De hele maand november vindt de landelijke bibliotheekcampagne ‘Nederland Leest’ plaats, met als thema ‘Duurzaamheid’. Hiervoor heeft de bibliotheek van Dokkum schrijver Ronald Giphart uitgenodigd, hij is ambassadeur van Nederland Leest. Ronald Giphart nam donderdagavond de bezoekers mee in de wereld van de duurzaamheid.

Ronald Giphart
Bibliotheek Dokkum organiseert deze maand ook activiteiten rond het thema duurzaamheid, waaronder deze lezing van auteur Ronald Giphart (1965), onder andere bekend van zijn bestsellers Ik ook van jou en Phileine zegt sorry. Donderdagavond werd er onder andere met Ronald Giphart gediscussieerd aan de hand van stellingen als “Als we nu niets doen, gaat de wereld naar de knoppen” en “Jongeren moeten meer inspraak krijgen in de klimaatsessie”. Ook vertelde Giphart over literatuur en Jan Wolkers (tijdens Nederland Leest doet de bibliotheek de bloemlezing Winterbloei met natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau).


Nederland Leest
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in bibliotheken. De eerste editie werd in 2006 georganiseerd en sinds 2016 staat een thema (in plaats van een boek) centraal. Leden en niet-leden van de bibliotheek kunnen een gratis boek in de deelnemende bibliotheek ophalen. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Het thema van 2019 is Duurzaamheid: “In tijden van klimaatverandering en grootschalige milieuvervuiling beseffen we allemaal dat het duurzamer moet. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde leefwereld te behouden voor de toekomst? Daarover praten we met elkaar. In november. In de grootste leesclub: Nederland Leest. In de meest duurzame ontmoetingsplek: de bibliotheek.”