Zaterdag 17 februari verhuist de Primera van de Waagstraat naar de Grote Breedstraat 21 te Dokkum. Het pand waarin de Primera zich nu bevindt, ervaart men ruimtetekort. Om deze reden zal de tabak- en gemakswinkel zich te midden februari op de Grote Breedstraat bevinden. “We zijn vreugdevol over het pand aan de Grote Breedstraat en kunnen niet wachten om al onze verkregen ruimte goed te benutten,” aldus Etje Jansma, die negentien jaar geleden de Primera in Dokkum overnam. Nu is ze samen met haar echtgenoot Piet Jansma, eigenaar van Primera in Dokkum en sinds vijf jaar in Stiens. Etje is voornamelijk werkzaam op de locatie in Stiens en Piet zul je samen met zijn collega’s tegenkomen in het filiaal in Dokkum.

Opening aan de Grote Breedstraat
Op 17 februari kan men de Primera aan de Grote Breedstraat bezoeken. Met een nieuw interieur waarbij er meer aandacht wordt besteed aan het Friese souvenirs schap, denk daarbij aan Friese kinderboeken. Het weekend voor de opening wordt er een folder bezorgt in Dokkum met aanbiedingen, denk aan korting op de Telegraaf en op printpapier.

“Ik dacht dat het filiaal in Stiens onze laatste uitdaging zou zijn binnen het bedrijf. Maar met de verhuizing van de Primera in Dokkum blijkt het toch anders. We gaan met ons hele team er iets moois van maken. Dat is spannend maar ook heel erg leuk om mee te maken. Mijn echtgenoot Piet en zijn team met medewerkers zullen het straks echt moeten laten zien door de omzet te verhogen.”

Ruimtetekort
De Primera vestigt zich al zo’n vijftien jaar op de Grote Breedstraat maar door een tekort aan ruimte voldoet het pand niet meer aan de wensen die de eigenaren voor de onderneming hebben. “Bij binnenkomst liep je gelijk aan bij de balie, daardoor was het altijd druk. Dit zorgde ervoor dat de klant niet alle producten in de winkel zag,” vertelt Jansma. Dit vonden ze spijtig, Etje en Piet hebben zich meerdere keren over het benutten van de ruimte gebogen. “Maar we kunnen geen kant op in het pand. Aan de Grote Breedstraat hebben we veel meer ruimte en kun je vrijer bewegen. We zijn benieuwd wat de reacties van de klanten zullen zijn over onze nieuwe locatie.”

Een buurtwinkel
Ruimtetekort was het enige probleem met het pand. “We hebben een fantastische tijd beleefd, niets voor niets zijn we er vijftien jaar gebleven.” De Primera is een buurtwinkel door de wisselwerking met de klant, zegt Etje. “Het klantcontact heb ik altijd mooi gevonden. Het leuke aan dit soort winkels zijn de bezoekers omdat ze heel sociaal zijn. De klant wil een praatje maken. Het is niet zoals bij de supermarkt waarbij de interactie vaak zo kort mogelijk wordt gehouden.” Etje heeft voordat ze eigenaar werd van de Primera Dokkum en Stiens lange tijd gewerkt voor een supermarkt. Maar door haar oudere leeftijd werd ze niet meer zo welkom geheten in de winkel als eerst. Ze besloot om voor haarzelf te beginnen.

Etje heeft een hart voor het ondernemen en de mensen om haar heen. “Het is niet de verkoop maar de kleine interacties die je met de klanten hebt, die van grotere betekenis zijn voor een ander. Elke dag kwam er een man een krant halen maar hij had wel eens een slecht humeur. Door een grapje met hem te maken ging hij toch met een lach naar huis. En dat maakt mijn dag waardevol.”