Ze is nog in Dokkum nooit geweest, maar staat versteld van de pracht van de stad. Marije Janssens uit Amsterdam is samen met een vriendin op fietsvakantie in het noorden van Nederland, en Dokkum is één van de stops op de route. “Zowel cultuur als natuur staat hoog in het vaandel deze vakantie. In Dokkum doe ik allebei.”

Geschiedenis die je bijna kunt aanraken
Cultuur snuiven doen de vriendinnen ook op het Aurora festival in Groningen, de laatste stop van de vakantie. Natuur blijft over voor Friesland, en dus voor Dokkum. De stad kende Marijke al vanwege de Elfstedentocht, maar geweest was ze er nog nooit. “Ik sta versteld. Wat is het hier prachtig! De bruggetjes, geveltjes, het eeuwenoude centrum… De geschiedenis van de straatjes kun je bijna aanraken,” vertelt ze enthousiast. “Amsterdam heeft ook grachten, maar niet zoals deze.”

Ieder haar eigen weg
Marijke en haar vriendin zijn vanuit Amsterdam met de trein naar Feanwâlden gereisd. De fietsen reisden met hen mee. Overdag gaan beide vriendinnen elk hun eigen gang, maar ’s avonds praten ze elkaar in hun hotelkamer in De Posthoorn. Over dit dagje Dokkum zal Marijke haar vriendin in ieder geval enthousiast gaan vertellen. “Zulk mooi weer. Zo prachtig, zo rustig, zo kleinschalig. Dokkum is puur genieten.”

Foto: Marit Anker