I N D O K K U M

k o m t e r a a n
Nieuws

Bonifatiusloop Dokkum zal in 2026 plaatsvinden op zaterdag 11 april

Bonifatiusloop Dokkum zal in 2026 plaatsvinden op zaterdag 11 april
Goed nieuws voor hardlopers, wandelaars en kids in de regio: de Bonifatiusloop Dokkum vindt komend jaar plaats op zaterdag 11 april 2026. Het populaire evenement maakt zich op voor een frisse, feestelijke editie waarin bewegen, sfeer en gezelligheid centraal staan. De Bonifatiusloop is al jarenlang een begrip in en rond Dokkum. Duizenden deelnemers en toeschouwers kijken ieder jaar uit naar het moment waarop de stad in het teken staat van sportieve prestaties en lokale gezelligheid. Na overleg heeft het bestuur besloten dat nu de datum voor 2026 officieel vastgesteld wordt op zaterdag 11 april. Volgens het bestuur belooft het weer een fantastische editie te worden. "We kijken er enorm naar uit om iedereen weer te verwelkomen aan de start," aldus Edwin Dijkstra (lid van het bestuur). "Het enthousiasme is groot en we gaan er alles aan doen om er opnieuw een onvergetelijke dag van te maken." Nieuwe mediapartner REFRESH sluit aan Voor de promotie van het evenement is een samenwerking gestart met marketingbureau REFRESH uit Dokkum. Zij ondersteunen de organisatie als mediapartner en gaan aan de slag met onder andere communicatie, online marketing en vormgeving Ook het logo van de Bonifatiusloop Dokkum heeft alvast een kleine opfrisbeurt gekregen. Het nieuwe ontwerp is eigentijds en herkenbaar, passend bij de sfeer van het evenement. Het komende jaar zullen er nog meer wijzigingen plaats gaan vinden om zo het evenement te 'REFRESH-en'.
  • 06-08-2025
  • door Redactie
Nieuws

Trouwen tussen de druivenranken voor minder dan de helft van de normale kosten? Wijngaard Frysling zoekt een avontuurlijk testbruidspaar!

