Op 24 april zijn vijf nieuwe fiets-, wandel- en vaarroutes in Noordoost Fryslân feestelijk gelanceerd. Onder de noemer 5 x WOW zijn de streekmerken Noardlike Fryske Wâlden (Wouden), Waddenzee (Wad), Lauwersmeergebied (Weids) , Alde Feanen (Water) en Dokkum (Werelds) via zogenaamde augmented reality routes met elkaar verbonden. Door het downloaden van een app op smartphone of tablet ziet de bezoeker op die locatie dingen die er niet echt zijn. Dit gebeurt door een digitale laag die als het ware over de werkelijkheid wordt gelegd. Door het downloaden van de app komt de Friese geschiedenis tot leven. Tijdens een bustoer langs de streekmerken stapten Willem Wad, Willem Loré, Baron van Sytzama, Kluizenaars Sytze en Maaike en Graaf van Holland, personages uit de augmented reality, hoogstpersoonlijk in de bus en vertelden hun verhaal.

Bij terugkomst in Dokkum werd door de Graaf van Holland de puzzel van het nieuwe logo gelegd. Elske de Wall, voice over bij de videobeelden, verzorgde na afloop een verrassingoptreden.

Vijf Streekmerken – 5XWOW
Veel toeristen en misschien ook wel de eigen inwoners hebben niet in de gaten dat de regio Noordoost Friesland twee Nationale Parken, een Nationaal Landschap, een Werelderfgoed en een historische stad herbergt. Het concept 5xWOW verbindt deze streekmerken. De routes zijn onderdeel van samengestelde arrangementen binnen de vijf streekmerken en zijn te vinden op www. wow.frl

Innovatiehuis Toerisme
Dit project is een samenwerking van MeARmedia, B&K Reizen, iLikeMedia Group BV en Duursma Advies en mede mogelijk dankzij subsidie uit de Versnellingsagenda Regiodeal Noordoost-Fryslân. Alle betrokken regio’s en de Stichting Regiomarketing en Toerisme Noordoost Friesland hebben aan het ontwikkelen van het beeldmateriaal en routes meegewerkt. Veenstra Reizen – B & K reizen uit Buitenpost zet het project voort vanuit het Innovatiehuis Toerisme.
Het Innovatiehuis Toerisme staat voor verbinding; een plaats voor studenten en ondernemers in de recreatie- en toeristische sector. Samen met studenten zijn een aantal arrangementen ontwikkeld.