De komende vier weken staat het stadhuis in de steigers, wegens onderhoud aan het gebouw. Momenteel worden de steigers rondom het stadhuis en de carillon opgebouwd door Klijnstra Steigerbouw BV. Vanaf maandag starten de werkzaamheden met een inventarisatie naar waar onderhoud gepleegd moet worden en wordt er gecontroleerd op mogelijk houtrot. Zodra dit hersteld is, kan er door schildersbedrijf Loonstra worden geschilderd.

Twee weken terug hebben de steigers er ook al gestaan, maar Klijnstra Steigerbouw was te vroeg met opbouwen. Vanwege de bijzondere datum, 19-09-2019, waren er in deze week veel bruiloften in het stadhuis. Het bedrijf werd verzocht om op de geplande datum terug te komen, om te voorkomen dat er steigers op de trouwfoto’s zouden staan.


Historie
In september 1607 besloot het stadsbestuur van Dokkum dat er een stadhuis gebouwd moest worden. Het Mockemahuis, gebouwd door metselaar en steenhouwer Jacob Lous, moest verbouwd worden tot stadhuis. Het stadhuis dat tussen 1607 en 1610 werd gebouwd, werd asymmetrisch. Boven op de toren stond een achtkante lantaarnspit en een windvaan in de vorm van een schip. De grote gevelsteen werd gemaakt van natuursteen en in 1717 werd deze vervangen door een grotere. Hierdoor kwam er plaats voor een klokkenkoepel. In november 1610 werd het stadhuis in gebruik genomen. Tegenwoordig wordt er niet meer vergaderd in de burgemeester- en de wethouderskamer. Dit gebeurt in de naastgelegen gebouwen en in het gemeentehuis aan de Koningstraat.