De familie Fransson uit Zweden zit te genieten van een zonnig ontbijtje op het terras van de Lekkernij. Ze sliepen vannacht in Groningen, maar hebben er bewust voor gekozen vandaag om in Dokkum te ontbijten. Vader Johan vertelt: “Mijn vrouw zat vanochtend te googelen naar leuke plekjes om te ontbijten en Dokkum zag er zó gezellig uit, daar moesten we naartoe.”

Online reputatie
En, maakt Dokkum haar online reputatie tot nu toe waar? Johan begint te lachen. “Zeker. We zijn hier nog maar net, maar op het eerste gezicht lijkt Dokkum hartstikke mooi. We gaan de rest van de ochtend gebruiken om Dokkum eens goed te verkennen. Het perfecte stadje om doorheen te slenteren en van te genieten.”

Say cheese!
De vakantie is nog maar net begonnen voor de Franssons, dus vanochtend wordt nu vooral gerelaxt. En later vandaag, staat er dan misschien nog wat op de planning? Ja, vanmiddag gaan ze met de auto richting Alkmaar. “Voor de kaasmarkten,” vertelt Johan. Pretlichtjes verschijnen in zijn ogen. “Dat moet de grootste en oudste van Nederland zijn. We zijn hartstikke benieuwd.” Als de Zweden van kaas houden, dan mag een bezoek aan de Zuivelhoeve Dokkum niet ontbreken. “Er is hier een kaaswinkel?” vraagt Johan enthousiast. “Waar?”

Foto: Marit Anker