Australische onderzoekers stellen dat ze een nieuw record hebben behaald voor de snelste dataoverdracht tot nu toe. De internetsnelheid die de Australiërs hebben gehaald blijkt maar liefst 44,2 terabyte per seconde te zijn. Dit valt te lezen in een tijdschrift genaamd Nature Communications, wat een magazine over onderzoek is. De uitgave waarin de studie over de snelle dataoverdracht is vermeld kwam uit in mei van 2020. Als je zo’n hoge internetsnelheid zou gebruiken, dan zou je in principe in één seconde ongeveer duizend HD films kunnen downloaden. Dat is natuurlijk ideaal, met name voor de mensen die veel tijd spenderen bij streaming services als Netflix en Disney+.

Microkam
Om een nieuw record van de internetsnelheid te vestigen hebben de onderzoekers uit Australië een apparaat gebruikt dat een microkam wordt genoemd. De microkam werd op een optische vezel getest buiten het laboratorium. Zo’n optische vezel wordt in allerlei landen gebruikt in glasvezelverbindingen, wat ook in Nederland het geval is. In de vezels van een kabel werd de microkam geplaatst. Dit resulteerde in een compactere en efficiëntere manier om de data te verzenden. De Australische experts gaven bovendien aan dat dit de allereerste keer is dat deze technologie buiten het laboratorium gebruikt is. Maar, in de toekomst kan het hopelijk overal gebruikt worden.


Bestaande verbinding
Doordat de technologie die de onderzoekers uit Australië gebruikt hebben gebruik maakt van bestaande verbindingen, hopen ze dat deze ontwikkeling aantoont hoe internetverbindingen er in de toekomst uit zouden kunnen zien. Eén van de onderzoekers zeiden het volgende hierover tegen de BBC: “Het onderzoek dat wij gedaan hebben laat het vermogen aan van de vezel die al in de grond zijn geplaatst zien. Een microkam biedt dus een mogelijkheid om te kunnen voldoen aan de onverzadigbare vraag naar bandbreedte in de wereld”. Het team bestond overigens uit onderzoekers van drie Australische universiteiten: Monash, Swinburne en RMIT.

Globale lockdown
De regels van de globale lockdown die ingesteld zijn om de pandemie tegen te gaan tonen aan dat het internet infrastructuur onder een hoge druk is gekomen. “Op het moment zien we een inzicht van hoe de infrastructuur van het internet het zal doen in twee tot drie jaar tijd. Dit komt door het uitzonderlijk hoge aantal mensen dat nu het internet gebruikt om vanuit huis te werken, te communiceren met vrienden en familie en te streamen van hun favoriete series”, aldus Bill Corcoran. Corcoran is een leraar van elektrische en computersystemen aan de Monash Universiteit en hielp mee aan dit project.

Enorme doorbraak
Bill Corcoran geeft hierbij wel aan dat het niet alleen om Netflix gaat. Hun ontwikkeling kan ook gebruikt worden voor zelfrijdende auto’s en het toekomstig vervoer. Daarnaast kan de data ook helpen bij educatie, financiën, medicatie, et cetera. “Ook zorgt het ervoor dat we samen met onze kleinkinderen kunnen lezen op kilometers afstand”, zo zegt Corcoran. Zijn collega professor David Moss van de Swinburne Universiteit noemt de resultaten een enorme doorbraak: “Microkammen bieden veel goeds voor ons om de onverzadigbare vraag naar bandbreedte van de wereld te kunnen bieden.”

Glasvezel
Natuurlijk kunnen we op het moment nog niet gebruik maken van de hoge internetsnelheid, maar waarschijnlijk gaat dat in de toekomst veranderen. Toch kun je ervan uitgaan dat dit nog wel even gaat duren, dus in de tussentijd zul je nog van een andere verbinding gebruik moeten maken bij je abonnement met alleen internet. Hierbij is over het algemeen glasvezel de beste optie, maar helaas kan nog niet iedereen in Nederland hier gebruik van maken. Let hier dus ook op als je een site gaat gebruiken voor het internet vergelijken.