Op zaterdag 4 november vond de Zero Waste Tour in Dokkum plaats. Voormalig klimaatburgemeester van Noordoost Friesland, Esther Leystra, leidde de deelnemers langs vijf duurzame ondernemingen in de stad. Zero Waste Nederland en Skjin Wetter organiseerden tientallen Zero Waste Tours in Nederland waarvan vier in Friesland: Sneek, Harlingen, Leeuwarden en Dokkum. De tours werden georganiseerd in het teken van de Nationale Klimaatweek. Niet alleen waren de bezochte ondernemingen bezig met duurzaamheid, als in zero waste, maar men streefde er ook naar dat producten op een eerlijke manier gemaakt werden.

Afvalarm winkelen in Dokkum
Tijdens de Zero Waste Tour deed men inspiratie op om afvalvrij te winkelen. Tourgids Esther nam de mensen mee langs diverse winkels en ondernemers. Want ook in Dokkum waren er winkels die zich inzetten voor een duurzamere samenleving. De focus van de dag lag op het verminderen van afval in het dagelijkse leven. Er werden tips gegeven en iedereen kon vragen stellen. Deelnemers verzamelden zich op de Zijl bij het oude stadhuis in Dokkum, vervolgens liepen ze gezamenlijk naar de eerste stop.

Vijf duurzame ondernemingen in Dokkum:
Groente en Fruit Kommery
Bij Groenteboer Kommery was het mogelijk om groente en fruit aan te schaffen en dit in je eigen meegenomen bakje te stoppen. Zo werd er niet gebruikgemaakt van overbodig plastic. Daarnaast verkocht de winkel ook gesneden groente en fruit, huisgemaakte salades en producten voor dagelijkse boodschappen.

Z.G.A.N Store
De tweede stop was de hippe tweedehands winkel, Z.G.A.N Store. De winkel verkocht tweedehands (merk)kleding, tassen, sieraden en home accessoires. Naast dat je er artikelen kon aanschaffen was het ook mogelijk om op afspraak oude kleding in te leveren. Zo verdien je er ook nog eens een zakcentje aan!

Ici & Dizzy Mode
Vervolgens bezochten ze kledingwinkel Ici & Dizzy Mode, de winkel verkocht duurzame kledingmerken zoals Blueloop en Kuyichi. Met als doel: stimuleren van het minder produceren van afval. Zo vond je in deze onderneming onder andere gerecyclede jeans!

Cadeauwinkel De Snipel
Voor een leuk verjaardagscadeautje was je bij De Snipel aan het juiste adres. De Snipel is een winkel waar mensen met een verstandelijke beperking werken. Tijdens het creëren van nieuwe producten werd er aan duurzaamheid gedacht door gebruik te maken van hergebruikte materialen.

Koffiebar Knus
De dag werd geëindigd in Koffiebar Knus, waar lekkernijen werden gemaakt met producten van lokale ondernemers. Uiteraard werd er duurzame koffie geschonken in een mok naar keuze, je mocht dus ook je eigen beker meenemen!