Trouwen tussen de druivenranken voor minder dan de helft van de normale kosten? Wijngaard Frysling zoekt een avontuurlijk testbruidspaar!
Een bijna volledig verzorgde droombruiloft in een Friese wijngaard, voor een bijzonder vriendelijke prijs? Het kan! Op woensdag 1 oktober 2025 stelt wijngaard Frysling haar locatie beschikbaar voor één bijzonder bruidspaar dat durft te ‘testtrouwen’ tussen de Friese wijnranken. Een kans voor stellen met lef, liefde voor natuur en een tikkeltje flair. Een droomdag én een testdrive Een paar jaar geleden werd er bij Frysling al eens een bruiloft in de wijngaard georganiseerd - een dag die naar meer smaakte. Vanaf seizoen 2026 willen ze daarom hun locatie graag vaker openstellen voor kleinschalige, stijlvolle huwelijken die in harmonie met de natuur van de wijngaard georganiseerd worden. Maar eerst volgt een test: een echte bruiloft om de magie van Frysling te ervaren. “Trouwen op een wijngaard is magisch, maar het moet niet onbereikbaar worden,” zegt initiatiefneemster Jantiene Broersma. “We willen laten zien dat je voor een sfeervolle, duurzame bruiloft op een wijngaard helemaal niet naar het buitenland hoeft. Dat kan ook gewoon hier, tussen de Friese druivenranken.” Samen met weddingplanner Marije van Liebe & Liefde - en een breed scala aan leveranciers - vrijwel allemaal lokaal en regionaal- organiseert ze daarom een bijzondere ‘testdrive’. Geen gestylede shoot met modellen, maar een échte bruiloft, met échte mensen, met échte liefde. Voor Frysling de ultieme manier om hun locatie en netwerk te laten samensmelten tot een gedragen trouwconcept dat past op hun wijngaard, voor een real-life bruidspaar. Niet zomaar een actie, maar een ludieke kans Voor deze unieke dag betaalt het bruidspaar minder dan de helft van de reguliere prijs. Waar een bruiloft van deze omvang normaal rond de 40.000 euro kost, kan deze nu worden gerealiseerd voor minder dan de helft: slechts 17.500 euro. In ruil daarvoor kan het bruidspaar genieten van een (bijna) volledig verzorgde dag in een setting die niet onderdoet voor Zuid-Frankrijk. Lokale leveranciers als een privé chef, foto- en videograaf, stylisten, een taartenbakster muzikanten, een trouwambtenaar en vele anderen werken allemaal tegen inkoopkosten of een vriendelijke tegemoetkoming mee aan het creëren van een persoonlijke en unieke trouwdag. “We zien dit als een unieke kans om samen met ons iets bijzonders neer te zetten, die goed laat zien welke talenten er in de regio zitten. Wij hechten veel waarde aan het maken van lokale verbindingen en elkaar versterken, om zo ons steentje bij te dragen aan de regio.” zegt Broersma. Dag vol smaakvolle verrassingen Zo verzorgt Kees Kookt uit Bitgummole, met ervaring in sterrenrestaurants, het diner en zal Carina Roemers uit Burdaard (welbekend in de trouwbranche als BABS) de ceremonie voltrekken en is er een prachtige klassieke Porsche Speedster beschikbaar gesteld als trouwauto via Vintage Ride uit Koudum. “Dat zijn nog maar een paar highlights van een dag vol verrassingen, we verklappen nog niet alles! Maar het wordt een dag vol smaak, karakter en liefde - net zoals een goed glas (Frysling)wijn!” lacht Marije, die als weddingplanner het bruidspaar van begin tot eind zal ondersteunen in hun trouwdag. Hoe werkt het en wat zoekt Frysling precies? In dit concept ins het juiste bruidspaar natuurlijk het allerbelangrijkste. Een stel dat bij dit initiatief en concept past. Frysling zoekt een stel dat: • dat flexibel is en uit handen durft te geven, • een kleinschalige bruiloft met maximaal 40 gasten wil houden, • houdt van natuur, stijl en een tikkeltje avontuur, • beschikbaar is op woensdag 1 oktober 2025, • het leuk vindt dat de bruiloft wordt vastgelegd in sfeerbeelden voor social media, magazines en het portfolio van deelnemende partners. “Een tikkeltje gek moet je wel zijn om dit avontuur op deze manier en zo’n korte termijn met ons aan te gaan, maar dat zijn wij ook", zegt Jantiene lachend. Meedoen? Stellen kunnen zich aanmelden vóór 10 augustus 2025 via de website, waarin ze kort vertellen waarom zij dé match zijn voor deze bijzondere bruiloft tussen de druivenranken. Hier is ook meer informatie over het concept en een overzicht van alle samenwerkende partners te vinden. Over Frysling Wijngaard Frysling is al jaren een gevestigde naam in de wereld van Nederlandse wijn, met bekroonde mousserende wijnen van Friese bodem. Gelegen in het karakteristieke coulissenlandschap biedt de wijngaard niet alleen een bijzonder uitzicht, maar ook een plek waar mensen samenkomen en herinneringen ontstaan. Hier trouwen betekent: bewust, dichtbij én onvergetelijk.
  • 03-08-2025
  • door Redactie

