In en om Sionsberg aan de Birdaarderstraatweg in Dokkum gebeurt van alles op het gebied van zorg. Om al die verhalen een plekje te kunnen geven, heeft online stadskrant in-dokkum.nl de rubriek ‘Rondom Sionsberg’. Hier komt iedere keer een verhaal van Sionsberg aan bod. In deze editie vertellen Alie Lourens en Wilma Bouwman over Dieetzorg Friesland.

Dieetzorg Friesland staat voor een persoonlijk advies op maat, wat deskundig en medisch verantwoord is en gebaseerd op onderzoek uit de reguliere wetenschap. Precies tien jaar geleden startten Alie en Wilma met Dieetzorg Friesland in Leeuwarden en Dokkum. Inmiddels zijn er vestigingen bij in Burgum, Damwâld en Anjum en worden de spreekuren door vijf diëtisten gedraaid. Alie en Wilma hebben niet stil gezeten: naast het opzetten van Dieetzorg Friesland, ontwikkelden zij het 6×6 dieet en schreven ze hierover een boek, wat vanaf deze week verkrijgbaar is.

Stukje bewustwording
Met elk meer dan 25 jaar werkervaring hebben Alie en Wilma van alles voorbij zien komen op het gebied van gezondheid en voeding. Ze volgen geregeld scholingen om nieuwe ontwikkelingen te volgen en vooral om cliënten te kunnen blijven vertellen waarom bepaalde dingen beter anders kunnen. “Je ‘moet’ niks van ons”, legt Wilma uit. “Het gaat ons om dat stukje bewustwording. Daarom is het zo belangrijk om mensen dingen uit te leggen zodat ze begrijpen waarom dingen op een bepaalde manier werken. Alleen op die manier kun je bewuste keuzes maken als je in de supermarkt staat. Je kunt echt langer gezond blijven als je leert goede keuzes te maken.”

Voeding als medicijn
De meeste cliënten van Dieetzorg Friesland hebben gezondheidsklachten en zijn doorverwezen door een huisarts of specialist. “We zien veel mensen met diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en maag-en darmklachten. Dit zijn vooral 50+ers omdat veel van deze gezondheidsklachten komen door een verkeerde leefstijl en dat komt pas later in het leven tot uiting. Een arts behandelt een hoge bloeddruk al snel met een pilletje, waardoor mensen denken dat dat normaal is. Wij zetten liever voeding in als medicijn en gaan daarmee voor een zo lang mogelijk gezond leven met zo weinig mogelijk medicijnen. Door bewust te zijn van het belang van een gezonde levensstijl kunnen we veel gezondheidsklachten voorkomen”, vertelt Alie.

Insulineresistentie
Toch waren er regelmatig cliënten op het spreekuur bij Dieetzorg Friesland die zich keurig aan de adviezen van Alie en Wilma hielden, maar waarbij het afvallen maar niet wilde lukken. “Tijdens een scholing hoorden we van de term ‘insulineresistentie’; dat blijkt de oorzaak van veel gezondheidsklachten te zijn. Hierbij is het lichaam minder gevoelig voor insuline waardoor het steeds meer insuline aanmaakt. En die grote hoeveelheid insuline zorgt ervoor dat afvallen niet of nauwelijks lukt. Een mogelijke oplossing hiervoor zou het eten van heel weinig koolhydraten kunnen zijn. Na veel inlezen en onderzoek ontwikkelden wij een dieet waarmee je je stofwisseling reset en de oorzaak van je overgewicht aanpakt, het 6×6 dieet.”

Het 6×6 dieet
“Bij het 6×6 dieet gaat het om een zeer beperkt aantal koolhydraten per maaltijd: zes eetmomenten, met elk zes gram koolhydraten. We gaan uit van lekker eten met producten die iedereen in de supermarkt kan vinden waardoor het goed vol te houden is zonder een hongergevoel. We zien het 6×6 dieet dan ook liever als een nieuwe leefstijl met nieuwe gewoonten, voor de rest van je leven”, aldus Wilma en Alie die aangeven dat in drie fases naar zo’n nieuwe leefstijl wordt toegewerkt.

Verspreiden over Nederland met een boek
Omdat het 6×6 dieet relatief nieuw, Wilma en Alie ontwikkelden dit dieet in 2013, maar zeer effectief was bij de cliënten van Dieetzorg Friesland, wilden zij dit effect ook wetenschappelijk in kaart brengen. In samenwerking met Hanzehogeschool, Windesheim en het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas werd een retrospectief (terugblikkend) onderzoek uitgevoerd. De resultaten toonden een statistisch significant groter gewichtsverlies bij het 6×6 dieet in vergelijking met andere dieetbehandelingen bij diabetes type 2. “Nu willen we ons dieet verder over Nederland verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om de positieve effecten zelf te ervaren.” En dus schreven Wilma en Alie de afgelopen jaren het boek ‘6×6 dieet, in 3 fases naar een gezonde leefstijl’ vol tips, recepten en inspiratie.

De diëtist denkt mee
“Als diëtisten willen we mensen graag meegeven dat kleine veranderingen een groot effect kunnen hebben. Alleen moet je soms wel net even weten waar bepaalde productkeuzes goed voor zijn. Ook op het internet kun je zoveel informatie vinden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dat je niet meer weet wat wel voor jou van toepassing is en wat niet. Zo is het voor de een beter om Griekse yoghurt of roomboter te kiezen, voor een ander zijn magere yoghurt en halvarine beter. Wat goed voor jou is hangt af van je gezondheid en je eventuele klachten. Een diëtist is een paramedicus en heeft veel medische kennis. Daarom kunnen wij goed meedenken en adviseren welke voeding per persoon het beste is. Het is goed om te weten dat er vanuit de basisverzekering drie uren dieetzorg vergoed worden. Val je onder ketenzorg dan wordt de diëtist volledig vergoed.”

Standaard check-up als preventie
“In deze regio is sprake van vergrijzing en dus zullen bewoners er niet gezonder op worden als er niks gebeurt.” Wilma en Alie zouden dan ook voor een standaard check-up zijn. “Breng met regelmaat het gewicht, bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol in kaart en leg dat vast zodat het op een later tijdstip vergeleken kan worden. Helaas komen meestal vooral de gezonde mensen naar zo’n check-up, het is lastig om juist dat andere publiek te bereiken en iets aan preventie te doen. Misschien kan hier een rol liggen voor werkgevers; dat zij dit werknemers aanbieden vooral om het normaal te maken”, vindt Alie. Wilma voegt daaraantoe: “Sommige verzekeraars hebben zo’n mogelijkheid voor een check-up in de voorwaarden staan, maar dat weten de meeste mensen niet…”

Als praktische tip geven Wilma en Alie mee: ga minimaal een keer per halfjaar op de weegschaal staan. “Dat stukje bewustwording is het allerbelangrijkste. Meestal komen wij als diëtist in beeld als er al problemen zijn en dan is er al zoveel schade. Mocht je graag eens met ons je eetgewoonten willen bespreken of word je door de arts naar ons doorverwezen, onthoud dan: wij denken in mogelijkheden en kijken graag naar de dingen die wél kunnen!”

Meer informatie over Dieetzorg Friesland vind je op de website. Het nieuwe boek van Alie en Wilma is verkrijgbaar via de website van het 6×6 dieet.