In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij Attie Osinga van INTO-YOGA DOKKUM.

In juni 2016 heeft de 45-jarige yogadocent Attie Osinga INTO-YOGA DOKKUM opgericht, vanuit de wens om andere mensen mee te nemen in de positieve effecten van Yoga. In het historische pand aan de Kleine Oosterstaat, geeft Attie elke maandagavond en woensdagochtend/-avond haar Yogalessen.


Eerste ervaring met Yoga
Attie is al sinds 1999 werkzaam bij Thús Wonen, hier heeft ze al op verschillende afdelingen gezeten en op dit moment is haar functie huurincasso medewerkster. Doordat ze op een bepaald punt onrust en disbalans in haar leven begon te voelen, wist ze dat het anders moest en ging ze op zoek naar oplossingen. Ze kwam toen terecht bij de Stichting Art of Living, waar ze de Art of Breathing cursus is gaan volgen. ‘’Ik merkte dat ik te veel wilde, deze cursus zorgde ervoor dat de ballast verdween en ik er een stukje ontspanning in mijn leven voor terugkreeg, waar ik zo naar op zoek was. Het voelde als een cadeau voor mijzelf!” Tijdens de eerste cursus van Art of Living kwam ze voor het eerst in aanraking met Yoga. “Vanaf dat moment ontstond de wens om me meer te verdiepen in Yoga.” Vanuit die gedachte is ze op zoek gegaan naar een goede Yogastudio en deze vond ze in Rijperkerk, bij Noorderlucht. “Hier heb ik zelf lessen gevolgd, met de gedachte: ik wil hier meer van weten, meer gaan voelen!”

Diverse opleidingen
In 2012 startte Attie met de Hatha Yoga Opleiding van Hara in Groningen; ‘’Ik wilde meer en ging op zoek naar een erkende docentenopleiding. Ik kwam uit bij een ‘500 uurs yoga docentenopleiding’ die ik ben gaan volgen. De opleidingsdagen waren in het weekend. Nadat ze deze opleiding succesvol had afgerond, is ze voor het eerst begonnen met lesgeven aan een klein groepje geïnteresseerden. ‘’Ik kreeg toen zoveel positieve reacties, dat ik besloot om voor mezelf te beginnen!” In juni 2016, een maand nadat Attie haar diploma behaald had, Richtte ze IYD (INTO-YOGA DOKKUM) op en is ze lid geworden van Vereniging Yogadocenten Nederland. In oktober 2016 is Attie gestart met de teacher training Vinyasa Yoga van de Nieuwe Yogaschool, van Johan Noorloos en in juni 2018 de teacher training Yin Yoga, ook van de Nieuwe Yogaschool.  ‘’Daarna heb ik nog verschillende advances studies gevolgd.’’ In oktober dit jaar start Attie met een Kinderyoga opleiding van Jip en Jan, van Helen Purperhart.

Zelf Yogalessen geven
Attie is begonnen met het geven van Yogalessen in het Hellinghûs, tegenover de Posthoorn. Dit was vanuit een stage, die een jaar duurde. Daarna is ze Yogalessen gaan geven in het Bolwerk. ‘’Daarna ben ik hier terechtgekomen. In het pand aan de Kleine Oosterstraat, kon ze de zaal van Steffany Lei huren. Hier geeft Attie elke maandagavond, woensdagochtend en woensdagavond Yin-, Hatha- en Vinyasa Yogalessen. ‘’Bij Yin-Yoga rek je het bindweefsel en stimuleer je de organen en meridianen, door een aantal minuten in dezelfde houding te zitten/liggen. Bij Hatha- en Vinyasa Yoga ben je meer bezig met het opwarmen van je lichaam en het oprekken van je spieren.” Ze heeft zelf niet echt een voorkeur voor een bepaalde soort Yoga… ‘’Eigenlijk is alles fijn, ik kan van allemaal genieten. Maar bij Yin Yoga vind ik het stukje ‘vertraging’ erg prettig, juist omdat ik in mijn dagelijks leven vaak drukte en haast ervaar. Maar bij alle soorten Yoga gaat het uiteindelijk om de verstilling en de verbinding tussen lichaam en geest.’’

Yoga is voor iedereen
‘’Yoga is zweverig, je moet er lenig voor zijn en kan niet vanwege het geloof’’, dit zijn vooroordelen over Yoga die Attie regelmatig hoort. Toch zijn er steeds meer mensen die erachter komen dat Yoga juist heel goed kan zijn voor je lichaam. ‘’Wat ik zo mooi vind, is dat iedereen zijn of haar eigen reden heeft om naar de mat te komen en daarom is Yoga juist toegankelijk en voor iedereen. “Iedereen kan meedoen op zijn of haar niveau.” Zo ontdekken steeds meer topsporters bijvoorbeeld dat sport en Yoga/meditatie een fijne combinatie is, zo kunnen ze blessures voorkomen en verbetert hun sportprestaties. En ook bij de defensie zie je het steeds meer, er zijn militairen opgeleid als Yoga teacher. Yoga kan namelijk als hulpmiddel dienen om traumatische ervaringen na een uitzending, beter te verwerken’’. Op scholen, ook daar wat Yoga steeds meer toegepast. ‘’Kinderen hebben tegenwoordig zóveel last van prestatiedruk en krijgen op steeds vroegere leeftijd te maken met een burn-out en Yoga kan dat helpen voorkomen.” Ook bij gezondheidsinstellingen wordt steeds vaker Yoga ingezet. Dit voor een spoediger herstel en de kans op terugval te verminderen. Bedrijfsyoga, stoelyoga, supyoga, privéyoga.  De leeftijden van Attie haar klanten verschillen tussen de 20 en 70 jaar en komen allemaal met een andere reden naar de yogalessen. ‘’De een wil sterker of lenig worden terwijl de ander juist een rustiger leven wil creëren doormiddel van yoga.’’

De Savasana
Het gebeurt soms dat mensen die bij Attie Yogalessen volgen, geëmotioneerd worden. Dit vindt ze erg bijzonder; ‘’Er gebeurt zoveel met je, dat je op deze manier ervaringen en  moeilijke situaties uit je dagelijks leven, soms op zo’n moment aan het verwerken bent. Daarom is de laatste oefening, de Savasana, erg belangrijk. ‘’Nadat je de oefeningen hebt gedaan, is het goed om even ‘na te voelen’ wat het met je lichaam doet. Dit doe je door je volledig te ontspannen. Soms vallen mensen hierbij in slaap, maar het is eigenlijk juist belangrijk om het bewust mee te maken.” Attie haalt er veel voldoening uit als mensen met een tevreden en ontspannen gevoel de deur uitlopen. ‘’Ik ben blij dat ik ze hierbij mag helpen.”

Een prettiger mens door Yoga
Zelf is Attie dagelijks bezig met ademhalingstechnieken en reinigingstechnieken. ‘’Door het uitvoeren van de oefeningen, ademhalingstechnieken en reinigingstechnieken, ben ik een prettiger mens’’, aldus Attie. Ze probeert iedere ochtend een aantal oefeningen te doen voordat ze aan haar dag begint. ‘’Ik merk dat ik onrustiger en minder geconcentreerd ben, als ik dit niet doe.”

Dromen voor de toekomst
Attie droomt ervan om op een dag wellicht een eigen Yoga ruimte te hebben, waarin ze haar Yogalessen kan geven. Verder zijn er nog genoeg cursussen die ze zou willen volgen, zowel in binnen- als buitenland. Attie: “Er is nog genoeg om van te dromen op Yoga gebied!”