Laatste nieuws

Dokkumer Vragenuurtje

Dokkumer vragenuurtje: Linda de Jong

In het Dokkumer vragenuurtje vragen we regelmatig een bekende of minder bekende Dokkumer het hemd van het lijf. In deze editie: Linda de Jong. Wie ben je en wat doe je? Ik ben Linda de jong, 41 jaar en eigenaresse van lunchroom De Lekkernij in Dokkum aan de Waagstraat. Wat heb je met Dokkum? Ik woon hier al bijna heel mijn leven. Oorspronkelijk kom ik uit Paesens-Moddergat, maar ik voel mij wel een echte Dokkumer. Het mooiste plekje van Dokkum is? Zonder twijfel: de Bolwerken. Die zijn elk seizoen mooi. Welk plekje in Dokkum zou je veranderen om de stad mooier te maken? Ik vind dat alles, met name in de binnenstad van Dokkum, al heel mooi is. Veel gevels, waaronder ons eigen pand van De Lekkernij, hebben al een metamorfose ondergaan en zijn weer teruggebracht in vroegere stijl. De binnenstad ziet er daardoor heel sfeervol uit. Maak de volgende zinnen af: Parkeren in Dokkum is… voor mensen die hier willen winkelen wel een moeilijk verhaal. Dokkum is over tien jaar… nóg mooier en vernieuwd. De nieuwe Markt is… een prachtige locatie voor evenementen. En dan de persoonlijke vragen, speciaal voor jou: Hoe en wanneer ben je begonnen met De Lekkernij? Ik begon jaren geleden als werknemer bij De Lekkernij toen de zaak nog van Yousef Dandan was. Hij besloot op een gegeven moment te stoppen en heeft mij toen gevraagd om het bedrijf over te nemen en zo gezegd, zo gedaan. Sinds 2016 run ik het dus, samen met mijn team. We zijn met een team van negen in totaal, waaronder ook mijn eigen dochter Lieke van zeventien, wat extra leuk en speciaal is. Heb je een achtergrond in de horeca? Ja, ik werk al vanaf mijn zestiende in de horeca, zo heb ik bijvoorbeeld bij Het Broodhuys in Leeuwarden gewerkt en bij Hotel Abdij in Dokkum. Daarnaast heb ik ook diverse zorgopleidingen gevolgd, zoals Doktersassistente. Maar ik ben hier dus min of meer ingerold en eigenlijk altijd in de horeca gebleven. Wie weet ga ik op een dag nog wel de zorg in, wie zal het zeggen… Wat maakt De Lekkernij uniek ten opzichte van andere horecazaken in de regio? Waar onze kracht ligt, is met name het persoonlijke en het gemoedelijke. We zijn niet een hele grote zaak, wat maakt dat het huiselijk aan voelt en we veel vaste gasten ook persoonlijk kennen. We proberen altijd tijd te maken voor een praatje hier en daar en de gasten het gevoel te geven dat ze zich hier echt thuis kunnen voelen. Daarnaast maken en bedenken we veel van onze broodjes zelf en hebben we veel verschillende soorten koffies op het menu, dus er is echt voor ieder wat wils. Of je nu van ijskoffie, matcha of gewoon een normale kop koffie of cappuccino houdt, het kan allemaal. Voel je vooral welkom bij ons! Waar komt de naam “De Lekkernij” vandaan? De naam zegt het eigenlijk al: het is lekker én nij op zijn Fries gezegd, ofwel: nieuw/vernieuwend. En natuurlijk serveren gewoon allemaal lekkernijen! Wat zijn de specialiteiten van het menu, wat móeten gasten proeven als ze bij jullie zijn? Waar we toch wel de meest lovende reacties op krijgen is ons beroemde broodje carpaccio, die móet je echt eens proeven als je die nog nooit bij ons hebt gegeten. Daarnaast vallen de broodjes gemarineerde kip en ossenhaas ook goed in de smaak. Qua drankje is onze latte matcha strawberry nu best populair en nét even anders dan anders. Hoe is het om een eigen horecazaak te runnen? Bovenal veelzijdig en afwisselend. Ik vind het nog elke dag leuk en uitdagend, maar uiteraard is het ook gewoon druk en hard werken. Ik sta hier zelf