De opening van de tentoonstelling van de ‘Wite Kninen’ door burgemeester Marga Waanders kon zaterdagmiddag op ruimte belangstelling rekenen. Enkele honderden belangstellenden verzamelden zich in de oude gymzaal naast de Groen van Prinstererschool waar een tijdelijke expositie is ingericht. Na een korte sketch door Inne Bilker opende de burgemeester de expositie. Van 29 september tot en met 14 oktober is de kunsthal aan de Van Kleffenstraat tijdens openingstijden geopend en gratis toegankelijk voor het publiek.

Totstandkoming expositie en locatie
In de zomer van 2017 zagen de Wite Kninen dat Culturele Hoofdstad 2018 nog niet zo leefde in Dokkum en vonden de kunstliefhebbers dat er ook hier iets georganiseerd moest worden. Het begon met een klein groepje en een klein idee. Toen ze met de gemeente om tafel gingen en deze geweldige locatie ter beschikking kregen, werd het een steeds groter wordend project. De Wite Kninen kregen ondersteuning in de vorm van subsidie via het Iepen Mienskipsfûns en de Rabobank. Stichting Welzijn het Bolwerk schonk veel in natura.


Witte konijn uit Wonderland
De naam Wite Kninen riep veel vragen op bij de bewoners van Dokkum maar er is zorgvuldig voor gekozen: “De naam is geïnspireerd op het verhaal van Alice in Wonderland. Dit moderne sprookje gaat over Alice die een heel saai boek aan het lezen is wanneer er ineens een pratend wit konijn langskomt en Alice meelokt het konijnenhol in. Het blijkt geen hol maar de wondere wereld Wonderland te zijn, een bijzondere wereld vol merkwaardige figuren en personages. Het witte konijn staat ook symbool voor aantrekkingskracht en nieuwsgierigheid en dat hebben we in het Frysk vertaald naar Wite Kninen.”

Voor en door Noordoost Fryslân
Het oorspronkelijke doel om afvalmaterialen te gebruiken voor de expositie bleef, zo hebben alle mensen van deze regio eraan meegewerkt. Niet altijd bewust en letterlijk maar verschillende kunstwerken zijn gebaseerd op materialen van tweedehands winkels of andere gebruikte en afgedankte producten: “De kunsthal bestaat uit persoonlijke werken en grotere gezamenlijke werken gemaakt in samenwerking met onderwijsinstellingen, maatschappelijke en culturele organisaties. We wilden meer mensen bij dit project betrekken om zo meerdere visies te krijgen allemaal met een link naar Noordoost Fryslân.”

Gymzaal omgetoverd tot expositiehal
Wanneer je de oude gymzaal binnenstapt krijg je een gidsje mee waarin de kunstwerken doormiddel van stukjes tekst beschreven worden: “Deze kunstvorm maakt het verhaal compleet. Je stapt met je gidsje echt een andere wereld binnen. Een toonzaal ingericht met ruimtelijke objecten en platte kunstwerken die figuratief en non-figuratief zijn. Een ruimte waar je je kan verwonderen en verbazen over wat we graag willen laten zien van Noordoost Fryslân. En dan net op een andere manier. We hopen dat mensen nieuwsgierig zijn en langskomen. Onze kunstwerken bekijken, erover nadenken en dan nog eens langslopen om nog wat details te bekijken…. ”

De kunstwerken gaan na de expositie terug naar de eigenaar, maar bij belangstelling kan er altijd contact opgenomen worden met de Wite Kninen, zij zullen dan zorgen voor contact met de kunstenaar.

Expositiedata
29 september t/m 14 oktober

Openingstijden
woensdag/donderdag 13 tot 17 uur
vrijdag 13 tot 21 uur
zaterdag/zondag 11 tot 18 uur