In de rubriek “Rondom Raadsma” nemen we een kijkje bij Raadsma. Dit bedrijf bestaat al ruim 175 jaar en werd gestart in een pand aan de Grote Breedstraat in het historische centrum van Dokkum. Inmiddels is Raadsma uitgegroeid tot een bedrijf met vier vestigingen in Noord-Nederland. In dit deel van de rubriek interviewen we Cor, Gert en Thimo Sijtsma. Drie generaties die werkzaam zijn (geweest) bij Raadsma.

Geschiedenis herhaalt zich
Op 5 januari 1970 trad Cor Sijtsma als chauffeur in dienst bij Raadsma. Toen Gert – zoon van Cor – oud genoeg was voor een bijbaantje, ging hij aan de slag als schoonmaker van de vrachtauto’s en busjes van Raadsma. Inmiddels heeft de geschiedenis herhaalt: de zoon van Gert – Thimo – werkt sinds afgelopen mei óók voor de groothandel voor bouwartikelen. In het magazijn op de Zuiderschans helpt Thimo bij het in ontvangstnemen van de binnenkomende goederen. “Ik ben een soort vakkenvuller, maar doe ook de bijbehorende administratie. Ik kan altijd komen werken, er is altijd wat te doen en ik heb het hier naar mijn zin. Een ideaal bijbaantje naast mijn opleiding”, vertelt Thimo enthousiast. Net als pake Cor, vond Gert het in eerste instantie ook niet een geweldig idee dat zijn zoon werkzaam zou zijn in hetzelfde bedrijf. “Alleen de Raadsma’s dachten daar anders over”, lacht Gert die vertelt dat Dirk Raadsma tijdens zijn bijbaantje maar bleef volhouden dat Gert ook na zijn opleiding in het bedrijf aan de slag kon. “En toen Niels Raadsma in het voorjaar vroeg of ik nog mensen wist, kon mijn zoon Thimo ’s avonds direct aan de slag! We komen elkaar trouwens nauwelijks tegen: Thimo zit in Dokkum en ik meer in Leeuwarden.”

Veertig jaar dienstverband
In het voorjaar van 2009 stopte Cor Sijtsma na veertig dienstjaren bij Raadsma. De geboren Oosternijkerker stapte al op jonge leeftijd bij zijn vader in het ‘bodedienstbedrijf’ (transportbedrijf). Vier jaar werkte Sijtsma daar als chauffeur toen het bedrijf verkocht werd en er een nieuwe baan gezocht moest worden. “Dat ging via een toevallig praatje van Raadsma met mijn vader en een ‘sollicitatie’ via een kladje. Ik begon als chauffeur voor de Raadsma’s die toen nog op de Grote Breedstraat zat. Later verhuisde het bedrijf naar de Hogedijken en werkte ik meer in de winkel en het magazijn. De laatste twintig jaar was ik magazijn chef. In die veertig werkzame jaren is er een boel veranderd. Zo waren we in het begin met een man of vijftien, dat voelde als een grote familie. Ten tijde van mijn pensionering waren we met ruim zeventig man, dan is er natuurlijk ook een andere sfeer. Altijd een goede sfeer, wel zakelijker. Ook na mijn pensionering heb ik contact gehouden met een paar oud-collega’s en kom ik geregeld even een kopje koffiedrinken bij Jack en Hubert. Daarna ga ik ook altijd even langs het magazijn, de meesten kennen mij daar nog wel”, vertelt Cor Sijtsma.

Digitalisering en sfeer
Andere ontwikkelingen die bij Raadsma hebben plaatsgevonden zijn automatisering en digitalisering. Cor vertelt hierover: “Ik weet nog goed dat we bij meneer D (Dirk Raadsma) geroepen werden en dat hij ons vertelde dat we met een computer gingen werken. We werden dat eerste half jaar gewoon in het diepe gegooid. We waren daardoor héél snel aan de digitalisering gewend. Het is onmisbaar geworden in het grote magazijn.”

Ook Gert maakte die ontwikkelingen mee. Hij maakte een “tussenstop van achttien jaar” bij het bedrijf Raadsma. Een periode waarin heel veel veranderde. “Ik begon dus met een bijbaantje bij Raadsma. Na mijn MDS-opleiding vroegen de Raadsma’s of ik bij ze wilden blijven werken en werd ik chauffeur voor Dokkum en later ging ik naar de nieuwe vestiging in Leeuwarden. Ondertussen haalde ik mijn papieren voor de vrachtwagen, die liefde voor vrachtwagens zit toch in de familie”, vertelt Gert stralend. “Door de oom van mijn vrouw werd ik gevraagd als vrachtwagenchauffeur voor zijn bedrijf te komen werken, daarom vertrok ik bij Raadsma. Na mijn veertigste kreeg ik behoefte aan een nieuwe uitdaging, bovendien was ik altijd op de vrachtwagen en bijna nooit thuis bij het gezin. Ik zag een vacature bij Raadsma en heb Jack Raadsma gebeld. Ik mocht ’s middags gelijk langskomen en ben algemeen medewerker van de vestiging Leeuwarden geworden. De afwisseling in mijn werk is heel groot: van het beantwoorden van telefoontjes en chauffeuren tot meehelpen in het magazijn en de winkel. Ik hou van die afwisseling! Het was wel even wennen, na achttien jaar geen computer te hebben aangeraakt, alles op te pakken. ‘Vroeger’ was alles op papier, nu gaat het via de computer. Ook zijn er zo veel nieuwe producten bijgekomen. Er is veel veranderd in de bouwwereld de afgelopen jaren.”

“Wat altijd gelijk is gebleven, is de sfeer bij Raadsma”, vertelde Cor Sijtsma al. Gert voegt hieraan toe: “En de korte lijntjes. Ook met de directie. Alles is bespreekbaar, het is hier gewoon goed.”

Drie generaties
Drie generaties werkzaam bij eenzelfde bedrijf, dan wordt er vást veel over het werk gesproken. “Niet meer dan in andere gezinnen”, denkt Gert. “Tijdens het avondeten vertellen we allemaal aan tafel wat we die dag gedaan hebben, dus Raadsma komt ook ter sprake.” Thimo haakt hierop in: “Ik vind het leuk dat ik dan dingen herken. Dan denk ik: dat heb ik ook weleens gedaan!” Cor Sijtsma vertelt dat het onderwerp ‘Raadsma’ tegenwoordig meer vanuit gezonde interesse besproken wordt: “Vroeger was ik ook Gert zijn leidinggevende en als hij dan laat thuiskwam dan bespraken we direct de voorraden en taken voor de volgende dag. Zo ging dat toen. Nu vraag ik soms nog even: hoe is het met die en die? Of zijn er nog dingen die ik moet weten?“, lacht Cor Sijtsma. De conclusie van drie generaties Sijtsma: “Raadsma is een prachtig bedrijf om voor te werken. De sfeer, de ontwikkelingen én de afwisseling!”