In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Attie Osinga.

Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Attie Osinga en ik heb mijn eigen Yogastudio in de binnenstad van Dokkum. Je vindt de studio aan de Kleine Oosterstraat, nummer 12.

Wat heb je met Dokkum?
Veel. Ik ben er geboren en getogen. Ik woon hier, ik heb mijn werk hier en ook mijn eigen Yogastudio is in Dokkum. Ik spreek zelfs ‘Dokkumers’.

Het mooiste plekje van Dokkum is?
Mag ik meer plekken noemen? De Bolwerken (ik ben opgegroeid op het Zuiderbolwerk), de grachten en de binnenstad, de Bonifatiuskapel en onze eigen woning/Yogastudio, een oude school van 1904.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
Er is in de afgelopen jaren al veel opgeknapt in Dokkum. Misschien nog enkele panden die een upgrade kunnen gebruiken.

Maak de volgende zinnen af:

Parkeren in Dokkum is… prima, ik woon zelf in de binnenstad en eigenlijk is er altijd wel een plekje nabij huis te vinden.

Dokkum is over tien jaar… nog mooier, gezelliger en bruisender. Dokkum is niet alleen een fijne plek voor de inwoners zelf, maar ook voor de omliggende dorpen en voor de toerist die Dokkum steeds vaker weet te vinden.

De nieuwe markt is… mooi. In vergelijking met de eerdere markten vind ik deze tot nu toe toch de mooiste uitstraling hebben. Wat mij betreft mogen er nog wel wat leuke terrasjes rondom.

En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou:

Hoe gaat het met je?
Het gaat eigenlijk best wel goed met me. Ik ben gezond, heb een prachtig gezin, fijne familie en vrienden om mij heen en heb mijn droom, een eigen Yogastudio te hebben, mogen verwezenlijken. Ik zeg altijd: ”zolang er geen gekke dingen zijn, gaat het goed”.

Waarom heb je Into Yoga Dokkum opgezet?
Yoga heeft mijn leven veranderd. In een bepaalde periode van mijn leven ervaarde ik veel onrust, toen ben ik Yoga gaan doen. Het hielp mij weer meer rust te vinden. Ik wilde meer weten van Yoga en heb me laten opleiden tot Yogadocent. In eerste instantie voor mezelf als verdieping,  maar in het laatste jaar van mijn 4-jarige opleiding tot Hatha Yogadocent ontstond de wens om ook anderen mee te willen nemen in de positieve effecten van Yoga. Mijn ‘oefengroep’ wilde heel graag door en zo ontstond IYD. Met mijn ‘oefengroep’ ben ik begonnen in het Hellinghûske. Toen het Hellinghûske te klein werd, kon ik in het Bolwerk terecht en daarna deed zich de situatie voor dat ik terecht kon in het oude Natuurmuseum aan de Kleine Oosterstraat. En daar zit ik nog. Ongeveer 2 jaar geleden konden we zelfs dit prachtige pand aankopen en zijn we er ook komen wonen. Een eigen studio aan huis werd daarmee eindelijk werkelijkheid. Iets wat ik al langer wilde. Dit om het lesgeven makkelijker te kunnen combineren met gezin en werk. Dankbaar dat de voormalige eigenaar ons de kans bood dit pand over te nemen. We zijn nog druk aan de klus, maar vanaf dag 1 was het genieten hier.

Wat doe je allemaal als eigenaar en docent bij Into Yoga Dokkum?
Heb je even? Dat is nog best wel divers. Het voorbereiden van de lessen, lesgeven in verschillende vormen van Yoga in mijn studio natuurlijk. Maar niet alleen in de studio, ook wel op andere locaties. Zo geef ik bij mooi weer ook wel Yoga in de buitenlucht. En sinds vorig jaar vind je mij ook, met Yoga, op het Wad. Een erg leuke samenwerking met Museum Moddergat ’t Fiskershûske, die ontstaan is omdat bij mij het idee ontstond wadlopen te gaan combineren met Yoga op het drooggevallen Wad. Dit bleek een succes. Dus daarom ook dit jaar weer Wad’n Yoga Beleving op het programma. De data zijn zelfs alweer gepland. Daarnaast werk ik nog samen met Supskool Dokkum waar ik af en toe meehelp en waarvoor ik ook de SupYogalessen verzorg. Nog een erg leuke samenwerking heb ik met Hotel Abdij Dokkum. Daar is een Yoga-arrangement te boeken, waarbij ik de hotelgasten meeneem naar mijn studio of andere locatie voor een privé Yogales. Dan heb ik nog een mooie samenwerking met Nelleke Dikkerboom van Parzival paard & coaching in Ginnum. Daar verzorg ik bij de voorjaars- en najaarsretreats de Yoga. Ieder jaar kun je mij vinden bij Iepen tûn Vreedebest voor een gratis kennismaking met Yoga. Zo nu en dan krijg ik nog leuke Yogaopdrachten tussendoor, denk aan een vriendenclub die samen eens een yogales willen volgen. Af en toe zijn er gastdocenten in de studio. Ook verhuur ik de studio wel eens voor bijvoorbeeld fotoshoots. En zo zijn er nog wel wat dingen op te noemen. Naast het geven van Yoga, houd ik graag mijn kennis up to date en volg ik regelmatig bijscholingen. Maar ook de boekhouding, het klaarmaken van de studio, het opruimen van de spullen na de les en het schoonmaken hoort erbij.

