Eerste stappen al gezet
Sinds de oprichting van de gemeente Noardeast-Fryslân op 1 januari 2019 zijn het bestuur, de raad en de ambtelijke organisatie gevestigd in het centrum van Dokkum. Het historische stadhuis aan de Zijl blijft een belangrijk onderdeel van deze huisvesting. Toch zijn aanpassingen nodig om de gebouwen duurzamer te maken en geschikt voor modern, hybride werken. De eerste stap is al gezet: in 2023 is het pand aan de Koningstraat 13 vernieuwd. Nu zijn de andere locaties aan de beurt, waaronder het gebouw met de raadzaal en het vergadercentrum.
Wat gebeurt er nu?
Het ontwerpteam gaat samen met de gemeente een voorstel uitwerken voor de gemeenteraad. In dat voorstel staan de gevolgen van deze keuze. De gemeenteraad bespreekt dit op 6 februari 2025, en een week later, op 13 februari, wordt het definitieve besluit genomen. Als alles volgens plan verloopt, start de nieuwbouw in het tweede kwartaal van 2026. In 2027 is het onderhoud aan het historische stadhuis, een rijksmonument, aan de beurt. Wethouder Bert Koonstra noemt het een bijzonder project: “Het proces is erg complex en vraagt om de grootste zorgvuldigheid. Dat zijn we aan onze bestuurders en inwoners verplicht. Ik denk dat we erg tevreden mogen zijn dat we deze eerste mijlpaal hebben bereikt. Het woord is nu aan de gemeenteraad.”
Niet in de kerk
Geen extra etage bovenop het gemeentehuis en geen raadszaal in de Bonifatiuskerk. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeur voor een nieuwe variant: het bestaande gemeentehuis stapsgewijs verbouwen inclusief een nieuwe raadszaal. Die verbouwing is sowieso nodig, omdat op termijn alle ambtenaren in Dokkum komen te werken. Het gemeentehuis voldoet na de verbouwing van ruim 10 miljoen euro weer aan alle eisen op het gebied van duurzaamheid en thuiswerken, zo legde burgemeester Johannes Kramer tijdens een eerdere perspresentatie in 2021 uit.