In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij Erna van Sinderen Lifestyle Gym.

Erna van Sinderen is sinds november 2016 eigenaresse van haar eigen Lifestyle Gym. In de studio aan de Doorvaart (Hogedijken) is Erna dagelijks bezig met haar missie: mensen individueel begeleiden naar een beter en gezonder leefstijlniveau. In deze Gym worden training, voeding en coaching gekoppeld aan veel persoonlijke aandacht en sturing.


Personal Trainer
Jarenlang was Erna werkzaam bij Sportcentrum Pelestra, hier ontdekte ze haar passie op het gebied van Personal Training (PT). “Bij Palestra kreeg ik de kans een aantal opleidingen te doen en werd ik Personal Trainer. Mijn klantenkring werd steeds groter en dus had ik meer ruimte nodig. Toen onze collega Martine overleed, had dat zo’n impact. Martine had nog zoveel wensen en dromen… Op dat moment dacht ik: ik doe het! Ik twijfelde al langer, of ik dat wel moest doen, op mijn 55e nog een eigen zaak opzetten. Toch heb ik doorgezet”, vertelt Erna, die begon met 35 klanten. Dat ‘kleine’ clubje is inmiddels uitgegroeid tot een groep van ruim 140 mensen, die elke week de PT-studio bezoeken.

Training, voeding en coaching
Erna begon haar eigen bedrijf op tweehonderd vierkante meter, bouwde haar bedrijf de afgelopen periode snel op en heeft daarom sinds kort een extra ruimte van honderd vierkante meter erbij. In deze twee ruimtes werkt Erna samen met haar drie gediplomeerde en deskundige PT-ers (én ZZP’ers) aan de gezondheid en vitaliteit van hun klanten. “We willen de sfeer van kleinschaligheid en laagdrempeligheid behouden, we zijn geen sportschool. Mensen komen hier voor persoonlijke begeleiding op afspraak. En dat is niet alleen begeleiding op het gebied van training, maar juist ook de combinatie met voeding en coaching. De kracht van het bedrijf zit in de eenheid van het team! We overleggen en bespreken veel met elkaar en vullen elkaar aan. Onze klanten zeggen vaak: “Jullie hebben het altijd leuk met elkaar”, dat is een mooi compliment. Die sfeer is zo belangrijk”, aldus Erna die zich steeds meer richt op het management van het bedrijf. “Dat is altijd mijn doel geweest: vier trainers, zodat ik mijzelf volledig op het management kan richten om het bedrijf optimaal te kunnen begeleiden. Zij zijn jong en hebben de toekomst! Alle kennismakingsgesprekken doe ik zelf, dat vind ik heel belangrijk. Ik ben het gezicht van de Gym. Tijdens dat gesprek inventariseer ik de wensen van de klant en bekijk welke trainer het beste past. Vanaf daar neemt de PT-er het over, maar ik kan op het gebied van coaching natuurlijk ingeschakeld worden. Even samen een gesprekje, waarom lukt iets niet? Met een aantal oefeningen creëren we een stukje bewustwording.”

Voor jong en oud
De bezoekers van de PT-studio zijn volgens Erna heel divers: “De jongste is veertien jaar oud en de oudste is al zeventig-plus! We hebben geen leeftijdsgrens. We hebben ook een mooie samenwerking met een groot bedrijf uit Dokkum, waar we een steuntje in de rug bieden voor de medewerkers. Ze komen hier een traject van dertien weken volgen, wat écht tot mooie resultaten leidt. Een prachtig voorbeeld van hoe we training, voeding en coaching hier samenvoegen.”

Gegarandeerd resultaat
Wanneer er over Personal Training gesproken wordt, komen de termen ‘duur’ en ‘luxe’ vaak ter sprake. Volgens Erna een vooroordeel wat onjuist is: “Ik maak dan de vergelijking met de sportschool. Daar sluit je vaak een abonnement van een halfjaar of jaar af. Wij bieden pakketten van tien trainingen aan. Wanneer je na een tijdje niet meer naar de sportschool gaat, is het omgerekend duurder dan een PT-sessie. Tuurlijk zijn we per ‘les’ duurder, maar wij bieden ook gegarandeerd resultaat. Dit is voor de rest van je leven. We geven je immers niet alleen een trainingsschema; we gaan ook met je voeding aan de slag en geven je een breed stuk kennis over hoe je de regie weer over je eigen leven kan krijgen. Bovendien laat een goeie PT-er je nooit vallen! Je krijgt hier 100% inzet van ons, dat is onze kwaliteit.”

Vitale Dokkumers
Hoe is het met de gezondheid en vitaliteit van de Dokkumers gesteld? Erna denkt dat men hier in deze regio wel bewust is van het belang hiervan: “Er zijn genoeg mensen die het goed doen, maar er is ook een categorie die zich óf niet bewust is, óf het zo wel goed vindt. Als ik nou ooit nog eens een geldprijs zou winnen, dan zou ik daar heel graag aandacht aan besteden: bewustwording bij de jeugd en het begeleiden van gezinnen. Dat we even terug naar de basis gaan, want juist ook gezinnen met een kleine beurs zouden hier wel begeleiding in mogen krijgen. Die hebben net zo veel recht op een gezond en vitaal leven.”

Passie en toekomst
Erna wil voor de toekomst graag haar kennis blijven delen en daarmee anderen helpen. “Dat is mijn passie. Ik vind het heerlijk om mezelf uit te dagen. Dat vragen we van onze klanten, maar dat doen we zelf ook. Het is heel spannend om uit je comfortzone te gaan, maar daar ligt zo veel moois! Dan kan je zo trots op jezelf zijn. Zo werkt dat voor persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de toekomst van het bedrijf. Stilstand is achteruitgang. Je merkt dat al groeiende, de ideeën ook meegroeien. Maar, we houden ons bij de Lifestyle Gym vast aan de persoonlijke begeleiding. Dat is de rode draad”, aldus Erna van Sinderen.