Ben jij ook altijd zo benieuwd wat voor interieur er schuilt achter de voordeur van dat prachtige, oude pand in de binnenstad, dat ene karakteristieke huis op de bolwerken of die moderne nieuwbouwwoning buiten het centrum? Vanaf nu neemt In-Dokkum elke maand een kijkje in de mooiste huizen met de meest verrassende interieurs. Laat je inspireren In-Dokkum! Deze keer waren we op bezoek bij Taco Haaksma.

Bewoner: Taco Haaksma
Waar: Stationsweg 55
Soort huis: Arbeiderswoning
Gebouwd in: 1930
Bewoner sinds: 2016
Laatst veranderd in huis: lambrisering in de keuken

Waarom ben je op dit huis gevallen?
Eerlijk gezegd ben ik helemaal niet op dit huis gevallen. Ik wilde eigenlijk in het huisje hiernaast, maar daar bleek al een andere koper voor te zijn. Toen zei een van mijn vrienden: “Waarom probeer je het niet bij nummer 152? Die staat ook te koop. Ik ben gaan kijken en was eigenlijk meteen verkocht, maar pas bij het strippen dacht ik: dit had zo moeten zijn. Wat er toen allemaal wel niet tevoorschijn kwam! Een plafond met oude balken, een schouw, een prachtige vitrinekast… Nu kon ik er zelfs precies van maken wat ik er van maken wilde. Achteraf ben ik dus heel blij met dit huis.

Wat maakt dat het hier zo fijn wonen is?
Het plekje! Dit is een ‘gouden plakje’: er is altijd actie, altijd commotie, altijd gezelligheid. En het mooie van de straat zelf is de afwisseling qua panden: geen één huis is hetzelfde.

Hoe zou jij je interieurstijl omschrijven?
Ruig-netjes! En, ik houd wel van terugkomende thema’s: Ik heb bijvoorbeeld in de keuken betontriplex, en dat zie je boven en in de WC ook terug. Net als steigerhout. Dat kun je in het hele huis vinden.

Waar ben je het meest trots op in huis?
De hobbelmotor die boven de trap hangt. Ik had vroeger een Moto Guzzi, en ik heb deze hobbelmotor in exact dezelfde kleursamenstelling op schaal nagemaakt voor mijn kinderen. Daar ben ik heel trots op.

Wat is je favoriete plek in of rondom het huis?
Lekker op de bank of voor huis op het terras. Heerlijk.

Wat is je favoriete woonitem in huis?
De bank is mijn favoriet in de zin van ‘het staat mooi in de woonkamer’, maar hij zit voor geen meter. De leuningen zijn wat eigenlijk te hard en te hoog. Maar goed, voor het zicht is het een geweldige bank.

Waar ben je minder tevreden over of wat zou je nog graag willen veranderen?
De stoelen in de woonkamer zou ik graag opnieuw willen bekleden. Mijn vriendin heeft laatst ook stoelen bekleed en die kwam aanzetten met een heel mooie gele stof, een beetje zo’n oud patroon met bloemetjes erin. En ik wil het plafond nog oververven. Maar dat staat op het verlanglijstje voor ooit in de verre toekomst.

Heb je nog bijzondere woonwensen?
Nee hoor! Ik ben heel tevreden.

Waar komen je items vandaan?
Overal en nergens! Rommelmarkten, items die toevallig ik op vakantie tegenkom, maar ook bijvoorbeeld de Action. Maar het moet wel een beetje, zoals ik al zei: ruig. Ik houd niet van die kitscherig, het moet een beetje eigen. Neem dat blik van Lemmy, de zanger van Mötorhead, bijvoorbeeld. Dat kocht ik als nieuw blik, maar dat vond ik niet mooi, dus ik ben er een paar keer op gaan staan en springen en ik heb ermee over de stoeptegels gekrast en nu is het precies zoals ik het wil hebben.

Waar haal jij je wooninspiratie vandaan?
Ik krijg graag De Grote Verbouwing op SBS6. In dat programma zitten af en toe mooie interieurs tussen waar je dan stiekem wat van jat. Maar eerlijk gezegd komt ook veel gewoon van mijzelf. Het is eigenlijk een beetje een bijgeraapt zootje, maar dat vind ik er juist zo mooi aan. Het gaat soms ook wel eens fout, moet ik toegeven. Mijn wanden zijn namelijk geverfd met verf met zogenaamde ‘betonlook’. Hele keuken gedaan, bleek dat veel te donker. Dus alles weer oververven met primer en opnieuw met een lichtere ‘betonlook’-kwast erop. Eind goed, al goed.