Op zondag 17 september konden wielrenners deelnemen aan het Dokkumer fietsfestival, Kâld Kletske Klinkerkoers. De aftrap van de tocht startte vanuit de Brouwerij Dockum. Sportievelingen konden kiezen tussen uitdagende routes van 50, 100 en 150 km. Ook zijn er twee routes uitgezet om te mountainbiken (MTB) op onverharde wegen of paden, één van 50 km en één van 90 km. Er doen zo’n 350 deelnemers mee dit jaar.

De start van de Kâld Kletske Klinkerkoers
De Kâld Kletske Klinkerkoers bestaat uit diverse routes langs het mooie Noordoost Friese landschap, met uitdagende paden, live muziek en speciaalbier. De eerste deelnemers starten tussen 08.00 en 09.00 uur met de 150 km, en de rest volgt. Tussen 10.00-11.00 uur vertrekken de laatste groepen, de 55 km race en 50 km MTB. De wielrenners houden het helaas niet droog want rond de middag begon het te regenen. Maar dat mocht de pret niet drukken. 

Fietsfestival bestaat niet alleen uit wielrennen
De sportieve dag wordt afgesloten in de Brouwerij Dockum. Daar staat het speciaalbiertje, Kâld Kletske, voor de wielrenners klaar. Er was live muziek op het overdekte terras, de semi-akoestische band My Old Suitcase trad op. De band zorgde voor een gezellige sfeer met diverse muziek zoals pop, rock, blues en soul. Daarnaast waren er foodtrucks aanwezig waar men de nodige versnaperingen kon halen. En het vertellen van sterke verhalen over de tocht kon beginnen. 

Kâld Kletske Klinkerkoers bokaal 
Aan het eind van de middag werd bekendgemaakt wie de felbegeerde Kâld Kletske Klinkerkoers bokaal heeft gewonnen. De vrouw en man die de snelste tijden rijden op de vier segmenten gaan er vandoor met de bokaal. De winnaars van 2023 zijn Joakim Zuidema en Bettina Wiegersma.