De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuw gebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: Oostersingel 40. In 1830 is er een woonhuis aangelegd achter het Oosterbolwerk op de Oostersingel 40. Deze woning brengt veel geschiedenis met haar mee door de prachtige elementen die vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn.

Door de jaren heen
Door de jaren heen is er veel veranderd in ons mooie Dokkum. Er zijn nieuwe winkels geopend, meer huizen bijgekomen en nieuwe gebouwen geconstrueerd. Toch blijft de historie van Dokkum door deze ontwikkelingen heen schijnen en wordt dit verbonden met het heden. Een voorbeeld hiervan is de woning op de Oostersingel, nummer 40. Dit gebouw is altijd een opvallend element in het straatbeeld geweest. De buitenkant is in de loop van de jaren niet veranderd, maar de functie en eigenaar van dit monumentale pand wel.


Functie en stijl
In 1830 is dit als woonhuis aangelegd en in 1861 werd een timmerwerkplaats gebouwd als nieuwe functie van dit pand. De stijl van deze woning is in 1906 van Eclecticisme naar Art Nouveau veranderd door de ‘zwevende’ serre die is aangebracht en op zuilen staat. Deze serre is gebouwd doordat de bewoner een tuberculosepatiënt was die deze plek nodig had voor het zonlicht. De patiënt kon zo in de zon ‘over de wereld’ kijken. Aan de buitenkant van het huis is vanaf toen niks meer aangepast.

De oude elementen
Tegenwoordig worden er elke dag verscheidene foto’s gemaakt van de achterzijde van de woning. Deze is kenmerkend door de rode kleur, de serre met glas-in-lood ramen en het bovenste dakraam. Ook zijn er binnen het huis historische elementen terug te vinden, zoals de schouw, het stucwerk op verschillende plafonds en de deuromlijstingen. De woning is in de afgelopen 190 jaar veranderd van eigenaar, functie en stijl. Sinds 1997 is het ingeschreven als monumentaal pand en mogen bepaalde dingen niet worden gewijzigd. Het is een bijzondere woning dat veel geschiedenis teweegbrengt en dat altijd een uniek beeld in Dokkum is.

Tekst & foto’s: Selle Hoogterp