vier dagen in de week, maar ben daarnaast natuurlijk ook druk met de werkzaamheden achter de schermen, zoals de bestellingen en inkopen doen, de planningen voor het team maken, de administratie en noem maar op. Er is altijd genoeg te doen en dat houdt niet op wanneer de zaak sluit aan het einde van de dag. Maar ik run het met veel plezier. Wat geeft jou energie in dit vak? Wat mij vooral energie geeft, is het werken met de gasten, even een praatje maken met die ene vaste gast die hier bijvoorbeeld wekelijks een kop koffie met een monchoutaartje bestelt. Ik hecht veel waarde aan persoonlijk contact en een praatje op zijn tijd. Soms hoef je bijna niet meer te vragen wat ze willen eten of drinken, want dat weet je op een gegeven moment. Dat soort vaste gasten maken het werk extra leuk. Ik vind het ook leuk om zelf de recepten op de kaart te bedenken en het eten te bereiden, dus je ziet me ook veel in de keuken staan. Daarnaast hebben we gewoon een heel leuk en hecht team, dus daar geniet ik ook van. Dochter Lieke: ik vind het leuk om mee te gaan in de food trends en met social media bezig te zijn, dus content maken voor Instagram en Facebook is iets wat ik graag doe. Linda: dit houdt het bedrijf ook jong, dus het is fijn dat zij dat op zich neemt. Hoe zou je de horecawereld in Dokkum omschrijven? Ik heb niet echt een concurrentiegevoel van andere horecaondernemers in Dokkum, iedere zaak is uniek en elke ondernemer doet het op zijn of haar eigen manier. We zijn allemaal anders en ieder heeft zijn of haar concept. Kun je een bijzonder moment met een klant of medewerker delen dat je is bijgebleven? Dochter Lieke: er was een tijdje terug een vaste gast die naar mij toe kwam tijdens het werk, om speciaal aan mij een kaartje en een roos te geven, omdat ik geslaagd was voor mijn opleiding. Dat vond ik zo’n lief en leuk gebaar! Dat is me wel bijgebleven. Linda: dat zijn leuke, spontane momenten en daaruit blijkt dat de vaste gasten ons ook goed kennen, net als wij hen. Heb je nog plannen of dromen voor de toekomst van De Lekkernij? Ik denk dat we vooral lekker zo blijven doorgaan zoals het nu gaat. Zowel de binnenkant als de buitenkant van ons pand zijn onlangs helemaal vernieuwd, dus ik ben eigenlijk heel trots en blij met hoe alles nu gaat en staat. En zonder mijn team van acht enthousiaste meiden had ik dit zeker niet gekund, dat mag gezegd worden. Wat zijn je hobby’s, of wat doe je graag in je vrije tijd? In mijn vrije tijd ga ik graag dagjes weg met mijn dochter Lieke, ik geniet ervan om er samen op uit te gaan. Zo zijn we onlangs nog samen op vakantie geweest naar Marrakech, wat qua cultuur een hele bijzondere ervaring was. Van dat soort dingen kan ik heel erg genieten! Keuzevragen: Nieuws uit de krant of online? Online, het is makkelijk en snel. In de auto of op de fiets? Op de fiets. Ik woon in Dokkum, dus het is prima te befietsen van huis naar werk en andersom. En zo zijn er bovendien meer parkeerplekken over voor winkelend publiek. Online shoppen of de stad in? De stad in. Ik vind het belangrijk om lokale ondernemers te steunen en ik hoop dat iedereen dat zoveel mogelijk doet, zodat we de fysieke winkels kunnen behouden. Heb je suggesties voor mensen die je in het volgende Dokkumer vragenuurtje wilt zien? Ik geef de beurt graag door aan Pascal Kooistra, eigenaar van Hip Asion Food and More, het schiprestaurant net buiten de binnenstad van Dokkum. Ik ben heel benieuwd naar zijn verhaal en hoe het concept van hun Aziatische keuken is ontstaan.
  • 31-07-2025
  • door Annewieke Klijnstra
Nieuws

