De opvang van Oekraïense vluchtelingen in Dokkum en de rest van gemeente Noardeast-Fryslân verloopt soepel. Dat liet Pieter-Jan Schouwstra, projectleider noodopvang voor (Oekraïense) vluchtelingen, aan de gemeenteraad weten in de raadsvergadering van donderdag 2 februari. De provincie Fryslân dient in totaal 3.700 Oekraïners op te vangen, vertelde Schouwstra. Die worden naar rato over de gemeenten verdeeld. Gemeente Noardeast-Fryslân dient voor de zomer van 2023 minimaal 251 vluchtelingen op te vangen volgens het quota, maar heeft inmiddels al meer dan dat weten te plaatsen.

Werk, school en Nederlandse les
Het grootste deel van de Oekraïense vluchtelingen zijn vrouwen, kinderen en ouderen. Zij zijn bijna allemaal aan het werk of gaan naar school in de gemeente. De gemeente investeert in taalles, zodat men zich de Nederlandse taal zo snel mogelijk eigen kan maken. Een aantal mensen verblijft bij particulieren in bijvoorbeeld een tuinhuisje of een stacaravan, maar het grootste gros zit in één van de vijf opvanglocaties in de gemeente.

Opvanglocaties
Dokkum telt twee opvanglocaties. Al in maart 2022 is de Omloop geopend als opvanglocatie. Hier kunnen momenteel vijftig Oekraïeners verblijven. In januari 2023 zijn daar een aantal appartementen aan de Zuiderschans bijgekomen. Daar zijn honderd bedden voor de vluchtelingen beschikbaar. De overige opvanglocaties zijn een voormalig verzorgingstehuis Holwerd, een school in Kollum en het gemeentehuis in Ferwerd. Dit gemeentehuis staat op het moment echter te koop. Het kan daarom zijn dat deze opvanglocatie op korte termijn vervalt. Voor de veertig Oekraïeners die daar huizen, moet dan een nieuwe plek worden gezocht.

Foto Omloop: Google Maps
Foto Zuiderschans: Dijkstra Draisma