I N D O K K U M

k o m t e r a a n

Dokkum eert bevrijders: indrukwekkende intocht van bevrijders

Dokkum eert bevrijders: indrukwekkende intocht van bevrijders

Rond vier uur zaterdagmiddag werd Dokkum het hart van de bevrijdingstocht die ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid door Noardeast-Fryslân trok. De colonne van honderd historische legervoertuigen én vaartuigen werd verwelkomd door vele honderden belangstellenden. De Zijl vormde het bruisende decor van een middag vol muziek, verhalen en herinnering.

Een veteraan van honderd
De komst van de Canadese veteraan Jim Parks gaf de herdenking extra diepgang. Parks werd onlangs 100 jaar en was in 1945 als jonge soldaat betrokken bij de bevrijding van Dokkum. Nu, tachtig jaar later, keerde hij terug naar de stad die hij hielp bevrijden. Jim Parks sloot zich als vijftienjarige aan bij het Canadese leger en landde op 6 juni 1944 op Juno Beach in Normandië. Hij vocht onder meer in de Slag om de Schelde en trok via Oost-Nederland richting het noorden, waar hij ook in Dokkum en Delfzijl actief was. Sinds 2015 keert hij regelmatig terug naar Nederland om te herdenken.

In Dokkum sprak hij over het belang van vrijheid: “Iedereen moet begrijpen dat hun voorouders vier jaar in de onderdrukking hebben geleefd. Niet alleen onderdrukking, maar ook al het goede voedsel en alle goederen gingen destijds naar Duitsland. Het is goed om daaraan terug te denken met de invalshoek: laat dit nooit weer gebeuren.”

Langs de route
De tocht startte ’s ochtends vanaf landgoed De Klinze in Aldtsjerk. Via Gytsjerk en Birdaard – waar een krans werd gelegd – trok de colonne richting Soensterdijk. Daar vond een herdenking plaats bij het oorlogsmonument. Generaal Hillier van de Royal Canadian Dragoons en Jelly Postma, kleindochter van verzetsstrijder Pieter Postma, legden er een krans. Hein Adema deelde een persoonlijk verhaal, gevolgd door twee minuten stilte en het spelen van de Taptoe Infanterie. In Kollum genoten toeschouwers van de indrukwekkende stoet én van optredens van de Friese band Bildtstar, ambassadeur van de vrijheid voor het Bevrijdingsfestival Fryslân. In Dokkum werd de bevrijding gevierd met muziek, herinnering en ontmoeting. De intocht in Dokkum – met de 100-jarige Jim Parks als levende link naar 1945 – maakte duidelijk hoe waardevol het is om onze vrijheid te blijven herdenken én vieren.

quote

“Iedereen moet begrijpen dat hun voorouders vier jaar in de onderdrukking hebben geleefd. Niet alleen onderdrukking, maar ook al het goede voedsel en alle goederen gingen destijds naar Duitsland. Het is goed om daaraan terug te denken met de invalshoek: laat dit nooit weer gebeuren.”

Jim Parks //
Redactie
Redactie

Dit bericht is afkomstig van de gehele redactie.