Hoe ziet een werkdag er voor je uit?
Dat verschilt. Naast mijn Yogastudio en het lesgeven, ben ik ook nog gewoon moeder en werk in nog bij Thús Wonen en zijn we nog aan het klussen. Ik hoef me dus nooit te vervelen. Ik heb altijd wel iets te doen. Af en toe is het kunst en vliegwerk, maar gelukkig heb ik de tools in handen die maken dat ik dit zo kan doen. Zonder deze tools, weet ik niet hoe het met me gesteld zou zijn, haha.

Ook ben je medewerker huurincasso bij Thús Wonen, wat houdt dit precies in?
Klopt. Wanneer een huur niet op tijd wordt betaald, is het aan mij en mijn collega’s van huurincasso om hierop actie te ondernemen. Je kunt hierbij denken aan het versturen van herinneringen en aanmaningen. Maar ook persoonlijk contact met huurders zoeken en onderhouden om samen tot een oplossing te komen. We bellen vaak met huurders, maar gaan ook wel langs. In sommige situaties volstaat uitstel van betaling of een betalingsregeling, maar soms loopt het helaas ook wel eens anders. We verwijzen ook wel door naar bijvoorbeeld de Gemeente of een andere hulpverlenende instantie. Verder onderhouden we contact met andere partijen zoals schuldhulpverleners, bewindvoerders en deurwaarders. 

Wat voor opleidingen heb je gevolgd?
Na de mavo, heb ik mijn ondernemersdiploma behaald op het MMO-bd (middelbaar middenstands onderwijs). Daarna heb ik nog een opleiding gevolgd tot Sociaal Juridisch dienstverlener. Voor mijn werk bij Thús Wonen heb ik nog diverse trainingen gevolgd. Voor de Yoga, heb ik eerst een 4-jarige opleiding (500 uurs) tot Yogadocent gevolgd bij Hara in Groningen. Daarna de 200-uurs opleiding tot Vinyasa-docent van de Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos, gevolgd door de 200-uurs opleiding tot YinYoga-docent van de Nieuwe Yogaschool. Verder heb ik nog diverse advanced-studies gevolgd, zoals Schoolverlichting (Yoga en meditatie voor kinderen op de basisschool), Elements, hands on assist, Intelligent & Creative Sequencing en zo zijn er nog wel een paar. Je raakt op het Yogapad nooit uitgeleerd, voor altijd student. En vorig jaar nog een opleiding bij de SUPacademy tot erkend SUP-docent gevolgd.

Wat vind je het leukste aan je werk?
Het lesgeven in mijn eigen studio en op locatie, ik kan daar zo van genieten. En als ik dan terug krijg dat mijn lessen als erg fijn worden ervaren, dan word ik daar zo blij van en dit bevestigd voor mij waarom ik er ooit mee ben begonnen. Anderen meenemen in de positieve effecten van Yoga. Wat Yoga mij brengt dat deel ik weer met anderen.

Hoe zie je de toekomst van Into Yoga Dokkum voor je?
Goed. Yoga wordt steeds ‘populairder’. En misschien is dat niet het juiste woord. Maar waar Yoga vroeger werd gezien als zweverig of iets waar je heel lenig voor moet zijn, merk je nu dat steeds meer mensen zowel jong en oud, de weg naar de Yogamat vinden. Ook op scholen komt er steeds meer aandacht voor. Geweldig vind ik dat. In alles wat er om ons heen gebeurt, is het ook fijn om af en toe naar binnen te keren.

Heb je nog bepaalde doelen die je wilt bereiken?
Voor nu nog volop genieten van mijn eigen Yogastudio in hartje Dokkum. Dat ‘doel’ heb ik toch maar bereikt. En van daaruit zien we wel verder. En ik zeg bewust we, want dit had ik niet gekund zonder de steun van mijn familie en gezin.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Voor mijn gevoel heb ik niet heel veel vrije tijd. Omdat we naast alles wat we doen ook nog aan de klus zijn in onze mooie oude school. Maar de vrije tijd die ik heb, breng ik graag door met mijn gezin. Ik SUP graag of een wandeling met onze hond Max. Mijn eigen Yogapractice, ademtechnieken en ik mediteer graag. En als we er even tussenuit gaan, dan is dat naar Vlieland.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online? Van beide een beetje. Ik ben niet iemand die uitgebreid gaat zitten om de krant te lezen of online het nieuws te volgen.

In de auto of op de fiets? Dan toch de fiets denk ik.

Online shoppen of de stad in? De stad in. Alles wat ik hier kan kopen, hoeft niet online.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Die heb ik wel, al heb ik niet helemaal scherp wie ik al voorbij heb zien komen en wie nog niet. Dus noem ik er maar een paar. Jacqueline van Sup Skool Dokkum, Nynke Zijlstra van Vreedebest, Erna van Sinderen van Lifestylegym, Karla Dijkstra Voedingscoach, Philippien van der Velde van acupunctuur in je element, Jelle Bergsma van ’t Bolwerk, Jacob Bosma van Museum Dokkum en Museum Moddergat, Iris Boersma van Hotel de ABDIJ, Jenny Folkertsma en Astrid Storm van de Suskes. Moet ik nog even doorgaan?