Jaarmarkt Dokkum opnieuw groter dan ooit

Na de recordeditie van vorig jaar doet de jaarmarkt in Dokkum er dit jaar nog een schepje bovenop. Op vrijdag 1 augustus 2025 verandert de binnenstad opnieuw in een levendige, zomerse slentermarkt. Net als in de jubileumeditie van 2024 zijn ook dit jaar weer bijna twee keer zoveel kramen als in eerdere jaren te vinden. Daarmee lijkt de groei structureel en wordt bevestigd dat de jaarmarkt springlevend is. Bezoekers kunnen weer een rondje door de hele stad maken: van de Markt, Zijl, Suupmarkt, Diepswal, Grote en Kleine Breedstraat tot de Koornmarkt en Boterstraat. De markt is geopend van 11:00 tot 21:00 uur. Van alles te zien, te proeven en te beleven De jaarmarkt van Dokkum is één van de oudste markten van Nederland en dat is te merken aan de sfeer. De historische binnenstad wordt afgesloten voor verkeer en verandert in een grote wandelpromenade, vol met kraampjes, muziek en gezelligheid. Bezoekers kunnen snuffelen tussen woonartikelen, handgemaakte sieraden, kleding, boeken, streekproducten, edelstenen en wereldse handelswaar uit onder andere Azië en Zuid-Amerika. Ook aan de inwendige mens is gedacht. Wie honger krijgt, kan kiezen uit een ruim aanbod aan etenswaren: van ouderwetse braadworst tot verse loempia's, van boerenkaas tot ijsjes. En wie even wil zitten, vindt altijd wel een terras in de buurt. Zomeravondmuziek bij De Waegh De vrijdagavond wordt muzikaal afgesloten met een optreden van de band Progress bij De Waegh. In het kader van Zomeravondmuziek Dokkum begint het optreden om 20:00 uur. Met een mix van pop, rock en herkenbare klassiekers zorgt Progress voor een gezellige sfeer in het hart van de stad. Een perfecte afsluiting van een zomerse dag in Dokkum. Meer dan een markt De jaarmarkt is al lang niet meer alleen een plek om iets te kopen, maar vooral een dagje uit voor jong en oud. De succesvolle uitbreiding van vorig jaar krijgt met deze editie een stevig vervolg. De organisatie kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst: "Het is prachtig om te zien hoe deze markt steeds meer mensen naar Dokkum trekt. De sfeer, het aanbod én de locatie maken dit echt tot een unieke markt in Noord-Nederland.
  • 28-07-2025
  • door Redactie
Kort Nieuws

‘De Nijverheid’ terug in het straatbeeld van Dokkum

Een stuk Dokkumer geschiedenis is weer terug in het straatbeeld. De iconische naam ‘Sigarenfabriek De Nijverheid’ pronkt weer op de gevel van pak- woonhuis aan het Zuiderbolwerk in Dokkum. Wethouder Hanneke Jouta haalde afgelopen woensdag samen met de initiatiefnemers van het ‘Het Huisnamenproject’ het kleed van de nieuwe naamborden. De onthulling is een bijzonder moment. In 2022 zijn Jan Buwalda, Piet de Haan, Hein Joustra en Onno Loonstra gestart met het huisnamenproject. Samen met de gemeentelijke Stads Ontwikkelings Maatschappij (SOM) streven zij ernaar om historische huisnamen weer zichtbaar te maken in Dokkum. Daarnaast richt de SOM zich op het in oude glorie herstellen van de panden in de binnenstad van Dokkum. Het gebouw is in de 19de eeuw gebouwd als graanpakhuis. In 1910 is het omgevormd tot sigarenfabriek.
  • 25-07-2025
  • door Redactie
Nieuws

Duitse belangstelling voor Dokkum groeit: eerst tv-koks, nu reisbloggers

Dokkum mag zich deze zomer verheugen op groeiende aandacht uit Duitsland. Vorige week was het populaire tv-programma Lecker an Bord in de stad voor opnames. Woensdag 16 juli was het de beurt aan het team van Nach-Holland.de, een van de bekendere Duitse reisblogs over Nederland, dat Dokkum bezoekt op uitnodiging van Stichting Promotie Dokkum. Het bezoek is onderdeel van een nieuw toerismeproject, gericht op het duurzaam aantrekken van Duitse bezoekers. Het project, dat mede mogelijk is gemaakt door de Versnellingsagenda Noardeast-Fryslân, bouwt voort op eerdere succesvolle stappen. Zo werd de website dokkum.nl eerder al vertaald naar het Duits, werd publieksinformatie in de stad tweetalig gemaakt en maakten tientallen horecagelegenheden gebruik van een vertaalservice voor hun menukaart. Ook zijn er in het verleden gastvrijheidstrainingen georganiseerd en vond gerichte promotie plaats via Duitse (online) media. Met het nieuwe traject, getiteld 'Hoe Dokkum Duitse toeristen kan blijven trekken', wordt ingezet op verdieping en vernieuwing. Daarbij ligt de nadruk niet alleen op promotie, maar juist op beleving en structurele verbetering. Denk aan het uitbreiden van tweetalige informatie, het opzetten van een kleinschalig cultuurprogramma met Duitse elementen en het inzetten van Duitse mystery guests om gastvrijheid en communicatie te toetsen. Ook worden met behulp van data-analyse en AI de marketinginspanningen slimmer en toekomstbestendig ingericht. Via persreizen, online campagnes en samenwerkingen met Duitse reisorganisaties wordt Dokkum bovendien beter vindbaar en aantrekkelijker gepresenteerd. Het bezoek van Nach-Holland.de past perfect in dat plaatje. De reisbloggers verkennen Dokkum door de ogen van de Duitse toerist en brengen hun ervaringen straks onder de aandacht van een breed publiek. Daarmee laten ze niet alleen de charme van de stad zien, maar ook hoe Dokkum bewust investeert in een warm welkom over de grens. Ondernemers en inwoners die willen bijdragen aan dit project – bijvoorbeeld door hun aanbod geschikt te maken voor Duitse gasten of door ideeën aan te dragen – zijn van harte welkom om mee te doen. Meer informatie of contact opnemen kan via: promotiedokkum@gmail.com. Foto: Marit Anker | De reisbloggers kregen een rondleiding van Wytse Pyt de Jager door Dokkum
  • 18-07-2025
  • door Redactie
Nieuws

