Er staat een groep vrijwilligers klaar om ondersteuning te bieden mochten de plannen van het asielzoekerscentrum (azc) in Dokkum werkelijkheid worden. Dat vertelt Wietske Wiersma, één van de initiatiefnemers. “Niemand vlucht vrijwillig. In Nederland hebben we het relatief goed, dus we willen de mensen die het niet zo goed hebben graag een de kans geven om een nieuw leven op te bouwen.”

Een vaste groep vrijwilligers is er nog niet, vertelt Wiersma. Maar: “We weten uit ervaring (in 2015 waren er ook al plannen voor een nieuw azc in Dokkum, red.) dat we genoeg vrijwilligers kunnen optrommelen, mocht het zover komen. Een aantal kerkelijke gemeenschappen in Dokkum staat bijvoorbeeld in contact met elkaar. Als zij allemaal een oproep aan hun netwerk doen, vinden we genoeg mensen. Daar heb ik het volste vertrouwen in.”

Dertien jaar lang vrijwilliger
Wiersma is dertien jaar lang vrijwilliger geweest in het vorige azc in Dokkum. De activiteiten van de vrijwilligers varieerden toen van taalondersteuning tot culturele uitwisselingen en praktische hulp bij het navigeren door het dagelijks leven in Nederland. Zelf organiseerde ze één keer in de week recreatieactiviteiten voor de vrouwen in het azc, zoals sjoelen, handwerken of bingo.

Uit het draagvlakonderzoek dat gisteren aan de gemeenteraad werd gepresenteerd blijkt dat 60% van de ruim 14.300 deelnemers tegen de komst van een nieuw azc is. “Het jammere vind ik dat dit net na de nationale verkiezingen speelt,” zegt Wiersma. “Op die manier wordt een landelijke politieke kwestie – ‘we zitten helemaal vol in Nederland’ – ineens een lokale. Terwijl het daar helemaal niet om gaat. Het is geen kwestie van volheid. Het is een kwestie van solidariteit.”

Goed zijn voor je naaste
Daarmee bedoelt ze in eerste instantie solidariteit naar de vluchtelingen toe. Uit rapporten van o.a. de Nationale Ombudsman en de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt dat de maximale bezetting in het opvangcentrum in Ter Apel constant wordt overschreden. Ook voldoet het niet aan de eisen van hygiëne en is het fysiek onveilig. “De mensen in het opvangcentrum in Ter Apel hebben behoefte aan een andere, veiligere plek waar ze in alle rust hun asielprocedure kunnen afwachten.”

Maar het is ook een kwestie van solidariteit naar gemeente Westerwolde, waar Ter Apel toe behoort, toe. Die heeft twee dagen geleden geëist dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zich aan de afspraak houdt van maximaal 2000 asielzoekers in de opvanglocatie. Sinds november 2023 blijven er structureel honderden en soms duizenden mensen meer.

Daarom hoopt Wiersma dat de komst van het azc in Dokkum doorgaat. “Ik vind: als je gelovig bent, moet je goed zijn voor je naaste en opkomen voor de zwakkeren. In wat voor maatschappij leven we als iedereen alleen maar aan zichzelf denkt?”