In de rubriek ‘Ondertussen bij’ nemen we een kijkje bij bedrijven in Dokkum of Dokkumer ondernemers. Soms hebben ze nieuws, soms openen ze deuren die anders gesloten blijven en af en toe vertellen ze een verhaal dat bij het ‘grote publiek’ niet bekend is. In deze editie nemen we een kijkje bij Aukje Visser.

Afgelopen zomer kwamen regelmatig de illustraties van Aukje Visser voorbij op de social media van verscheidene Dokkumers. Aukje tekende herkenbare portretten van Dokkumer winkels en hun personeel, gezinsportretten of plaatjes van Dokkum.


Eigen herkenbare stijl
De illustraties van Aukje Visser zijn herkenbaar, ze heeft een duidelijke eigen toegankelijke stijl met lichte tinten aquarelverf wat soms ook wat weg heeft van een karikatuur. Aukje vertelt hierover: “Ik teken het liefst een portret na van een voorbeeldfoto en dan kijk ik er na en vraag me af: hoe zien zij zichzelf? Dan begin ik te schetsen met potlood. Daarna gebruik ik de kroontjespen voor de lijnen en gum ik het potlood weg. Als laatste komt het vullen met aquarelverf. Hiermee geef ik de illustratie diepte.”

Creativiteit en voorbeelden
Aukje legt uit dat ze van jongs af aan al veel tekende én dat illustraties van anderen haar ook altijd al interesseerden. Na een opleiding tot bloemist en daarna de opleiding Small Business, gaat Aukje in het vleesbedrijf in Makkum van de familie werken. “Een hele leuke en uitdagende baan, maar ik kan er niet mijn creativiteit in kwijt.” aldus Aukje. Afgelopen zomer nam ze wat aquarelspullen van haar creatieve moeder mee op vakantie en kwam thuis met een hele stapel illustraties. “Ik vond het zó leuk! Ik dacht gelijk: daar moet ik wat mee doen! Ik kocht boeken van mijn voorbeeld Quentin Blake omdat ik zo benieuwd was hoe die illustrators dat toch doen. Hij deelt daar veel over, dat doet hij om mensen te inspireren zelf ook aan de slag te gaan.”

Sneltreinvaart door social media
Via via kreeg Aukje steeds meer opdrachten voor haar illustraties. “Van geboortekaartjes tot een portret van iemand die overleden is, van een herkenbaar beeld van Dokkum op een kaartje tot een portret van een familie van wel veertien mensen. Het ging vanaf juni in sneltreinvaart met allerlei verschillende klussen. Social media helpt daar dan enorm bij, terwijl ik het illustreren ‘erbij’ doe, naast mijn baan in het familiebedrijf. Bovendien ben ik nog steeds aan het leren. Ik heb inmiddels wel mij draai gevonden qua stijl, maar ben mezelf nog aan het ontwikkelen. Ook met het materiaal experimenteer ik nog steeds. Ik wil niet te veel een kunstje doen. ”

Ambities
“Voorlopig is het prachtig om naast mijn baan in het familiebedrijf me bezig te houden met de illustraties, hobbymatig dus. Mijn moeder heeft ook altijd geschilderd naast haar baan. Ook zij begon rond haar dertigste er meer tijd aan te besteden. Mijn focus ligt momenteel op het maken van opdrachten, de verhalen er achter vind ik zo bijzonder. Het laten drukken van mijn tekeningen voor kaartjes, die bijvoorbeeld bij 1622 Lifestyle te koop zijn, vind ik een enorm compliment. Maar ik heb geen ambities om op grote schaal te produceren.” aldus Aukje. Aukje kocht altijd al veel prentenboeken vanwege haar liefde voor illustraties, haar ambitie is dan ook het illustreren van een eigen prentenboek. “Ja, dat leeft al wel in mijn hoofd, maar hoe lang dat gaat duren kan ik nog niet zeggen…..”