Kinderburgemeester opent zomerspeurtocht 'Wim Wijzer's Tikkende Tijdatelier' in Dokkum

De zomervakantie is nog maar net begonnen of Dokkum is al een mysterie rijker. Woensdagmiddag 16 juli gaf de kersverse kinderburgemeester van Noardeast-Fryslân, Menthe van der Zee, het startsein voor Wim Wijzer's Tikkende Tijdatelier: een gratis zomerspeurtocht voor jonge speurneuzen én hun (groot)ouders, dwars door de binnenstad van Dokkum. De klok tikt, letterlijk. Want in het spannende verhaal zijn alle klokken in Dokkum spoorloos verdwenen. Er heerst paniek in het Druivenstraatje: klokkenmaker Wim Wijzer heeft de hulp van slimme kinderen nodig om ze op tijd terug te vinden, vóórdat de stadspoorten sluiten. De speurtocht leidt deelnemers langs etalages van winkels en horeca, waar klokken met letters verstopt zijn. De feestelijke opening vond plaats in het Druivenstraatje, het startpunt van de route. Onder applaus van kinderen en ouders gaf kinderburgemeester Menthe het officiële sein om te gaan speuren. "Dit was mijn allereerste opdracht als kinderburgemeester en het was heel leuk! Morgen ga ik zelf speuren samen met mijn moeder en zusje Brecht," vertelt Menthe. De speurtocht is ontwikkeld door marketingbureau Geen Saus, in samenwerking met tientallen lokale ondernemers. "Na succesvolle winteredities kunnen we nu met behulp van lokale ondernemers en een bijdrage van de Versnellingsagenda twee keer per jaar een speurtocht maken", vertelt Annemijn Filius van Geen Saus. "Kinderen ontdekken Dokkum op een nieuwe manier en het is geweldig hoeveel ondernemers hieraan meewerken." Speurkaarten zijn de hele zomer gratis verkrijgbaar bij deelnemende ondernemers. Wie het geheime woord weet te ontrafelen, kan de kaart inleveren in het Druivenstraatje en maakt kans op toffe prijzen die na de zomer worden verloot.
  • 16-07-2025
  • door Redactie
Lees al het nieuws
Kollumns
Van zeven naar negen… met sprieten tussen de stenen
Van zeven naar negen… met sprieten tussen de stenen
Dokkum wil van een 7 naar een 9. Dat klinkt ambitieus. Dat is ambitieus. En eerlijk is eerlijk: wie wil er nou geen stad zijn waar alles klopt?...
De vernietigende kracht van ons eigen gemeente
De vernietigende kracht van ons eigen gemeente
Natuurlijk: snoeien doet bloeien. Dat is het standaardexcuus dat de gemeente naar voren brengt zodra er geklaagd wordt. Maar zó rigoureus? Door...
Wat het oans stad nou eigenlijk aan die McRommel?
Wat het oans stad nou eigenlijk aan die McRommel?
Maar goed, daar ging het nu even niet om. Het ging om de verpakkingen die de keten in ons mooie stad achterlaat. Niet alleen op de zichtbare...
Net yn myn achtertún
Net yn myn achtertún
Wacht, niet hier! Maar even wachten. Bouw ze vooral niet hier, want hier staat mijn huis al, en dat heb ik toevallig gekocht met een levenslange...