De gemiddelde ondernemer in Dokkum loopt de nodige risico’s. Veel ondernemers zijn zich hier bewust van en sluiten verzekeringen af om zich hiertegen in te dekken. Helaas geldt dit niet voor ieder bedrijf. Zo zijn er bijvoorbeeld veel ondernemers die een rechtsbijstandverzekering links laten liggen. Ben je momenteel niet verzekerd voor rechtsbijstand? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je wanneer een zakelijke rechtsbijstandverzekering aangeraden wordt. Hierdoor wordt het hopelijk een stuk makkelijker om te bepalen of je deze verzekering nodig hebt voor je bedrijf.

Handig bij zakelijke conflicten
Voordat je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit, wil je eerst weten waarom je hem nodig hebt. Deze verzekering komt vooral van pas als je betrokken bent bij een zakelijk conflict. Als nuchtere, Dokkumer ondernemer denk je misschien dat je een conflict prima kunt vermijden, maar dit is helaas niet altijd het geval. Kom je er samen met de tegenpartij niet uit? Dan mondt het conflict waarschijnlijk uit in een rechtszaak. In dat geval heb je baat bij juridische hulp. Omdat de kosten hiervan flink op kunnen lopen, is het niet prettig als je dit zelf moet betalen. Als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, hoeft dit ook niet. Hiermee ben je verzekerd voor juridische hulp, zowel bij kleine als grote zakelijke conflicten.

Wanneer is er sprake van een zakelijk conflict
Voor veel ondernemers in Dokkum is een zakelijk conflict misschien een ver-van-mijn-bedshow, maar het gevaar hiervan ligt altijd op de loer. Om je dit in te laten zien, moet je weten wanneer er precies sprake is van een zakelijk conflict. Dit is bijvoorbeeld al het geval als een leverancier weigert om je facturen te betalen. Heeft een bedrijf producten of diensten geleverd die niet overeenkomen met dat wat jullie hebben afgesproken? Dan kan er ook een zakelijk conflict ontstaan.

Heb je personeel in dienst? Dan is de kans op een zakelijke conflict een stuk groter. Zo kan een medewerker bijvoorbeeld zijn ontslag aanvechten. Ook kan er discussie ontstaan over het salaris. Voor dit soort conflicten ben je eveneens verzekerd als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluit.

Dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering
Als je nog niet helemaal overtuigd bent, ben je waarschijnlijk ook benieuw naar de dekking van een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Je bent in ieder geval verzekerd voor conflicten over niet-betaalde rekeningen, conflicten met leveranciers en afnemers en conflicten over arbeidscontracten. Daarnaast vergoedt je verzekeraar de proceskosten die je aan de tegenpartij moet betalen als je een rechtszaak verliest. Je bent niet verzekerd voor conflicten over belasting en conflicten met een motorrijtuig. Ook een conflict dat ontstaat of verwacht wordt voordat je de verzekering afsluit, valt niet binnen de dekking.

Hoe zit het met wachttijd?
Wil je een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dan kom je ongetwijfeld ook iets tegen over wachttijd. Hier moet je rekening mee houden, want dit kan invloed hebben op het moment waarop je recht hebt op juridische hulp. Als er wachttijd geldt, heb je pas recht op juridische hulp nadat deze verstreken is. Er zijn overigens situaties waarin je direct na het afsluiten van deze verzekering recht hebt op juridische hulp. Dit is bijvoorbeeld het geval bij conflicten in het verkeer en conflicten bij letsel door een ongeluk. Heeft het conflict betrekking op een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is? Ook dan heb je direct recht op juridische hulp als je een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten.