In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij de Dokkumer Vlaggen Centrale.

Wereldwijd als enige bedrijf duurzame vlaggen produceren die voor 100% van gerecyclede plastic flessen zijn gemaakt. Daar mag je best trots op zijn. En dat zijn de mensen van de Dokkumer Vlaggen Centrale, afgekort DVC, zeker.


Primeur
Marketing manager Elizabeth Bakker vertelt over de laatste ontwikkelingen in het bedrijf: “Sinds een jaar worden er duurzame vlaggen gemaakt van gerecyclede petflessen. Voor de productie van deze vlaggen worden petflessen versnipperd tot kleine stukjes pet plastic en daarna verhit tot vloeibaar plastic. Het vloeibare plastic wordt vervolgens gespannen tot meters lang polyester draad. Van dit draad wordt het doek geweven en zo ontstaat het duurzame doek dat wij PETFLAG® noemen”.
Tijdens de Elfwegentocht die op 2 juli Dokkum passeerde, werd de nieuwste innovatie van DVC gepresenteerd: PET-SPUN. Dit is het meeste sterke vlaggendoek ter wereld en ook gemaakt van petflessen. Hiermee heeft DVC drie soorten duurzaam doek: van het oersterke PET-SPUN tot decoratief doek voor binnenshuis. En dat is weer een primeur: DVC kan als enige wereldwijd, alle soorten doek duurzaam produceren.

Duurzame doelstellingen
Duurzaamheid is al jaren een belangrijk thema in het bedrijf en alle medewerkers dragen hun steentje bij. Per afdeling zijn er dit jaar doelstellingen op het gebied van duurzaamheid opgesteld. Deze doelstellingen variëren van het niet onnodig laten branden van lampen, tot het produceren van minder afval tot vaker op de fiets naar je werk. Elizabeth: “dat de Elfwegentocht dit jaar ‘langs kwam’ was de kers op de taart. Er werden elektrische fietsen, auto’s en blauwe diesel beschikbaar gesteld voor het woon-werk verkeer. Om het personeel hiervoor te motiveren gingen wij persoonlijk bij iedereen in het bedrijf langs, per fiets en op de step”.

Evenementen
Zoals het ooit begon in 1936, met zwaaivlaggetjes voor de verloving van Prinses Juliana en Prins Bernhard, is het inhaken op evenementen nog steeds een belangrijk onderdeel voor het bedrijf. “Voor de Elfstedentocht ligt een draaiboek klaar”, vertelt Elizabeth. De troonswisseling in 2013 was ook reden voor een speciale campagne vanuit Dokkum. En deze zomer kunnen de Skûtsje schippers weer pronken met de Skûtsjewimpel van DVC.

Vlaggen en veel meer
DVC is begonnen als producent van landenvlaggen. Later kwamen daar de bedrijfsvlaggen bij. Tegenwoordig produceert het bedrijf allerlei soorten doek, voor allerlei soorten gebruik, voor zowel bedrijven als particulieren. Bijvoorbeeld voor zitzakken, strandstoelen en een paviljoen met bedrukking. “Dit paviljoen is zes bij zes meter en is met twee mensen in 10 minuten te plaatsen!” vertelt Elizabeth. Om in de Randstad meer voet aan de grond te krijgen is er in Amsterdam een ‘Sign Store’ gevestigd. Vanuit deze vestiging is de Randstad altijd dichtbij. De productie vindt alleen plaats in Dokkum.
In het buitenland is DVC actief via resellers en webshops. Van alle productie wordt 30% wereldwijd geëxporteerd. Elizabeth geeft een mooi voorbeeld van expertise uit Dokkum: “dat is de Zwitserse vlag. Door de jarenlange ervaring in kleurbeheer wordt de rode kleur van de Zwitserse vlag zó aangebracht dat het witte gedeelte gegarandeerd wit blijft”.

Kilometers zeefdruk
Het bedrukken van doek is een specifiek proces. Eén van de technieken is zeefdruk, waarmee heel goed specifieke huisstijl kleuren kunnen worden gedrukt. Het productieproces begint al bij de verf, wat zelf wordt gemaakt. Bij een zeefdruk wordt verf ‘gezeefd’ door een raam van fijn gaas. Deze techniek wordt herhaald met verschillende kleuren totdat de gewenste afdruk op het doek is ontstaan. Op deze manier wordt dagelijks kilometers aan zeefdrukken gemaakt. Daarnaast print DVC met de nieuwste digitale technieken.

Van vlag naar tas
Op dit moment worden oude of versleten vlaggen al verwerkt tot andere producten. Van Wijnen, een nationaal opererend bedrijf in de bouw, had vanwege een nieuw logo veel vlaggen over. Van deze vlaggen zijn tasjes gemaakt voor het personeel. Ook heeft DVC oude enveloppen laten recyclen tot notitieblokken. Elizabeth laat een laptopsleeve zien, welke is gemaakt door I-did in Utrecht. DVC levert oude vlaggen aan dit bedrijf welke worden verwerkt tot bijvoorbeeld hippe tassen en mooie laptopsleeves van vilt. DVC werkt hard aan het ultieme doel: in 2020 een recyclebare vlag maken zodat oude en versleten vlaggen weer worden verwerkt tot nieuwe vlaggen.

Deel dit bericht: