In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Joyce Postma.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Joyce Postma, 25 jaar.


Wat doe je?
Ik ben artistiek leider en dansdocente bij DansStudio Dokkum, onderdeel van SportStudio Dokkum. Daarnaast ben ik ook als choreograaf actief en studeer ik aan de PABO in Leeuwarden.

Wat heb je met Dokkum?
Zeven jaar geleden had ik mijn sollicitatiegesprek bij DansStudio Dokkum en dat was mijn eerste keer in Dokkum! Ik kom uit Bolsward en nam wat lesuurtjes over van een klasgenootje, in de loop van de tijd kreeg ik hier steeds meer lesuren. Inmiddels woon ik ook in de binnenstad van Dokkum.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Wanneer ik met mijn dansogen kijk, is dat de Bonifatiuskapel! Maar wanneer ik momenteel op mijn fiets vanuit de DansStudio naar huis fiets en dan door het centrum kom… Al die lichtjes en kerstversieringen, Dokkum is echt fantastisch!

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Er schiet me zo niets te binnen.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima. Behalve met de drukte rond de Admiraliteitsdagen of de kermis bijvoorbeeld, dan is het overal lekker druk in de binnenstad. Maar dat geeft niet, want dat zijn ook hele gezellige periodes.

Dokkum is over tien jaar… nog net zo gezellig! Als ‘buitenstaander’ heb ik me nooit niet welkom gevoeld in Dokkum. Dokkum is een warm bad wat heel snel mijn thuis is geworden.

De nieuwe markt is… heel mooi. De Markt straalt een gezellige sfeer uit, ook bijvoorbeeld met de Kerstfair. Het is voor ons dan een prachtige locatie om dan op te treden met de DansStudio.

Tien vragen, speciaal voor jou:

Je bent dansdocente bij DansStudio Dokkum, waar komt je passie voor dansen vandaan?
Mijn moeder vertelde mij dat ik als driejarig meisje al stiekem, achteraan stond mee te dansen bij de danslessen van mijn zus waar ik nog veel te jong voor was. Toen de juf dat opmerkte vroeg ze waarom ik niet mee kwam doen. Ik ben nooit meer gestopt!

Dansen is echt een onderdeel van mij. Als ik niet zou kunnen dansen ben ik echt een minder blij mens. Ik kan in het dansen mijn emoties kwijt, daarom blijf ik ook zelf als danser actief naast het lesgeven. Ik word er blijer van, maar ik wil mezelf ook blijven ontwikkelen om een betere dansdocente te worden. Ik wil niet blijven stilstaan, maar de passie voelen én die passie weer doorgeven aan mijn dansers.

Een tijdje terug had ik een blessure en toen stopte dat zelf dansen even, dat was voor mij ook een eyeopener dat ik niet tot mijn pensioen dansdocente zal kunnen zijn. Vandaar dat ik ook met de PABO begonnen ben. Ik ben altijd nieuwsgierig naar meer en ik leer tijdens mijn studie ook weer dingen die ik als dansdocente goed kan gebruiken!

Wat doe je allemaal als dansdocente bij DanstStudio Dokkum?
Een heleboel! Dankzij Dirk en Cindy, de eigenaren van SportStudio Dokkum heb ik de kans gekregen om DansStudio Dokkum als het ware te runnen. Ik geef ongeveer twintig lesuren per week, de andere uren worden verdeeld over mijn collega’s Merel, Toscan en Leonie. Met een aantal talentvolle dansgroepen doen we ook mee aan wedstrijden in Friesland en de rest van Nederland, zo werden we onlangs nog eerste op het NK in Nieuwegein. Daarnaast organiseer ik de voorstellingen en optredens vanuit de DansStudio, en regel ik het administratieve gedeelte als de communicatie met ouders, email, social media etc.

Hoe ziet een gemiddelde dag van een dansdocente er uit?
Heel gevarieerd, echt elke dag is anders. Meestal sta ik rond 7u op en dan doe ik wat administratieve zaken en bereid ik de lessen voor. Sommige dagen geef ik ’s morgens een dansles (voor peuters bijvoorbeeld) en anders starten de lessen rond half 3 / half 4. De lessen duren meestal tot een uur of tien. Ik heb inderdaad een ander werkritme dan de meeste anderen, maar daar heb ik voor gekozen. Ik heb mijn weg er nu wel in gevonden, maar af en toe moet je je tijd voor sociale bezigheden wel wat bewaken.

