de laatste tijd veel animal flow, maar daarnaast doe ik regelmatig krachttraining en met periodes ga ik graag hardlopen of zwemmen.

Ben je altijd al sportief geweest?
Nee helemaal niet, ik was een ras echte “couch potato”. Sinds vier jaar heb ik volledig het roer omgegooid wat betreft voeding en beweging, hierdoor ben ik 30kg afgevallen. Ik ging van liever geen inspanning naar bijna elke dag in beweging. In de afgelopen vier jaar heb ik geleerd dat je kunt veranderen, op welk gebied dan ook.

Wat voor opleidingen heb je gevolgd?
Ik heb de opleiding Fitness trainer gevolgd en de opleiding tot Animal Flow instructor.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?
Ik begin thuis met het voorbereiden van een les, ik ben een techniek nerd wat de trainingen betreft. De flow bereid ik voor in de gym. Schoenen uit, muziek aan en als ik dan een “free flow” begin, komt mijn creativiteit op gang en daar haal ik mijn inspiratie uit voor de lessen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het contact met de deelnemers en dat elke les weer anders is. De lessen bij Fit Dockum worden gegeven in kleine groepjes, iedereen kent elkaar en het is altijd gezellig.

Hoe zie je de toekomst op werkgebied voor je?
Ik denk dat de sport en gezondheidssector gaat groeien. Het is mooi om te zien hoe steeds meer mensen bewust bezig gaan met voeding en werken aan groei. Lichamelijk en mentaal.

Heb je nog bepaalde doelen die je wilt bereiken?
Ja, ik wil graag dat Animal Flow meer bekendheid krijgt in Dokkum en omgeving. Het is een geweldig leuke manier om te bewegen. Ook heb ik de ambitie om in de toekomst mensen te helpen bij het lopen en sporten op barefoot schoenen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik lees veel, informatieve boeken maar ook romans. Ook ben ik graag creatief bezig, vooral breien en naaien. Verder houden wij als gezin enorm van de natuur en gaan we graag te kamperen in the middle of nowhere. Het liefst in de bergen van zuid Frankrijk.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide, maar online lees ik vlotter.

In de auto of op de fiets? Ik zit regelmatig in de auto, helemaal nu we elektrisch rijden.

Online shoppen of de stad in? Beide, heerlijk die gezelligheid van de winkelstraat, maar ik shop ook online omdat dat soms praktischer is.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Michiel Dreijer.