Rondom Sionsberg
In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl een nieuwe rubriek. In ‘Rondom Sionsberg’, komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie maken we kennis met twee nieuwe bestuurders: Hans Mallie en Melvin Mac Gillavry.

Weer naar Dokkum
In mei van dit jaar werd Hans Mallie benaderd om naar Sionsberg te komen. Voor Mallie, woonachtig in Dronten, was Dokkum geen onbekend terrein. In 2017 was hij als interim directeur ook betrokken bij Sionsberg, toen met de specifieke opdracht om de financiële situatie te verbeteren. Hans Mallie is afgestudeerd als bedrijfskundige en ruim 25 jaar werkzaam in de gezondheidszorg, waarvan de laatste 10 jaar als zelfstandig adviseur / interimmanager. Diverse overheids- en zorginstellingen werden door hem begeleid en ondersteund op het gebied van organisatieverandering en – ontwikkeling. Vanaf 1 september jl.  is hij in vaste dienst getreden. “Mijn ZZP-activiteiten heb ik nu op een laag pitje gezet om deze nieuwe uitdaging voor langere tijd aan te gaan. “

Van ver voor zorg dichtbij
Voor Amsterdammer Melvin Mac Gillavry, die opgeleid werd tot cardioloog, is de gezondheidszorg ook altijd het werkterrein geweest. Hij werkte als cardioloog in onder andere in het AMC, Slotervaartziekenhuis en OLVG in Amsterdam. In het Waterlandziekenhuis in Purmerend was hij werkzaam in de Raad van Bestuur en onder andere verantwoordelijk voor kwaliteit en veiligheid. “De rode draad is altijd het kwaliteitsbeleid geweest”, vertelt hij. Ook bij Sionsberg is dat een deel van zijn opdracht. Beide heren zijn in totaal 5 dagen per week te vinden in Sionsberg Netwerk Ziekenhuis. Voor Mac Gillavry betekent dat een reis van 183 km. en daarom ook enkele overnachtingen per week in Dokkum, maar dat ziet hij niet als een probleem. “Mijn instelling is dat Nederland erg klein is”, lacht hij. Amsterdam blijft dus de thuisbasis, maar Dokkum voelt al erg vertrouwd.

 Duurzaam en groei
De algemene opdracht van de beide heren is om de bestaande organisatie verder duurzaam uit te bouwen en groei in dienstverlening te realiseren voor Sionsberg. “Daarom hebben we ook niet voor een half jaar getekend”, vertelt Mallie. “Onze aandacht zal onder meer gericht zijn op innovatie door uitbreiding van eHealth toepassingen voor de patiënten in Friesland en uitbreiding van laag complexe zorg in Sionsberg. Hierbij zullen wij ook samenwerking zoeken met andere regionale zorgaanbieders, het onderwijs, gemeenten en het bedrijfsleven in deze regio”.

Zorg dichtbij
De visie van Sionsberg blijft:  Zorg dichtbij als het mogelijk is, verder weg als het moet. Aan die basis wordt niet getornd. “Korte toegangstijden staan bij ons hoog in het vaandel, iedereen kan in principe binnen 1 week bij ons terecht, meestal binnen 2 dagen. Voor spoedeisende klachten kan men via de huisarts direct bij ons terecht. We zorgen ook altijd voor de kortste toegangstijden in heel Friesland. Daarnaast kijken we continue naar uitbreiding van ons zorgaanbod, zoveel mogelijk in samenwerking met andere partijen waarmee we onze netwerkfunctie invulling geven”, aldus Mac Gillavry. “Een goed voorbeeld hiervan is dat er weer blaasspoelingen worden gedaan in Dokkum, waar onze patiënten voorheen verder voor moesten reizen”.

Hartwacht
Sionsberg is het zenuwcentrum voor ‘Hartwacht’. Dit is een innovatieve telemonitoringservice waarmee patiënten met cardiologische problematiek zorg op afstand krijgen. Weliswaar zorg op afstand, maar dichtbij voor de patiënt in de thuissituatie. Op basis van thuismetingen worden patiënten  met hoge bloeddruk, hartfalen (verminderde pompfunctie) of ritmestoornissen, op afstand gecontroleerd. De meetgegevens van patiënten uit heel Nederland worden door verpleegkundigen van het Hartwachtteam in Sionsberg dagelijks beoordeeld. De verpleegkundige bekijkt of er al dan niet direct actie moet worden ondernomen en overlegt als dat nodig is met de patiënt of de cardioloog. Met Hartwacht hebben we kunnen bewijzen dat spoedritten en opnames in het ziekenhuis worden voorkomen.

Met innovatieve eHealth toepassingen willen we de zorg voor nog meer chronische ziekten verbeteren. Ook longpatiënten kunnen inmiddels op afstand worden gevolgd.  Dit noemen we ‘Longwacht’. “Zeker is in ieder geval dat de zorg in de komende jaren verder zal veranderen en dat Sionsberg Netwerk Ziekenhuis vooraan loopt als het om innovatie gaat” aldus Mac Gillavry en Mallie.