In het Dokkumer vragenuurtje “ondervragen” we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Bart van der Zant.

Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Bart en ik ben eigenaar van Vintage Vinyl & Audio aan de Koornmarkt, een winkel met LP’s en vintage audioapparatuur. Ook ben ik eigenaar van Studio DOK, waar ik mensen voorzie van woon- en interieuradvies.

Wat heb je met Dokkum?
Ik ben ooit verliefd geworden op een meisje uit Dokkum! Oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam, maar tijdens mijn studie in Groningen ontmoette ik mijn huidige vrouw, die in Dokkum woonde. Eerst wilde ik er niet naartoe verhuizen, nu wil ik er het liefst nooit meer weg. Wat een prachtig stadje. Ik heb mijn plekje hier inmiddels wel gevonden.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Het antwoord is misschien niet zo origineel, maar ik ga toch voor de oude binnenstad: De Zijl, de bolwerken… in één woord fantastisch.

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is: prima geregeld.
Dokkum is over tien jaar: een nog mooiere parel voor Noardeast-Fryslân!
De nieuwe Markt is: een enorme aanwinst voor Dokkum. De Markt heeft zichzelf echt wel bewezen, wat een toplocatie voor evenementen.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:
Hoe gaat het met je?

Het gaat goed! Ik zit hier lekker op mijn plek.

Vertel eens iets over je werk.
Wat betreft mijn werk in de platenzaak, dat is als het ware tweeledig. Ik ben begonnen met de inkoop van tweedehands vinyl. Alle tweedehands LP’s die ik inkoop test ik op kwaliteit, maak ik schoon en zet ik in de winkel. Inmiddels staan mijn bakken ook vol nieuwe LP’s. Vinyl is weer helemaal hot, helemaal onder de jeugd. Die luisteren ook veel moderne muziek, waarvan nog geen tweedehands vinyl bestaat. Daarom probeer ik ook zo veel mogelijk nieuwe LP’s in te kopen. Dat inkopen is af en toe een uitdaging: er bestaan (nog) geen vaste marktprijzen voor vinyl, dus het is moeilijk om goede deals te scoren. Gelukkig heb ik veel contact met collega’s door het hele land; we overleggen met elkaar en houden elkaar zo veel mogelijk op de hoogte.
Daarnaast ben ik eigenaar van Studio DOK, waar ik mensen voorzie van interieuradvies en hun interieur lever. Het grootste deel van mijn werk voor Studio DOK bestaat uit het bezoeken van klanten, om samen met hen iets voor thuis uit te zoeken wat volledig aan hun eisen voldoet. Weer heel ander werk dan in de platenzaak.

Waarom ben je begonnen met deze platenzaak? Hoe is dit op je pad terechtgekomen?
Eigenlijk heb ik altijd stiekem al een passie gehad voor platen – vroeger als kind had ik al een grote verzameling. Ik zat eerst met Studio DOK in de Kerkstraat. Daar had ik klein hoekje ingericht voor de verkoop van mijn eigen platen die ik dubbel had. Vanuit daar is het assortiment de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid: ik ben veel tweedehands collecties gaan opkopen voor de verkoop en inmiddels ben ik dus ook mijn assortiment nieuw vinyl aan het uitbreiden.

Wat is er nu zo leuk aan platen?
Voor mij is het toch een stukje magie, zo’n plaat. Het is de totaal-beleving: van het art work op de hoes tot dat lekkere gekraak tijdens het luisteren… fantastisch. Sommige mensen vinden het geluid van een LP maar niks, maar ik vind het heerlijk. Vooral bij wat oudere platen, oude bluesmuziek bijvoorbeeld, dat mag wel flink kraken, hoor.

Wat vind je het allerleukste aan je werk?
Het contact met mensen vind ik het leukst. Vooral hier in de platenwinkel deel je toch die passie voor muziek met elkaar, daar komen bijzonder interessante gesprekken uit voort. Dan voelt het voor mij ook helemaal niet als werk, maar meer als een hobby, dus dat is mooi meegenomen.

Wanneer en waarom ben je vanuit de Kerkstraat verhuisd naar de Koornmarkt?
Ik zat eerst met Studio DOK in de Kerkstraat. Dat was een hartstikke mooi pand, maar qua locatie niet optimaal. In 2020 viel mijn oog op dit pand op de Koornmarkt. Hier ben ik eerst een paar weken lang aan het verbouwen geweest, voordat ik in eind 2020 officieel open ging. Dit ligt toch iets meer op de route voor het winkelende publiek.

Welke platen in de winkel kun je iedereen aanraden?
Goede vraag. Ik heb net de nieuwe Oliver Sim binnengekregen. Sim is de zanger en bassist van de band the xx, maar hij heeft nu voor het eerst een solo-album uitgebracht. Wat een wereldplaat. Ook het nieuwe album van Paolo Nutini is een echte aanrader, die vind ik steengoed.
Uit de oude doos… Rumours van Fleetwood Mac. Een klassieker inmiddels. Dat album is ook onder de jongere generatie ontzettend populair, dus volgens mij kun je daarmee nooit fout gaan. En ik vind zelf Cuby + Blizzards, een bluesband uit Drenthe, helemaal geweldig. Dus hun platen zou ik iedereen ook van harte aanbevelen.

Wat doe je graag in de vrije tijd?
Platen luisteren natuurlijk ;). Eigenlijk vind ik alles wat met muziek te maken heeft te gek, dus ik ga bijvoorbeeld ook graag naar festivals en musea over muziek. Bovendien schilder ik graag!

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Uit de krant.
In de auto of op de fiets? Als de zon schijnt op de fiets.
Online shoppen of de stad in? De stad in, zeker weten.

Om af te sluiten:
Heb je nog suggesties voor mensen die je in het Dokkumer Vragenuurtje wilt zien?

Pieta Eisma van KRYT Krijtconcept, de dames van de Zo Goed Als Nieuw store of Amarens de Vries van Amy’s Dreadhouse lijken me leuk om te zien!