In 1971 werd in Dokkum begonnen met het huis-aan-huis verkopen van rietsuiker en koffie voor het goede doel: eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Inmiddels heeft Wereldwinkel Dokkum al jaren een échte winkel en vieren ze dit jaar hun vijftigjarig jubileum. Dit jubileumjaar ziet er door de coronapandemie anders uit dan het bestuur vooraf gedacht had. Toch vertellen ze graag over de geschiedenis, de gang van zaken en de doelstelling van de Wereldwinkel.

Van huis-aan-huis verkoop naar winkel op de Breedstraat
In 1971 verkochten de eerste vrijwilligers al fairtrade rietsuiker en koffie langs de deuren, niet veel later kwamen daar ook kunstnijverheid artikelen bij. Later werd er met een kraam gestart in de hal van de Dockumer Sluys, waar ook steeds meer verschillende producten werden verkocht. In 1992 organiseerde de wereldwinkel samen met de werkgroep ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Dongeradeel een tentoonstelling over Latijns-Amerika op de Stadswerf. Vanwege het succes mocht De wereldwinkel op deze locatie gevestigd blijven. De eerste echte winkel was in 1994 in de Gasthuisstraat waarna er diverse malen verhuisd werd. Sinds 2016 is de Wereldwinkel op de Grote Breedstraat te vinden. “Tijdens alle verhuizingen werd er door de vrijwilligers, en vaak ook door hun partners, geholpen bij het klussen en inrichten. Elke verhuizing bracht een nieuwe uitdaging met zich mee. Nu zitten we op een A-locatie met een uitstalling van vele originele wereldse cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit verschillende culturen”, vertelt Marieke Postma-Denkers, zelf al twintig jaar vrijwilliger voor de Wereldwinkel.

Groep met vrijwilligers
Inmiddels bestaat de groep uit 26 enthousiaste vrijwilligers, inclusief het bestuur. “Vanaf de oprichting zijn alle medewerkers vrijwilligers, met elkaar proberen we de klanten zo goed mogelijk te informeren over ons uitgebreide assortiment met food en cadeauartikelen en de doelstelling in ere te houden en helpen we de klanten met veel plezier. Elke vrijwilliger staat een dagdeel per week samen met een collega-vrijwilliger in de winkel. Daarnaast zijn we over vier werkgroepen verdeeld: verantwoordelijk voor de inkoop, verkoop, bijzondere activiteiten en PR. De meeste vrijwilligers zijn hier omdat het een goed doel betreft én voor contacten met andere mensen. In de loop van de jaren zijn er natuurlijk heel wat mensen gekomen en gegaan en hebben we veel fijne en positieve ervaringen en momenten met elkaar meegemaakt”, zegt Marieke Postma.

Doelstelling van de Wereldwinkel
In Nederland bestaan op dit moment 223 Wereldwinkels die allemaal aangesloten zijn bij Wereldwinkels Nederland. “Zij ondersteunen de Wereldwinkels; verzorgen trainingen en geven adviezen, verder zijn we volledig onafhankelijk”, legt Marieke Postma uit. Zo koopt Wereldwinkel Dokkum zelf in bij het vaste inkoopcentrum in Culemborg. “Daar zijn allemaal fairtrade producten: eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Maar ook met aandacht voor de ontwikkeling van de makers van deze producten. We vinden het heel belangrijk dat deze mensen, deze makers een leven zonder armoede kunnen hebben en een voldoende kanen voor ontwikkeling krijgen. Wat zeker opvalt is dat deze mensen tevreden zijn en veel plezier hebben bij het maken van hun producten.”

Assortiment en wereldmaaltijden
“De populairste producten van dit moment zijn denk ik de beeldjes uit Zimbabwe. Voor elke speciale gelegenheid is wel een mooi beeldje te vinden. Verder hebben we prachtige en exclusieve cadeauartikelen wat allemaal handwerk is en zijn er mogelijkheden voor het samenstellen van een foodpakketje. De foodartikelen horen ook bij het assortiment van de Wereldwinkel waren ook jarenlang erg populair. We hebben ook een prettige samenwerking met Zuid-Oostzorg. Iedere maand wordt er een wereldmaaltijd georganiseerd in de Waadwente. Zo’n zestig tot zeventig gasten melden zich hier vooraf voor aan en een paar vrijwilligers van de Wereldwinkel zijn die avond de gastvrouwen’, vertelt Marieke Postma over deze prachtige ontmoetingsplek.

8 Mei World Fair Trade Day
Helaas is de winkel momenteel gesloten vanwege de coronamaatregelen. “We hebben de telefoon doorgeschakeld zodat bestellingen doorgegeven kunnen worden. Maar we willen niets liever dan zelf weer in de winkel aanwezig zijn en onze klanten ontmoeten en informeren over onze bijzondere producten. Daarnaast hebben we zoveel plannen omtrent dit jubileumjaar… We hopen daar rond 8 mei, wanneer het World Fair Trade Day is, extra bij stil te kunnen staan met een aantal jubileum activiteiten en er een feestelijke jubileumdag van te maken!” besluit Marieke Postma.

Op de website van de Wereldwinkel worden de jubileumactiviteiten t.z.t. bekend gemaakt.