Bij verenigingen en stichtingen zijn achter de schermen vaak vele vrijwilligers actief betrokken. In-Dokkum gaat in deze nieuwe rubriek op zoek naar achtergrondverhalen van verenigingen én de mensen die actief zijn binnen die vereniging. Soms als drijvende kracht, soms als helpende hand. Deze week een gesprek met Hubert Raadsma en Thea Elzinga, bestuursleden van Stichting Nationaal Concours Hippique Dokkum e.o.

Van jubileumeditie naar twee jaar uitstel
Op de vierde zaterdag van 2019 vond de tachtigste editie van het Nationaal Concours Hippique Dokkum plaats. In 2020 kon de 81e editie niet doorgaan vanwege de coronapandemie en ook in 2021 kan dit jaarlijkse evenement helaas geen doorgang vinden. “De stichting is ooit ontstaan vanuit de harddraverijen, die waarschijnlijk al vanaf het jaar 1600 georganiseerd werden in Dokkum. Onze stad heeft al heel lang iets met paarden”, vertelt voorzitter Hubert Raadsma. Raadsma is al jarenlang verbonden aan het evenement als een van de hoofdsponsors en Hubert Raadsma werd ruim vijftien jaar geleden als voorzitter gevraagd. “Het is een stukje Fries cultureel erfgoed, waarvan je wilt dat het blijft bestaan. Bovendien kan ik elk jaar weer enorm genieten van de opbouw van het evenement: op donderdag staat er nog niks en gedurende de vrijdag voorafgaand aan het concours bouwen we, in één dag, met wel dertig tot veertig vaste vrijwilligers het hele evenement op. Dat geeft zo’n energie!”, vertelt Hubert Raadsma enthousiast.

Bestuur en groep vrijwilligers
Thea Elzinga is al ruim tien jaar algemeen secretaris binnen het bestuur. “Alles wat het concours betreft komt binnen via mij”, legt ze uit. “Mijn vader was al jaren bestuurslid en ik hielp als vanzelfsprekend altijd mee op het concours. Toen mijn vader tien jaar geleden stopte, nam ik zijn bestuursplek in.” Hubert lacht, en zegt: “Het is erfelijk bepaald en een levenslange betrokkenheid.” Thea heeft altijd in de paardenwereld gezeten en wilde heel graag dat deze stichting zou blijven bestaan. “Ons bestuur van tien mensen, is behoorlijk stabiel. We zijn samen met de vaste groep vrijwilligers heel erg op elkaar ingespeeld. Tijdens zo’n opbouwdag heeft niemand begeleiding nodig, ze doen dit al zo lang. Zonder zo’n groep is een concours ondenkbaar!”, legt Thea Elzinga uit.

Van heinde en verre naar Dokkum
Naast het bestuur en de groep vaste vrijwilligers, zijn de enthousiaste rijders onmisbaar op zo’n dag. Vanuit onder meer Limburg en Noord-Brabant komen de paarden en de rijders naar Dokkum toe. “Wij zijn een van de grootste ééndagscouncoursen van Nederland en mensen komen hier heel graag naar toe. We hebben een goeie naam onder de rijders, mede vanwege ons prachtige terrein. Ons ruime veld ligt perfect uit de wind en is goed gedraineerd”, vertelt Thea Elzinga. “De eerste deelnemers ontvangen we hier al om zes uur ’s morgens met een sukerbôle”, vult Hubert Raadsma aan.

Bezoekers, paarden en pony’s
Jaarlijks trekt het evenement zo’n vier- tot vijfduizend bezoekers naar het Tolhuispark. “De echte liefhebbers zitten dan al om acht uur al klaar op de tribunes, in weer en wind”, vertelt Hubert Raadsma. Over de dag van het concours vertelt Thea Elzinga: “We hebben gedurende de dag ruim twintig verschillende rubrieken voor de aangespannen paarden waar prijzen te verdienen zijn. Naast geldprijzen worden ook de Zilveren Waag, de Gouden Zweep van de gemeente Dongeradeel en de Gouden Zweep van de gemeente Dantumadeel uitgereikt. Deze wisselprijzen zijn erg gewild onder de deelnemers, er is een ware competitie onderling. De Zilveren Waag werd al in 1950 door de Dokkumer middenstanders beschikbaar gesteld en brengt dus heel wat historie met zich mee.” Naast de aangespannen paarden wordt in samenwerking met PC de Frisiaantjes en LR De Dongerruters het dressuur rijden georganiseerd, is er een grote ponykeuring -met wel zo’n kleine honderd pony’s- om de jeugd een platform te geven en mag een showelement niet ontbreken. “Ik denk dat er zo’n dag in totaal wel ruim 250 paarden op het veld zijn geweest. Het is een komen en gaan van paarden de hele dag door”, licht Hubert Raadsma toe.

Ringsteken en barbecueën
Het jaarlijkse Fries Kampioenschap Ringsteken wordt om het jaar ook door de stichting georganiseerd. “Wij wisselen sinds een paar jaar de finale af met Bolsward. Na twee keer een kampioenschap op de Eelaan, was in 2019 het ringsteken op de Bronlaan, een perfecte locatie dicht bij het centrum en waar de paarden een mooie ronde kunnen maken”, zegt Thea Elzinga. “En dan sluiten we het jaar in september af met al onze vrijwilligers -van de opbouwers tot de lintendames, van de tabletbedieners tot de verkeersregelaars- met een gezellige barbecue”, vertelt Hubert Raadsma.

Afhankelijk van sponsoren
Zoals zoveel stichtingen en verenigingen is ook Stichting Concours Hippique Dokkum afhankelijk van hun sponsoren. “In de hele paardensport zien we dat het steeds lastiger is om sponsoren te vinden”, vertelt Thea Elzinga hierover. Dit is ook een van de redenen waarom nu al is besloten dat de 81e editie van Concours Hippique niet door kan gaan. “De meeste ondernemers en bedrijven hebben momenteel genoeg financiële zorgen, die zitten echt niet te wachten op een sponsorschap.” Daarnaast is het maar de vraag of evenementen in juni weer mogelijk zijn. “En een uitgekleed verhaal zien we niet zitten. We willen een écht concours!” besluiten Thea Elzinga en Hubert Raadsma.