Op 4 maart is de officiële opening van Ut Streekie op de Keppelstraat in Dokkum. Het is de derde winkel vol Friese streekproducten voor eigenaresse Renuka Brouwer-Wobbes uit Berltsum. Naast de winkels in Leeuwarden en Sint Annaparochie, heeft Dokkum nu ook een winkel vol souvenirs en leuke en lekkere streekproducten.

Foto: Renuka Brouwer-Wobbes en collega Annie Spin


Van een naar drie winkels

In november 2019 namen Renuka en haar man een streekproductenwinkel in Leeuwarden over. “Bij de Oldehove en dus een A-locatie: iedere toerist komt hierlangs!”, vertelt Renuka enthousiast. Deze overname kwam toevalliger op het pad van de Brouwers, net als de start van een tweede locatie in Sint Annaparochie. “Ik wilde graag een samenwerking opstarten met het oog op Moederdag. Zo vroeg ik de bloemist uit Sint Anna of haar dat een leuk idee leek. Ze was enthousiast en gaf aan dat ze een dergelijke winkel met cadeauartikelen en streekproducten miste in het dorp.” Het pandje naast de bloemisterij stond leeg en niet lang daarna was Ut Streekie ook in Sint Anna een feit. “Ook Dokkum kwam op mijn pad: ik werd gebeld over deze locatie. Mijn eerste reactie was: ga ik dat doen tijdens deze coronapandemie? Tegelijk wist ik dat ik deze kans op deze locatie niet snel nog een keer zou krijgen.”

Uithangbord Kâld Kletske

Het succes van Ut Streekie is volgens Renuka dat ze zich blijft vernieuwen. Zowel qua locaties als qua assortiment. “Stilstaan is achteruitgaan”, volgens Renuka. Ze blijft zich verdiepen in de wensen van haar klanten én in de plaatselijke producten. “Ik ben in Dokkum het uithangbord van Brouwerij Dockum, trotse brouwer van Kâld Kletske en Dutch IPA. Klanten kunnen ook bij mij een bierproeverij reserveren; Ik neem ze dan mee naar de Brouwerij Dockum waar van Kâld Kletske gebrouwen wordt. Daar kan ik ook mijn andere Friese bieren mee naar toe nemen en laten proeven. We verkopen meer dan honderd verschillende Friese speciaal bieren. Ik heb onlangs mijn bierista diploma gehaald. Het is belangrijk dat ik mijn klanten wat kan vertellen over de bieren die we verkopen.”

Nieuw in het assortiment is ook de Maresan Limoncello, gemaakt door twee Dokkumer ondernemers. “Dat is dan toch mooi dat deze tussen de andere Friese Likeuren staat. Deze hoort erbij! Ik vind dat mensen een reden moeten hebben om terug te komen, weer wat anders kunnen proberen.” Naast speciaalbieren en likeuren bestaat het assortiment van Ut Streekie ondermeer uit streekproducten, wijnen, cadeaupakketten, delicatessen, souvenirs en producten van het merk Krúskes.

Coronajaar doorkomen

Na de uitbraak van de coronapandemie in Nederland sloot Renuka vier weken de deuren van haar winkel in Leeuwarden. “Ik wilde een oplossing bedenken die voor iedereen veilig was. Ook voor het team van acht collega’s.” Renuka plaatste een marktkraam voor haar winkeldeur in Leeuwarden en verkocht vanaf toen buiten haar producten. Nu val ik met mijn winkels onder de levensmiddelenwinkels, dus hoef ik de deuren niet officieel te sluiten, maar dat heb ik wel gedaan. Alleen op zaterdag zijn we geopend. Ik weet dat deze winkels goed kúnnen lopen. Dat heb ik afgelopen zomer wel in Leeuwarden gezien, en tijdens Vaderdag in Sint Anna. Daarom heb ik alle vertrouwen in de toekomst.”

Feestelijke opening 

Met inachtneming van de geldende coronaregels wordt op 4 maart om 10.00 uur Ut Streekie op feestelijke wijze geopend. Dat wordtgedaan door Tim Cuperus, brouwer van Brouwerij Dockum. Daarna volgt op 4, 5 en 6 maart een feestelijk openingsweekend in Dokkum met allerlei kortingen. “Ik hoop dat de coronamaatregelen dan weer wat versoepeld zijn en dat alle winkels en horeca in Dokkum weer open mogen”, zegt Renuka die alweer bezig is met de volgende plannen: “De winkel in Sint Anna gaat van veertig naar ruim negentig vierkant meter, dat wordt het volgende project!”

Ut Streekie aan de Keppelstraat 34 is – afhankelijk van de coronamaatregelen – vanaf 4 maart van dinsdag tot en met zaterdags van 10.00-17.00uur geopend.

Ut Streekie Ut Streekie Ut Streekie Ut Streekie