Wat is er zo leuk aan om dansdocente zijn?
Alles! Naast dat ik het heerlijk vind om de hele dag fysiek bezig te zijn vind ik de verschillende doelgroepen zo leuk. Ik geef les aan peuters tot volwassenen en aan beginners tot gevorderden. Ook vind ik het fantastisch om de dansers met ambitie in hun weg te begeleiden, terwijl ik daarna weer iemand in de les kan hebben die voor het eerst in aanraking komt met dansen.

Als dansdocente weet ik heel goed wat ik wil en ik verwacht ook veel van mijn dansers, maar altijd op een leuke en positieve manier! Ik wil ze graag motiveren om zo veel mogelijk te bereiken middels complimenten en een fijne sfeer! Iedereen mag hier zijn wie die is!

Heb je zelf ook die ambities (gehad) in de danswereld?
Uiteraard droomde ik als klein meisje ook van een dansleven in de spotlights. Alleen was ik wat te bescheiden om die dromen uit te spreken. Voor mijn omgeving was het dan ook redelijk onverwacht toen ik na de middelbare school auditie wilde doen voor de dansopleiding. Tijdens mijn opleiding ben ik er achter gekomen dat het plekje in de coulissen mijn favoriete plekje is: om die stralende en trotse koppie op het toneel te zien! Het is zo bijzonder om daar een bijdrage aan te leveren, om te zien wat je daar in kan betekenen. Ik blijf wel altijd zelf dansen hoor! Zo heb ik geregeld bijschooldagen in Amsterdam, waar ik me heerlijk uit kan leven. Of het meedansen in de musicals Bonifatius en Titus waren ook een prachtige ervaring.

Wat is je favoriete dansstijl/muziek?
Toch wel moderne dans: ik ben fanvan het floorwork(dansbewegingen die direct op- en met de vloer worden uitgevoerd). In deze stijl kan ik heel veel emotie kwijt. Je vertelt met je dans een verhaal en je kan het publiek er echt mee raken.

Waar haal je jouw inspiratie voor alle choreografieën vandaan?
Het begint vaak met muziek, een attribuut of een kledingstuk. Dat roept dan een bepaald gevoel bij mij op, het doet iets met mij. Dan krijg ik daar beelden bij in mijn hoofd en dan vormt de choreagrafie zich stapje voor stapje. Soms deel ik mijn ideeën met een dansgroep en dan helpt hun enthousiasme mij weer verder. Ik ben een liefhebber van het gebruik van attributen in mijn dansen en moet me echt beheersen om dat soms ook te laten 😉

Wat vind je van alle dansprogramma’s op de televisie?
Het is fantastisch dat het er is. Je ziet dat de dansstijlen als klassiek en modern echt populairder geworden zijn, ze worden door zulke programma’s goed onder de aandacht gebracht. Ik kijk het ook vaak even terug omdat de kinderen er over spreken, soms herkennen ze bewegingen bijvoorbeeld. Maar alle commerciële poespas erom heen spoel ik snel door!

Wat wil je nog bereiken in de danswereld?
Ik ben wel iemand die iedere keer nieuwe doelen stelt, haalbare doelen. Ik wil mezelf op allerlei gebieden blijven ontwikkelen. Qua werk zou ik wel meer choreografieën willen maken; aan de slag voor producties of muziektheaters bijvoorbeeld.

Heb je nog andere hobby’s naast dansen?
Dansen neemt wel heel veel tijd in beslag, maar ik breng ook graag tijd door met vriendinnen en familie. Maar ook dan ga ik graag naar voorstellingen, haha! Daarnaast besteed ik nu ook veel tijd aan mijn studie.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online.
In de auto of op de fiets? De fiets.
Online shoppen of de stad in? Wegens tijdgebrek vaak online, terwijl ik de stad in gaan veel gezelliger vind!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?Sjoek Nutma