Burgemeester Marga Waanders van de gemeente Dongeradeel nam vrijdagmiddag in de Grote of Sint Martinuskerk in Dokkum afscheid van haar gemeente. Na bijna tien jaar vertrekt de eerste en laatste vrouwelijke burgemeester van Dongeradeel naar de gemeente Waadhoeke, om daar als burgemeester aan de slag te gaan. Bij het officiële afscheid van Marga Waanders als burgemeester van Dongeradeel werd ze geprezen omdat ze er altijd was, in tijden van zowel liefde als leed.

Tijdens de bijeenkomst kwamen diverse sprekers aan het woord. Van pastor Paul Verheijen tot en met voormalig Dongeradichter Akke Brouwer. Ook uit Fulda in Duitsland waren diverse gasten aanwezig om afscheid te nemen. De afgelopen week stond voor Waanders vaker in het teken van afscheid nemen. Zo nam ze eerder deze week ook afscheid van het personeel en donderdagavond was ze voor de laatste maal voorzitter van de gemeenteraad van Dongeradeel.


Namens de gemeente werd een schilderij aangeboden van Peter B. van Houten waarin het landschap van Dongeradeel in al haar facetten is verwerkt. Aan loco-burgemeester Pytsje de Graaf overhandigde Marga Waanders aan het slot van de bijeenkomst de ambtsketen die nog aldoor in een kleurrijk houten doosje met het wapen van Dongeradeel wordt bewaard. “Tot eind oktober blijf ik jullie burgemeester”, zo verzekerde Marga Waanders. Ze benadrukte in haar afscheidswoord dat vooral de onafhankelijkheid van een burgemeester de doorslag geeft bij het goed en vakkundig kunnen uitoefenen van het ambt. “Daardoor kun je openstaan voor iedereen”.

Foto’s Nynke Mellema

Deel dit bericht: