De historische binnenstad van Dokkum kent tal van bijzondere plekjes met een goed verhaal. Zowel binnen als buiten de binnenstad zijn de afgelopen jaren gebouwen gesloopt, opgeknapt of nieuwgebouwd. In-Dokkum.nl duikt in de rubriek ‘Dokkum toen en nu’ de geschiedenis in. Waarom heeft een straatnaam die naam gekregen? En wat stond er vroeger op de plek van wat er nu staat? In deze editie: Hotel en Restaurant de Abdij, vroeger als Bonifatiusabdij en weeshuis.

Grootschalig plan
Hotel de Abdij Dokkum is een hoogwaardig hotel met twintig kamers en ontmoetingsruimten. Vier plaatselijke ondernemers namen het initiatief om de Abdij centraal de stellen als sociaal-culturele verbinding in Noordoost-Fryslân. Het hotel bestaat uit double rooms, junior suites, suites, family suites en superior suites. Ook heeft het hotel een aantal andere faciliteiten zoals een 3-daags luxe wellness arrangement, een ontdek Dokkum arrangement, een verwenarrangement, een culinair arrangement en meer. De Abdij zal als verbindingspunt een broedplaats voor ondernemers en initiatieven zijn. Deze Abdij-restauratie was een onderdeel van een grootschalig plan waarmee Dokkum de toekomst ingaat als middelpunt van een grote en sterke regio. De nadruk van de Abdij ligt in het weekend op families en recreanten en doordeweeks op de zakelijke gasten. In de toekomst zal het aantal kamers uitgebreid worden naar 40.

Het restaurant
Het hotel beschikt ook over een restaurant genaamd de Waard van Dokkum met top-chef Michael Roest en gastheer Salvatore Apuzzo. Michael haalt de groenten uit zijn eigen tuin in Zwaagwesteinde. Deze chef-kok is van restaurant hotel de Waard van Ternaard verder gegaan in de Waard van Dokkum. De kookstijl is eigenzinnig, een tikje ruig en roast maar hoog op smaak. Traditioneel in de basis, vooruitstrevend in de samenstelling en uitvoering. Roest is uitgegroeid tot een van de beste chefs in het Noorden. De uitstraling van het restaurant is tijdloos, natuurlijk en robuust met het design van Pilat&Pilat, het Friese meubelmerk uit Twijzel dat ook gebruikt werd voor de vormgeving in het eerdere restaurant in Ternaard. Het restaurant telt vijftig plaatsen.

Bonifatiusabdij
Na de dood van Bonifatius in 754 brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald en de laatste brouwer stopte pas in 1876. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier inmiddels weer terug in het centrum van Dokkum. De contouren van deze grote Bonifatiusabdij zijn in de huidige bestrating terug te vinden waar de monniken hun kerkdiensten hielden. Bij een klooster of abdij was een refter, een brouwerij en een bakkerij. Dit zodat het brood en bier dagelijks zo vers mogelijk waren. Na de Bonifatiusabdij werd er een weeshuis gevestigd. In 2018 lagen de funderingskeien klaar om verpulverd te worden. Museumdirecteur Ihno Dragt heeft de gemeente Dongeradeel overtuigd de stenen niet te vernietigen, maar een definitieve plaats te geven. Deze keien werden gevonden bij het graven van een diep gat voor de Ijsfontein.

Weeshuis
Het voorm. Weeshuis werd in 1610 gesticht en was een neoclassicistisch eenlaags gebouw met hoger opgaand, gepleisterde middenrisaliet. In het gebouw hangt een door Jan Albert de Grave gegoten klokje uit 1725. De voorgevel bevat een gedenksteen uit 1758. Het pand is onderzocht en de oudste balk werd in de kloostervleugel gevonden en is gekapt in 1534. Waarschijnlijk is deze balk hergebruikt bij de verbouw van de vleugel tot weeshuis in 1610. In 1965 neemt K. van der Laan afscheid als voorzitter van het weeshuis. De bezittingen van het weeshuis werden overgedragen aan de gemeente Dokkum. In de enkele zwart-wit foto’s hieronder werd het weeshuis opgeheven.

Foto’s gevonden op Historisch Informatiecentrum Noordoost-Fryslân. De verscheidene informatie verkregen via de website van de Abdij en Rijksmonumenten.