Wat vinden toeristen van Dokkum en waarom hebben ze juist deze stad uitgekozen om hun vakantie door te brengen? De redactie van In-dokkum.nl zoekt ze deze zomer op langs de waterkant, op de camping of in de winkelstraten van Dokkum. In de vierde editie van onze rubriek Zomergasten: Hollanders om utens.

De pret begint al op de heenreis: afspreken op de Afsluitdijk voor koffie met gebak en dan met z’n allen doorrijden naar Dokkum. De familie Erents uit Noord- en Zuid-Holland is aan het kamperen op Camping Dokkum. De familie bestaat uit een zus en drie broers en hun partners. Het weekend is een jaarlijks terugkerend gebeuren ter nagedachtenis aan hun moeder en dit jaar is het de achtste keer.


Smalle straatjes
Ze hebben drie caravans en één camper bij zich die gezellig naast elkaar op een veldje staan. Vanavond wordt er gebarbecued: alle tafels tegen elkaar, wijntje erbij en grillen maar. Ze zijn allemaal dol op Friese steden. Vooral om de mooie binnenstad. “De straatjes zijn hier en daar wel wat smal hoor”, grapt iemand. Een van de caravans was nogal lastig te manoeuvreren door de smalle straatjes. Dit snappen wij, te zien aan het formaat van de auto en de caravan erachter.

Oud Hollands
Het weekend is niet compleet zonder een thema dat altijd wordt ingegeven door oma. Dit keer is de opdracht: ‘denk om het milieu’. Vervolgens heeft ieder gezin een tas met zeep, soda, zand, staalwol en een schort gekregen. Om Oud Hollands en milieu vriendelijk mee schoon te maken. Naast het jaarlijks terugkerende thema is er nog iets wat ze altijd doen: een potje Keezen. “Nooit van gehoord”, roepen wij. Geen wonder dat we het niet weten, het is een Oud Hollands bordspel, een soort Mens Erger Je Niet. Vooraf bespreken ze de tactiek in groepjes. “Om vals te spelen!” roept één van de mannen. Dat gaat vanavond vast weer gezellig worden.

Dichtbij de binnenstad
De barbecue is de afsluiter van een enerverende dag. Dokkum is goed verkend vandaag. Ze zijn met z’n allen de stad in geweest en hebben lekker gewinkeld. Ook hebben ze de kringloop. “Je kunt hier vanaf de camping zó de stad in lopen. Binnen vijf minuten ben je in de binnenstad. Mooier kan niet!”.