De Bruine Vloot

Deze winter liggen de schepen van de bruine vloot alweer voor het vijfde jaar in de Dokkumer grachten. Het initiatief hiervoor werd destijds geopperd door Pieter Braaksma om meer sfeer in Dokkum aan te brengen.

Al in november 2013, opperde Pieter Braaksma namens Algemeen Belang Dongeradeel (ABD) het idee voor de bruine vloot. “Ik wilde hiermee meer sfeer in Dokkum aanbrengen. Het is zo’n prachtig gezicht! Helemaal in het donker met alle lichtjes in de masten. Als Dokkum bieden we de schepen een gratis ligplek aan waarvoor de gemeente maar een paar voorzieningen hoeft te treffen zoals een watervoorziening en een afvoer. Sommige boten zijn bewoond en die betalen dan een beetje huur. We krijgen er zoveel voor terug! Dokkum oogt nog mooier, vriendelijker en sfeervoller.”


Inmiddels wordt de overwintering in Dokkum steeds bekender onder de eigenaren van historische schepen volgens Pieter Braaksma: “Een goede zaak, want zo beleven we er met zijn allen veel plezier aan. Wat mij betreft komt er een uitbreiding van de vloot naar de zomer en wordt hij in de winter nog groter. Komen de schepen bijvoorbeeld ook rond de Bolwerken en bij de Woudpoort te liggen. Zodat mensen op zondags extra naar Dokkum komen om de boten te bewonderen. Zo roepen we gelijk een stukje historie terug van toen Dokkum nog aan de zee lag.” aldus de trotse initiatiefnemer.