Op zaterdag 16 mei werd om 11.55uur bij voetbalclub CSV Be Quick Dokkum de regenboogvlag gehesen. Voorzitter Kees Theissen en Sipke Jan Bousema hesen beiden een regenboogvlag in de top van de vlaggenmast langs het hoofdveld van de voetbalclub aan het Tolhuispark om te laten zien dat iedereen bij de club welkom is, ongeacht zijn of haar kleur, afkomst dan wel geaardheid.

Verbinding en gelijkwaardigheid
Sipke Jan Bousema is in de Sionsberg geboren en noemde het hijsen van een regenboogvlag ondenkbaar ten tijde van zijn geboorte in Dokkum. “Dit is een heel bijzonder moment. De regenboogvlag staat voor mij voor verbinding en en gelijkwaardigheid. Alle kleuren mogen erbij horen. Dat een sportclub dit uit wil dragen vind ik echt fantastisch. Het is ook het symbolische van sport: juist omdat je verschillend bent kun je een sterker team zijn. Diversiteit is heel mooi”, legt Sipke Jan Bousema uit.


Over het hijsen bij voetbalclub Be Quick zegt Bousema: “Ik wil jullie bedanken dat jullie deze koers varen en er mee aan de slag gaan. Jullie geven hiermee een voorbeeld en zijn een inspiratie voor andere clubs”. Dames 1 lid van Be Quick Marije voegde hier aan toe dat het een heel belangrijk moment is maar dat dit gevoel bij Be Quick altijd al aanwezig is. “Het is hier heel normaal dat we elkaar accepteren. Deze regenboogvlag geeft een extra erkenning.”

Initiatiefneemster
Tineke Admiraal, moeder van een spelend lid van Be Quick, was initiatiefneemster van het hijsen van de regenboogvlag bij de sportclub. Zij kreeg een “boeket bloemen in regenboogkleuren” overhandigd van Sipke Jan Bousema: “Mensen zoals jij maken de wereld een stukje mooier”. Volgens Tineke Admiraal is het belangrijk dat een sportclub uitstraalt dat iedereen welkom is. “Hiermee straal je uit dat hier op de club mensen worden geaccepteerd zoals ze zijn. Meerdere sportclubs hebben al laten weten dat ze naar de Dokkumer Vlaggen Centrale zijn gerend en ook een regenboogvlag hebben gehaald om deze te kunnen hijsen op hun sportcomplex”, aldus Admiraal.

Regenboogvlag
De regenboogvlag is het symbool van de LHBTI+-beweging, LHBTI staat voor lesbische vrouwen (L), homoseksuele mannen (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I). Begin dit jaar maakte Sipke Jan Bousema zich hard voor de regenboogvlag in Friesland, de enige provincie waar deze vlag nog niet wapperde op het provinciehuis. In een interview met BNNVARA zei Bousema hierover: “Er zijn in Friesland nog steeds veel meldingen van discriminatie tegen LHBTI-personen. Het is gewoon belangrijk dat we daar met elkaar aan gaan werken. Het is belangrijk dat ook de provincie Friesland gaat staan voor de gedachte: dit zijn ook onze Friezen. Symbolen werken hierbij. Ik vraag, samen met COC Friesland, twee dingen: actief beleid en zichtbare en hoorbare steun. Onder actief beleid valt het geven van lessen op scholen of bij sportverenigingen. Het hijsen van zo’n vlag geeft gewoon aan waar je voor staat. Zo’n voetbalclub die aangeeft de vlag altijd te willen laten hangen; dat is supermooi. Daarmee geven zij aan elke dag te staan voor respect voor iedereen.”

regenboogvlag

regenboogvlag