In het Dokkumer vragenuurtje ‘ondervragen’ we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Adriaan Dijkstra, eigenaar van Auto Dijk Dokkum en d’Angelo Pizzeria Ristorante.

Wie ben je en hoe oud ben je?
Adriaan Dijkstra en ik ben 31 jaar.


Wat doe je?
Overdag verkoop ik auto’s en ’s avonds verkoop ik pizza’s.

Wat heb je met Dokkum?
Ik kom uit Wouterswoude en ben een aantal jaren geleden in Dokkum komen wonen. In Wouterswoude woonde ik bij mijn ouders mooi buitenaf met veel ruimte op een prachtig plekje. Ik kon me dan ook niet voorstellen om in de binnenstad te gaan wonen. Toch zou ik nu niet snel terug gaan. Alles in de stad is dichtbij, de meeste vrienden wonen hier en gezelligheid is snel gevonden. Dokkum is een prachtig stadje!

Het mooiste plekje van Dokkum is:
De Zijl. Beide kanten op heb je een prachtig uitzicht met mooie oude pandjes.

Welk plekje in Dokkum moet direct worden aangepakt om de stad mooier te maken?
In het verleden zijn er wel wat geveltjes in de binnenstad ‘verpest’, vooral door reclame-uitingen of rare verbouwingen. Het is mooi dat dit steeds meer wordt aangepakt. Recent bijvoorbeeld het pand van Zuco, Boekhandel van der Velde of de Bonte Hont. Ook het pand in de Hoogstraat tegenover de Hema wat ze weer naar de oorspronkelijke gevelindeling van vier panden terug willen brengen, is een prachtig plan!

Maak de volgende zinnen af:
Parkeren in Dokkum is… op zich prima. Ik kan mijn auto er altijd wel kwijt. Ik zou wel voorstander zijn van een volledig blauwe zone door de binnenstad van Dokkum. Maximaal twee uurtjes gratis parkeren is voor de meeste mensen voldoende om een bezoek aan de binnenstad te brengen.

Dokkum heeft over tien jaar… nog steeds een regiofunctie. We moeten er met zijn allen voor zorgen dat de winkels in de binnenstad blijven! De online winkels dragen niks bij op lokaal niveau. Een evenement als de Admiraliteitsdagen of de diverse sportclubs kunnen niet bestaan zonder sponsoring van lokale ondernemers. En die ondernemers kunnen niet bestaan zonder lokale klanten.

De nieuwe markt is… heel mooi. Het blijkt dat de Markt heel geschikt is voor evenementen als een Kerstfair en de Admiraliteitsdagen. Maar buiten zulke evenementen om zie je er ook altijd mensen rondlopen. Dat was voorheen niet zo.

Tien vragen, speciaal voor jou:
Verliefd/verloofd/getrouwd?
Onlangs in Italië getrouwd met Janieke.

Je bent een jonge ondernemer, heb je altijd die ondernemersdrang gehad?
In de familie zitten wel veel ondernemers. Bovendien ga ik het liefst mijn eigen gang en had ik niets met school, dus ik was gedoemd te ondernemen! De vrijheid van het ondernemen bevalt me heel goed.

Je runt én een autogarage én een pizzeria, hoe zien jouw dagen er uit?
Ik begin van maandag tot en met zaterdag rond negen uur bij Auto Dijk. Op woensdag tot en met zondag ga ik rond vijf uur naar het restaurant. Op maandag en dinsdag is d’Angelo gesloten, dus die avonden én zondags overdag zijn onze vrije momenten. Het klinkt als een volle agenda, maar ik heb er geen last van. Als je doet wat je leuk vindt en het lukt allemaal een beetje, dan krijg je daar veel energie van en is het heel goed vol te houden.

Hoe kom je in deze verschillende werelden terecht?
Bij d’Angelo begon het met een grapje, ik kwam regelmatig een hapje eten in het restaurant en grapte dan vaak richting de eigenaar van toen “als je het wil verkopen, dan koop ik het van je!”. In 2016 was het moment daar en namen Janieke en ik het over. Auto Dijk heb ik anderhalf jaar geleden met een kameraad overgenomen, ik heb altijd al iets met auto’s en handel gehad.

Als je me zou vragen wat ik het allerliefste de hele dag zou doen, dan is het antwoord trouwens ‘op de trekker rijden’. Vroeger was ik altijd op de boerderij en wilde ik het liefste boer worden. Maar die vrijheid van het boerenleven is al lang niet meer zo romantisch als vroeger. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit wat ik doe, als ik het maar leuk vind!

Zijn er overeenkomsten tussen het runnen van een autobedrijf en een pizzeria?
In beide ondernemingen heb ik met mensen te maken. Dat vind ik oprecht leuk, het gaat niet alleen om de auto of om de pizza. Mensen komen ook voor een vertrouwd gevoel en een praatje. Ik vind het heel belangrijk dat mensen het leuk vinden om bij mijn bedrijven te komen.

Hoe is het met de horeca van Dokkum gesteld? Qua kwaliteit en kwantiteit?
Er zijn genoeg eetgelegenheden en de kwaliteit is heel goed! Ik ga elke week wel ergens een hapje eten, dat rouleer ik dan ook. Net zoals er verschillende horecaeigenaren bij ons een hapje komen eten.

Zo heb ik dat ook met andere ondernemers: heb ik een installatieklusje? Dan regel ik dat de ene keer bij het ene bedrijf en de andere keer bij het andere installatiebedrijf. En komen zij bij mij, dan kom ik ook bij hun. We moeten elkaar wat handel gunnen!

Hoe is het om een ondernemer in Dokkum te zijn? Is de ons-kent-ons sfeer handig of is het juist te klein hier?
Het is heel handig en absoluut niet te klein. Ik vind het een voordeel dat ik de meeste ondernemers hier ken. De mentaliteit in bijvoorbeeld de Randstad is zo anders, daar zou ik bovendien echt niet willen wonen.

Wat zijn je favoriete auto en pizza?
Ik ben een echte auto gek dus dat is lastig kiezen. Ik hou van veel vermogen en in de zomer vind ik cabrio rijden erg fijn! Qua pizza wissel ik vaak. Over het algemeen iets met vlees en groente, waarbij ik hou van ‘less is more’.

Heb je nog tijd voor hobby’s en vrienden?
Eigenlijk te weinig! Op dit moment ben ik veel aan het werk. Op feestjes komen we bijvoorbeeld altijd als laatste aan. We missen hierdoor wel dingen. Ik heb ook niet de illusie dat ik dit twintig jaar op deze manier vol ga houden, maar ik ben nu nog jong en de basis moet nu gelegd worden.

Ambities en dromen voor de toekomst?
Ik ben niet echt een planner en ben heel tevreden met wat ik doe. Ik doe m’n best om alles wat ik doe goed te doen.

Keuzevragen:
Nieuws uit de krant of online?  Online
In de auto of op de fiets?  Auto.
Online shoppen of de stad in? De stad in.

Om af te sluiten:
Heb je suggesties voor mensen die je in het Dokkumer vragenuurtje wilt zien?
Ate van der Kooi