We hangen tegenwoordig aan de lippen van een Wallander, Sarah Lund (The Killing) of Borgen’s Birgitte Nyborg. Er was echter een tijd dat Australische series waren wat nu de Scandinavische zijn. Weet jij het nog?

De meest populaire series kwamen van Down Under. Geen land waar je met je weekendtas een paar dagen naartoe kunt. Mogelijk sprak het daardoor tot de verbeelding. We maakten ineens kennis met dorpen en mensen uit een land dat voor ons aan het andere eind van de wereld ligt, en op dat moment even heel dichtbij kwam.


We noemen 5 series die je je mogelijk nog kunt herinneren.

Skippy
De jeugdserie Skippy, over de bush kangaroo, werd uitgezonden vanaf de jaren zestig -de tijd dat je met je rugzak of laptoptas nog naar school ging- en speelt zich af in het fictieve Waratha National Parc bij Sydney. Eigenlijk was Skippy de Australische tegenhanger van dolfijn Flipper uit Amerika. En wat te denken van de hond Lassie. Skippy is van de buis verdwenen, maar de Skippybal, naar hem vernoemd, bestaat nog wel!

Flying Doctors
Het waren de jaren tachtig dat de serie vrijwel dagelijks werd uitgezonden. In Coopers Crossing werd hard gewerkt door dokter Tom Callaghan en Chris Randall, en nog veel meer medisch personeel. Piloot Sam Patterson had de belangrijke taak de dokters en verpleegsters regelmatig naar de meest afgelegen plekken te brengen. In Down Under is het maar dun bevolkt en als je ziek wordt heb je best een probleempje als je medische hulp nodig hebt. Dan zijn daar de Flying Doctors.

Police Rescue
In de jaren negentig was daar Police Rescue over reddingswerkers in Sydney. Werkers die mensen uit benarde posities redden na alle mogelijke ongevallen. Het verhaal gaat met name over Angel, sergeant Steve en Sergeant Georgia.

McLeod’s Daughters
De meest populaire serie in Australië gooide ook wereldwijd hoge ogen. De serie is gebaseerd op een film uit 1996 en draait om de zussen Claire en Tess. Als hun vader overlijdt, erven beide zussen een deel van zijn boerderij. Twee dames die een boerderij runnen is nieuw en ze hebben hun plek onder de traditionele boeren te veroveren. Voer voor mooie avonturen en interactie tussen de mensen op het platteland.

Neighbours
Een echte soapserie over de levens van de bewoners van Ramsay Street. Het is een doodlopende straat in Erinsborough, een voorstad van Melbourne (bestaat niet echt). In de jaren negentig werd de serie uitgezonden door VARA en KRO. Veel mensen volgden de serie echter via de BBC of Belgische zenders, die het vaker uitzonden. Kylie Minoque maakte jaren terug een goede acteerstart in deze serie. De serie loopt nog!