In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Doy Pols.

Wie ben je?
Doy Pols


Wat doe je?
Ik werk bij Waddeninzicht, het botenverhuurbedrijf van mijn ouders. Hier houd ik mij bezig met alles wat met boten te maken heeft. Daarnaast ben ik vrijwilliger tijdens de Admiraliteitsdagen, waar ik samen met Maarten Mewe alles regel op het water.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben hier met mijn ouders, broertjes en zusjes heen verhuisd toen ik vijftien was. Oorspronkelijk kom ik uit Vlaardingen, Rotterdam. Mijn ouders zijn naar Dokkum gekomen omdat ze hun van hun hobby hun werk wilden maken en zo is dus Waddeninzicht ontstaan.

Het mooiste plekje van Dokkum is:
Ik ben een waterman, dus dat is natuurlijk Dokkum bekeken vanaf het water. En als ik dan toch moet kiezen, vind ik het Groot- en Kleindiep een prachtige plek, zo met die grachtenpanden aan het water.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Het eilandje als je Dokkum komt binnenvaren, denk ik dan.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is…redelijk. Ik vind het zonde dat ze veel parkeerplekken in de binnenstad hebben weggehaald. Er is meestal wel een plekje te vinden, maar dat had wat mij betreft meer gekund.
Dokkum is over tien jaar…nog steeds de stad waar ik woon! Ik ga hier niet meer weg.
De nieuwe markt is…absoluut mooi, maar wederom zonde wat betreft de parkeergelegenheid.

Tien vragen, speciaal voor jou:
Verliefd, verloofd, getrouwd?
(Nog) niets van dat alles, haha.

Je werkt dus bij Waddeninzicht. Wat zijn je werkzaamheden zoal?
Van het schilderen van boten tot motoronderhoud en van het oplossen van elektriciteitsproblemen tot het bewerken van hout. Kort gezegd: eigenlijk alles wat met de handen gebeurt, doe ik. Mijn vader is dan weer meer van de administratieve kant en mijn moeder runt het restaurant, wat er ook nog bij hoort.

Hoe is het om voor je ouders te werken? Had je dit altijd al voor ogen?
Ik heb eigenlijk scheepsbouw gestudeerd, dus ik had dit niet perse bedacht van tevoren. Het was niet een droom of zo, maar toch ben ik negen jaar geleden fulltime voor mijn ouders gaan werken. Ik heb altijd al iets met boten gehad, dus het was op zich een vrij logische stap. Wat betreft het samenwerken als familie; dit kan makkelijk zijn, maar is soms ook lastig, want je hebt toch een vader-zoon relatie. Sommige dingen zeg je daardoor sneller en af en toe barst de bom wel eens. Maar dat hoort er ook bij.

Je komt uit een gezin van vijf kinderen, werken je broers en zussen ook binnen het familiebedrijf?
Nee, ze helpen wel af en toe in de weekenden of de vakanties, maar niet fulltime zoals ik dat doe.

Is het de bedoeling dat iemand van jullie het bedrijf later gaat overnemen?
Het is de bedoeling dat ik het bedrijf op een dag, deels, ga overnemen. Zo blijft er ook een eerlijke kans voor mijn broertjes/zusjes, wanneer zij die ambitie hebben. Mijn zusjes zijn dit in principe niet van plan. Mijn jongste broertje zie ik hier op een dag wel komen werken, maar die studeert momenteel nog.

Zit het ‘bootvirus’ in de familie? 
Ja, eigenlijk is iedereen van ons betrokken met het water; we kunnen allemaal varen en zeilen en we hebben het ook zo meegekregen in onze opvoeding. Zodra ik mijn zwemdiploma had gehaald, werd ik door mijn ouders op zeilles gestuurd, haha. Watersport zit er gewoon in bij ons. En varen is voor mij ook een stukje ontspanning! Even weg van de drukte, mijn telefoon aan de kant en even niks moeten.

Eén van je hobby’s heeft te maken met KNRM (Koninklijke Nederlands Redding Maatschappij)? 
Klopt, naast varen en watersport, ben ik ook nog actief als vrijwilliger bij het KNRM, dit doe ik nu ongeveer vier jaar. Dit is zeker een grote hobby van me, een beetje zo’n “stoere jongetjes ding”, haha… Daarnaast zaalvoetbal ik trouwens ook nog.

In het vorige Vragenuurtje, lazen we dat je samen met Maarten vrijwilliger op het water bent, tijdens de Admiraliteitsdagen. Hoe is dit ontstaan?
Maarten is hier destijds voor gevraagd door Jan-Michiel van der Gang. Maarten en ik zijn al jaren vrienden en toen hij die vraag kreeg, zei hij dat hij iemand veel geschikter wist en dat was ik blijkbaar. Ik wilde het alleen doen als we het samen zouden doen en zo is het eigenlijk gekomen. Dit was alweer het vijfde jaar dat we, zoals Maarten het zo mooi zei, gastheren op het water mochten zijn. Ontzettend leuk!

Hoeveel  boten lagen er dit jaar tijdens de Admiraliteitsdagen?
Tot nu toe is het aantal boten wat hier dan ligt wel aardig gelijk, het is vaak een vaste ploeg mensen die ieder jaar komt en speciaal hun vakantie om de Admiraliteitsdagen heen plannen. Dit jaar lagen er ongeveer zestig boten. Die bootmensen komen uit heel Nederland, maar ook vanuit Duitsland weten ze ons inmiddels te vinden.

Wat heb je zelf met de Admiraliteitsdagen en hoe belangrijk is het volgens jou voor de stad Dokkum? 
Ik vind het een prachtig feest en daarnaast ben ik blij dat ik als Dokkumer een bijdrage kan leveren. De samenwerking tussen bedrijven en ondernemers onderling vind ik heel bijzonder, er is een bepaalde mate van verbondenheid en dat is mooi om te zien. Daarnaast vind ik het ook best uniek dat zo’n groot evenement nog steeds gratis is en dus voor iedereen toegankelijk. Dat zie je tegenwoordig niet meer overal. Ook denk ik dat dit evenement voor de stad Dokkum zeker positief is. Er komen ieder jaar meer mensen op af, dus dan doen we blijkbaar wel iets goed. Alleen denk ik wel eens; waar houdt het op, qua bezoekersaantal? Het wordt wel ieder jaar groter.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Online, makkelijk en snel.
In de auto of op de fiets? Eigenlijk altijd in de auto, ik moet voor mijn werk ook vaak snel heen en weer kunnen.
Online shoppen of de stad in? Beide. Ik vind de koopzondag in Dokkum echt een uitkomst!

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Adriaan Dijkstra