In de rubriek “Rondom Raadsma” nemen we een kijkje bij Raadsma. Dit bedrijf bestaat al ruim 175 jaar en werd gestart in een pand aan de Grote Breedstraat in het historische centrum van Dokkum. Inmiddels is Raadsma uitgegroeid tot een bedrijf met vier vestigingen in Noord-Nederland. In deze eerste rubriek komt het magazijn van Dokkum aan de orde. Vanuit dit magazijn van 3.500 m2 worden zowel de vestigingen van Raadsma als alle klanten bevoorraad.

Raadsma begon in 1836 met de verkoop van ijzerwaren en in de loop van de tijd werd het product- en dienstenaanbod steeds meer uitgebreid. Inmiddels is Raadsma gespecialiseerd in bevestigingsmateriaal, hang- en sluitwerk, gereedschappen, machines en hun reparaties en onderhoud, persoonlijke beschermingsmiddelen, bedrijfskleding en beveiligingsoplossingen. Hubert en Jack Raadsma zijn de achtste generatie en volgen de ontwikkelingen op de voet. Sinds juli beschikt het magazijn in Dokkum over een nieuw systeem waar met behulp van scanners de orders “gepickt” worden.

Continue stroom van binnenkomende orders
Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week komen de orders binnen bij Raadsma. Gemiddeld zo’n 300 per dag. Deze orders, van voornamelijk aannemers en andere bouwgerelateerde bedrijven, komen binnen via verschillende kanalen als vertegenwoordigers, de binnendienst of de online webshop of Raadsma-app. Wanneer een order voor 7:00uur ’s morgens binnen is gaat de bestelling dezelfde dag de deur nog uit. De meeste bestellingen zijn voor zakelijke klanten in Noord-Nederland en worden door de zes vaste chauffeurs van Raadsma bezorgd. Voor bestellingen buiten Noord-Nederland wordt extern vervoer geregeld.

Efficiënt magazijn
Voorheen kwamen bestellingen het magazijn binnen via lange lijsten uit een printer. Sinds afgelopen zomer is er een nieuw en efficiënt systeem. De verschillende orders komen binnen op een centrale monitor. Via deze computer kunnen de magazijnmedewerkers een lijst selecteren en wordt aan de hand van een scanner hun looproute bepaald. De lange rijen met genummerde stellingen vol producten van kleine schroefjes tot groter gereedschap, doen denken aan het Ikea-magazijn.

In verschillende shifts van 6:00 tot 21:30 uur zijn ongeveer acht werknemers tegelijkertijd aan de slag om alle orders te verwerken en klaar te zetten voor de juiste chauffeur. Op datzelfde moment wordt ook de binnenkomende voorraad op de juiste plaats in het magazijn gezet. Een goed op elkaar ingewerkt team, zorgt ervoor dat alle orders op tijd het magazijn van Raadsma in Dokkum verlaten. Zo wordt er bijna 80 uur per week in het magazijn gewerkt om de klanten van Raadsma te bedienen.