Wethouder Hanneke Jouta gaf op zaterdag 2 december het startsein voor het planten van zeventienduizend bloembollen voor de plantactie van Stichting Dokkum Tulpenstad, op het Westerbolwerk in Dokkum. Zowel het bestuur van de Stichting, als de gemeente en een groot aantal bewoners aan het Westerbolwerk staken de handen uit de mouwen in een sneeuw bezaaide omgeving. “We planten vandaag bloembollen zodat we aankomende lente kunnen genieten van een kleurrijke route langs het Westerbolwerk,” aldus Dirk Osinga, bestuurslid Stichting Dokkum Tulpenstad.

Diverse soorten bloembollen
De stichting zet zich sinds 2012 in voor het creëren van een gezellige sfeer door middel van kleurrijke tulpenvelden op de bolwerken en inmiddels ook wilde bloemen. Tijdens de plantactie werden de wilde tulp, de wilde kievitsbloem, de vingerhelmbloem, de hyacint en de indianenbloem geplant. De sneeuw had een positieve werking, benoemt Osinga. “Het planten van de bollen gaat vrij gemakkelijk, dankzij de smeltende sneeuw is de grond wat zachter geworden. We spitten de aarde handmatig zodat de bollen die de voorgaande jaren zijn geplant niet beschadigd raken. Vervolgens vullen we de grond met een mix van bloembollen, deze zullen bijdragen aan de biodiversiteit.”

Biodiversiteit
Naast de decoratieve functie van de plantactie, zijn de bloemen ook erg goed voor de biodiversiteit. De wilde bloemen in de bollenmix dienen als voedselbron voor bijen, maar hebben ook een grote aantrekkingskracht op vlinders en andere insecten.