Op zaterdag 13 juli vindt voor het eerst het Oldtimer Treffen plaats in de historische binnenstad van Dokkum. Het belooft een waar paradijs te worden voor retro-liefhebbers. “Van auto’s tot campers, vrachtwagens tot brommers, solexen tot motoren—zolang er wielen onder zitten en het een beetje oud is, is het van harte welkom,” vertelt Raymond Bloemhof, een van de organisatoren.

Hé, zo’n auto had opa vroeger ook
Om wat voor soort klassiekers het gaat? “Van auto’s uit de jaren 30 tot brommers uit de jaren 90, er is voor ieder wat wils,” zegt Bloemhof. Nogmaals: ieder voertuig is welkom, zolang het maar een herinnering oproept. “Het is de bedoeling dat je zaterdag door de stad loopt en om de haverklap denkt: ‘Hé, maar zo’n auto had mijn opa vroeger ook!’ of ‘Verdorie, ik heb vroeger ook nog op zo’n fiets gefietst!’” De nodige sterke verhalen mogen daar volgens Bloemhof zeker niet bij ontbreken.

“Er worden momenteel zo’n 150 voertuigen verwacht, en dagelijks komen er nieuwe aanmeldingen binnen,” vertelt de organisator. “Twee keer zoveel als we voor deze eerste editie verwacht hadden. Geweldig!” En: het Oldtimer Treffen kan bovenop die 150 voertuigen ook nog rekenen op zo’n 100 brommers van de Jister Brommer Club. Deze brommeraars zullen hun Kreidlers, Puchs en Zündapps zaterdag op de Suupmarkt tentoonstellen voordat ze hun tocht door de provincie voortzetten.

Live muziek en lekkernijen
Naast een indrukwekkende verzameling oldtimervoertuigen, kunnen bezoekers genieten van live muziek en heerlijke lekkernijen. Zo zal een palingroker op bezoekers kennis maken met de traditionele manier van paling roken, en staat de fritosoof klaar met heerlijke patat en snacks. Kinderen kunnen hun hart ophalen bij de handmatige draaimolen op De Zijl, die zorgt voor ouderwets plezier en vertier. ‘s Middags viert de gemeente Noardeast-Fryslân daar bovendien haar eerste lustrum met een wedstrijd en workshop zandsculpturen.

Het evenement wordt gedreven door de passie van oldtimerliefhebbers. “Het moet gewoon gezellig worden,” benadrukt Bloemhof. “We hopen het terug te laten keren als een jaarlijks evenement, en dan elke keer iets groter.” Maar ondanks de uitbreiding blijft de focus liggen op de voertuigen, die het hart van het evenement vormen. Hoewel een deel van de organisatie zelf oldtimers bezit, heeft Bloemhof geen oldtimer. Hij begint te lachen. “Nee, de sterke verhalen, die breng ik in.”