De gemeente Dongeradeel, NTR en de hulpdiensten zetten alles op alles om zaterdagmiddag een veilig kinderfeest te kunnen garanderen. Waar in Dokkum normaal gesproken de gezelligheid voorop staat tijdens het kinderfeest, is alles nu vooral gericht op veiligheid. Camera’s, drones, dranghekken, beveiligers, betonblokken en nog tal van andere onzichtbare maatregelen zijn genomen om de intocht van Sinterklaas – die op de landelijke televisie wordt uitgezonden – veilig te laten verlopen. Langs de vaarroute van de stoomboot, de Dokkumer Ee, staan containers van de mobiele eenheid, pietenpakken worden in een sporthal beveiligd.

Oppoetsen en bloemen plaatsen
In de afgelopen maanden werd Dokkum flink opgepoetst. Kades werden hersteld, bruggen geverfd en langs de route werd alles schoongemaakt. Dokkum en de provincie Friesland betaalden samen 400.000 euro voor de ontvangst (de provincie draagt 50.000 euro bij), de versiering van de stad, een huisstijl, de beveiliging, en de communicatie. De NTR betaalt de tv-registratie, Sinterklaas, de Pieten en de boot. Zowel de extra herstelwerkzaamheden als alle uren die de tientallen ambtenaren de afgelopen maanden maakten zijn bij het gemeentelijke bedrag nog niet inbegrepen. Volgens de gemeente levert de intocht €15 miljoen euro aan mediawaarde op.

Toch protesten
Afgelopen woensdag heeft burgemeester Waanders in een open brief opgeroepen „elkaars mening te respecteren”. Tijdens eerdere persbijeenkomsten werd door de gemeente stellig beweerd dat er geen demonstraties op komst waren, maar dat blijkt achteraf anders. De activisten zijn na de zomer een aantal keren naar Dokkum gekomen. Ze hebben met de gemeentelijk coördinator de route verkend, zo meldt de NRC. Demonstranten gaan met bussen naar Dokkum om daar voor de intocht een ’Mars voor Beschaving’ te houden. Op de Hogepol, ergens tussen notaris Hellema en tandartspraktijk Van der Wal, is daarna ruimte gemaakt voor de anti-Zwarte Piet-demonstranten.

Stad op slot
Bewoners en bezoekers van de historische binnenstad van Dokkum merken al een aantal dagen dat de intocht er aan zit te komen. Op sommige plaatsen was al een oerwoud aan verkeersborden te zien om afsluitingen aan te kondigen. Het plaatsen van dranghekken en bevoorrading van de binnenstad zorgde voor tijdelijke blokkades. Zaterdagochtend gaat de stad helemaal op slot voor al het verkeer. Van 9.00 tot 17.00 uur worden er pendelbussen ingezet naar de verschillende parkeerplaatsen in Dokkum om bezoekers naar de intocht te kunnen brengen. Bezoekers worden met borden naar de parkeerplaatsen geleid.

Vermaak
In de aanloop naar de live televisie-uitzending, die rond 12:00 uur begint, is er al volop vermaak en vertier in de stad. Zowel bij de vier toegangspoorten als langs de route van de optocht. En om helemaal niets te hoeven missen van het vijf kwartier durende live-verslag op TV, staan op verschillende centrale plekken in de stad grote schermen opgesteld. Langs de route laten kinderen hun talenten zien aan de Sint en zijn pieten. Zo staat er op de Bontebrug een omvangrijk koor van 100 basisschoolkinderen uit Dongeradeel onder leiding van muziekschool Opus3 mooie Sinterklaasliedjes te zingen. Ook wordt er op het Sonnemapleintje (Hanspoort-Hogepol) gedanst. Zodra Sinterklaas rond 13:15 uur afscheid neemt van het publiek gaat het entertainmentprogramma in de binnenstad verder. Toch verwacht de organisatie dat het gros van de mensen vrij snel na de intocht de stad weer verlaat.