Gitte Knoop
In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Gitte Knoop, reisadviseur bij Toerkoop in Dokkum.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Gitte Knoop, 43 jaar.


Wat doe je?
Ik ben reisadviseur.

Wat heb je met Dokkum?
Ik woon hier al bijna mijn hele leven, met uitstapjes naar Gouda en Franeker. Ik hou van het dorpse karakter van deze stad, iedereen kent elkaar.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
De binnenstad. Ik vind dat Dokkum daar wel trots op mag zijn.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Er is de laatste tijd veel opgeknapt. Er schiet me zo eigenlijk niets te binnen!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… prima geregeld. Tot 11 uur gratis parkeren is perfect voor klanten.
Dokkum is over tien jaar… nog verder op de kaart gezet. Ik denk dat Dokkum steeds bekender gaat worden, door de Admiraliteitsdagen en natuurlijk Maarten van der Weijden.
De nieuwe markt… heel mooi geworden, zeker met de relaxplekjes erbij.

Tien vragen, speciaal voor jou:

Waar ben je opgegroeid?
Deels in Dokkum en deels in Oentsjerk. Toen ik zes was zijn we vanuit Oentsjerk naar Dokkum verhuisd. Mijn ouders runden toen de schoenenwinkel hiernaast. Na een aantal jaren wilden ze weer terug. Dus op mijn dertiende verhuisden we weer. Ik bleef wel in Dokkum op school.

Wat is je achtergrond?
Ik heb de Mavo in Dokkum gevolgd en op mijn zestiende ging ik naar Groningen. Ik wist al op jonge leeftijd dat ik een eigen reisbureau wilde en ging studeren aan het MBO voor toerisme, de MTRO. Na mijn studie ben ik in Gouda gaan werken om ervaring op te doen en later in Franeker. Fryslân vind ik sowieso veel leuker: in Gouda kwamen klanten voornamelijk om prijzen te vergelijken.

En hoe kwam je in Dokkum terecht?
Toen ik 22 was kon ik terecht in een pandje aan de Koornmarkt. Daar begon mijn avontuur met mijn eigen reisbureau. Dat was nog heel klein. Uiteindelijk kwam dit pand van mijn vader naast de schoenenwinkel vrij en kon ik me hier vestigen. Ik ben alleen begonnen, mijn man Richard deed toen de administratie. Toen het steeds drukker werd is hij cursussen gaan volgen om ook reisadviseur te worden. We doen het nu met zijn tweeën en hebben twee werknemers in dienst.

Reis je veel?
Ja, we proberen zoveel mogelijk te zien van de wereld. De bestemmingen zijn heel divers, van Dubai tot Indonesië tot in Europa. Onze kinderen hebben mazzel dat ze zoveel van de wereld hebben gezien. Het is natuurlijk ook een onderdeel van ons werk. Door veel reizen te maken beleef je alles wat de reiziger meemaakt ook zelf. Zo kun je beter bepalen wat geschikt is voor welk type reiziger. De speciale studiereizen voor reisadviseurs hebben daarom niet mijn voorkeur. Ik zoek alles liever zelf uit zodat ik er later ook goed advies over kan geven.

Wat is je favoriete bestemming?
Ik vind New York geweldig. Amerika blijft sowieso favoriet. En Indonesië vond ik weer heel bijzonder, vanwege de cultuur en de mensen.

Heb je een missie?
Zo lang mogelijk op deze manier doorgaan. In het verleden wilde ik graag een tweede vestiging in de omgeving van Franeker openen. Dat is uiteindelijk niet door gegaan. Het bevalt hier zo goed dat ik mijn energie niet wil verdelen. Bovendien hebben we hier een fijne vaste klantenkring. Mensen komen bij ons terug vanwege de service en onze kennis. En we kunnen extra’s bieden zoals het reserveren van een stoel. Dat laten veel mensen liever aan ons over.

Wat geeft jou voldoening?
Om naast mijn werk tijd door te brengen met mijn gezin. We hebben twee kinderen van 13 en 15. In de middag is één van ons tweeën altijd thuis voor de kinderen. Toen ze klein waren woonden we nog boven de winkel. Nu fietst mijn jongste dochter na school eerst even hier langs voor een glaasje drinken. Dat is altijd heel gezellig.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Ik sport één keer per week en ik hou ervan om dingen met mijn gezin te doen.

Wat is je lievelingseten?
Hachee, door mijn ouders gemaakt!

Heb je een droom?
Zoveel mogelijk van de wereld zien. Ik zou ooit nog wel een keer naar Australië willen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Beide.
In de auto of op de fiets? Liefst op de fiets.
Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien? André van der Land van Bouw Doqm.