In Dokkum komt na ruim honderd jaar een eind aan de DA drogisterij Hamstra. Vanaf half oktober aanstaande houden Jan Willem en Janne Hamstra het voor gezien. “De veranderende markt, consumenten en detailhandel en persoonlijke overwegingen maken dat wij deze stap hebben gemaakt”, aldus een verklaring.

Vier generaties Hamstra hielden zich in Dokkum bezig met de drogisterij. Sinds maart 2010 werd ook de reeds bestaande DA drogisterij Tuinstra in Hardegarijp overgenomen; deze winkel wordt aangestuurd door de vijfde generatie, te weten Jelmer Hamstra, en blijft gewoon open. De Therapeutisch Elastische Kousen, die door DA Hamstra worden verstrekt vanuit ziekenhuis Sionsberg, is een activiteit die ook gewoon blijft.In de winkel aan de Waagstraat komt vanaf half november een Etos. De schoonheidssalon – die nu onderdeel van het bedrijf is – gaat zelfstandig verder.


De basis voor het familiebedrijf werd gelegd door oerpake Klaas Hamstra die zich in 1908 vestigde aan de Hogepol 13 in Dokkum. Hij startte een handel in sigaren, drogerijen, specerijen en verbandstoffen onder de naam Het Roode Kruis. Enkele jaren later werd het hem verboden deze naam te voeren. Later verhuisde de drogisterij naar Hogepol 5. In de jaren twintig deed de parfumerie haar intrede en nam pake Jan de zaak over. Deze sloot zich in 1948 aan bij de DA (Drogisten Associatie). In 1955 kreeg Jan Hamstra hulp van zoon Klaas die naast drogist ook apothekersassistent was.

In 1971 veranderde drogisterij Hamstra opnieuw van locatie. Het werd de Waagstraat in het hart van Dokkum. Na opleiding en werkervaring elders in het land, kwam Jan Willem Hamstra in 1981 in het bedrijf. In de periode oktober 1983 tot mei 1984 volgde de grootste verbouwing in de geschiedenis van drogisterij parfumerie Hamstra. Waagstraat 5 werd geïntegreerd in de zaak. De afdeling voor parfumerie en cosmetica kreeg ruimte om te groeien. In 1998 onderging de zaak een complete restyling, in 2000 werd de eerste etage volledig aangepast en ingericht met drie schoonheidssalons, een nagelstudio, ruimte voor een zonnebank en IPL apparatuur.

De komende maanden blijft alles bij DA Hamstra nog even zoals het was. De cadeaubonnen kunnen worden ingeleverd, afspraken kunnen worden gemaakt en het team van Hamstra blijft tot en met half oktober voor de klanten klaar staan. Dan komt aan DA Hamstra definitief een eind.

Meer informatie is ook te vinden op de website van DA Hamstra: http://www.hamstradrogisterij.nl/